pondělí 6. dubna 2009

Vlašáček a červený naturvín

Vždycky mne pobaví, když z chladničky vylovím nějaké víno, u kterého vůbec netuším, kde se tam vzalo. Je pak trochu tajemné. Obvykle si všechny tyhle detaily zapisuji (zdroj, cena, dárek a od koho…), ale pravidelně nacházím lahve, které někdo přinesl třeba na večeři, já je uložil vychladit na vypití později a už na ně nedošlo. Takový původ dnešní Ryzlink Vlašský asi nemá, mám takový dojem, že šlo o „barter“ za něco jiného, ale detaily prostě z paměti nevylovím. Je to polosuchý kabinet ročníku 2006 z Vinařské školy Valtice, viniční trať je na vinětě skoro „skryta pod čarou“ a nenápadná, ale objevit se dá, jsou to Hintertály. Plastová záklopka, plastový špunt, ale dost fajn víno.

Barva je jiskřivá a do zelenkava, hodně živá, sem tam nějaká bublinka ale všechny postupně odvanou. Vůně je stále krásně svěží, citrusově ovocitá, trochu koření a květin, mineralita, moc pěkné. S oteplením lehce „uni“ tropiko, chce držet chladné. V chuti překvapivě intenzivní, citrusové, výrazná kyselina v kombinaci s nasládlou medovostí, svěží, plnější ale přitom docela lehce pitelné, delší dochuť. Tý jo! Kabinetní vlašák bych v tom asi moc netipoval, ale moc mně to bavilo. Tedy první dvě sklenky, se vzduchem se to začala tak nějak táhnout, posouvat do mnohem nudnější „univerzálně moderní bílé“ podoby. Takže vypít rychle ve více lidech :o)

Další nedávno vypité víno je zase tajemné jak hrad v Karpatech vinětou. Prozradí, že pijeme Naturvin, víno z biologické produkce, a že je zemské a má 12% alkoholu. A stojí za ním František Mádl. Jo a že je suché a podle barvy poznáme i červené. To je asi tak vše. Tak alespoň můžete v klidu bádat, odkud asi tak pocházejí hrozny a co za odrůdy ve víně je (osobně jsem tipoval frankovku, portugal a ještě něco). Blbé je, že ani ročník se nedozvíte. Hnědá bordó láhev, plastová záklopka a kratší lepený korek. Pěkná mladě fialková barva. Vůně živá, živější až trochu divoká :o) Peckoviny, trochu káva a kouřovina a karamelka (takový ten „bordeaux styl“ co jsem občas cítil v trochu vyzrálejších osmdesátikorunových portugalech ze Znovínu a nevěřil svému nosu), na vzduchu se hodně vyvíjí a každou chvilku vypadá o trochu jinak. V chuti lehčí, suché, hodně kyselin a trochu trpčí dochuť, svěží a bezproblémově pitelné celý večer, ale spíš dost jednoduché. Vzhledem k té vůni jsem čekal o kus víc. Je to takové selské fajn víno, ale s bonusem v podobě „bio“ produkce. František Mádl v podstatě okamžitě odpověděl na dotaz o původu hroznů a odrůdách: „Biovíno je směsí 90% odrůdy Zweigeltrebe a 10% odrůd rezistentních jako je Laurot, Merlan a Medina. Hrozny pocházejí z naší vinice Pod Belegrady. Je kvašeno spontánně, není téměř sířeno a je spíše selského charakteru. Kyselina je 5 g/l, cukr 2 g/l a extrakt 21 g/l.“. Ptal jsem se na ročník 2007, ale začínám mít (při pohledu do objednávek) podezření, zda jsem náhodou nepil 2006. Netuším. Ale prý o vinětách, kde bude více důležitých informací, už přemýšlejí.

Komentáře používají Disqus