středa 15. dubna 2009

Levně ale bez nadšení

Objevit levné víno, které bych si mohl dovolit pít denně (tedy kdyby mne bavilo pít stále dokola stejné víno) a zároveň mne opravdu bavilo, se mi hned tak nepoštěstí. V kategorii do sto korun už jde spíš o malý zázrak (momentálně za něj považuji Mělničinu 2007), mezi 100 – 200,- Kč už se naštěstí dají objevit hromady skvělých věcí. Tentokrát to ale nevyšlo. O vínech Dr. Loosen už jsem tu psal několikrát (Riesling Trocken 2006, Dr. L 2006, Riesling Kabinett 2004 Wehlener Sonnenuhr), jejich produkce mne opravdu baví a považuji je za jednu špiček Mosely, málokdy mne od nich něco zklame. Takže pokud by k tomu mělo dojít, jejich úplně základní víno je k tomu asi ideální, že? :o) Villa Loosen Riesling feinherb 2007 je základní jakostka, podle všeho z přebytků jejich vlastních hroznů a také nějakých těch dokoupených od dalších pěstitelů (ve Falcku zase najdete pod jménem Villa Wolf základní odrůdová vína od jejich zdejšího vinařství J.L. Wolf).

Feinherb na vinětě značí, že nemáme tu čest s úplně suchým vínem. Tenhle historický výraz má poněkud volnější výklad, někdo ho používá na vína projevující se v podstatě jako suchá, ale která se jako taková už nevejdou do zákonných tabulek co tento pojem definují. Jiní jím nahrazují méně populární halbtrocken. A Riesling Villa Loosen? Nejsem si jist :o) Láhev je zelenomodrá vysoká pistole, slušná viněta, šroubový uzávěr. Víno má pěknou trošku vyšší barvu, ve sklence se točí hromady bublinek a pomalu mizí. Vůně je svěží, intenzivní, květiny a med, příjemný ryzlink. V chuti lehčí, dost kyselinek a zároveň dotyk cukru s lehkou hořčinkou ke konci, ovšem jako celek dost ploché, hodně jednoduché a poněkud rozhárané, jednotlivé složky nejsou příliš v harmonii a tlučou se mezi sebou. Možná to potřebuje ještě nějaký čas, ale přiznám se, že příště raději sáhnu po suchém Dr. L., byť je dražší (tohle mne přišlo na 6€).

Pod tlakem růžové kampaně (a jelikož doma nic nemám, zásilka je teprve na cestě) jsem v Tescu zakoupil láhev Moravské Růženky 2007 z odrůdy Rulandské Modré v pozdním sběru. Jde o podobný případ jako vína Vinextra, Pro Beskyd Fryčovice a následně především supermarket tuto řadu vín připravuje Nové Vinařství. Ambaláž je fajn, čirá láhev s modrým plastovým špuntem a „letní“ vinětou se mi líbí. Po otevření lahve jsem si všiml, že se ve víně převaluje takový jakýsi nehezký mrak čehosi, který možná stojí za lehkou „zatuchlinou“ ve vůni. Dostatečným mícháním a hrátkami s teplotou se nečistého tónu lze sice částečně zbavit, ale stále o něm vím. Jinak je tam ale dost jahůdek, pěkné svěžesti v chuti s lehkým dotykem cukru a celkem fajn se to pije. Žena zatuchlinku řešila podchlazením a kostkami ledu, já si otevřel něco jiného a průběžně čichal, co to víno dělá :o) Jednoduché a nenáročné pití, ovšem zároveň nevidím důvod dát si ho znova. Možná prostě a jen stálo v tom regálu moc dlouho a už dávno mělo být vypito. Cena tak různě dle nálady marketu a počasí, obecně od stovky výš, standart někde 119 – 129,- Kč.

Aby to nevypadalo, po včerejším výpadu na jejich nové šumivky (momentálně uvedeny na jejich webu reklamním textem „Nové Vinařství opět o krok napřed - první kvalitní Frizzante v České republice“), že mám něco proti tomuto podniku… nedávno jsem pil tři jejich mladé základní kousky z řady Cépage (Sauvignon, vlašák, rýňák) a za ty peníze byl spokojen, s efektní ambaláží ideální dárková záležitost a pár těch Sauvignonů jsem koupil pro návštěvy, které prosí o něco suchého a aromatického (no fakt, už se mi to dvakrát stalo :o). Možná bych si měl znovu projet i řadu Cuvée, jejich první Lange’warte mne svého času opravdu nadchlo, ale od té doby jsem jej, z prostých důvodů cenové politiky, nechutnal. Dost by mne zajímalo, kam se do dnešních dnů posunulo…

Komentáře používají Disqus