sobota 3. října 2009

Na obědě v Lokálu

lokal_koprovka Dnes jen stručně a neoriginálně, o tomhle podniku se teď začíná mluvit všude. Další z členů skupiny Ambiente, jídelna a pivnice zaměřená na klasiky české kuchyně a za rozumné ceny, podnik propagovaný na Prague Food Festivalu čtyřmi omáčkami s masem a knedlíkem, nedávno otevřel v jakémsi testovacím provozu (a to tak testovacím, že třeba teplé nápoje zatím nemají, protože ještě nedorazila potřebná technika). Hodnotit jej nějak finálně asi ještě úplně nelze, ale upozornit smysl má, protože jídla jsou do konce týdne za polovic a to se počítá :o) Až naběhnou do plných, tak třeba u předkrmů už to žádná vyložená lidovka nebude a šopák či párky s hořčící za osm pětek náhodného kolemjdoucího překvapí. Takže kdo má o víkendu čas, zkuste vyrazit a Lokal prozkoumat. Najdete jej v ulici Dlouhá, tam kde byl dříve Dahab. Vnitřní prostor vypadá mnohem větší než u Dahabu a je nádherný! Je to taková úžasná hra na „pajzl“, ovšem s perfektně čistými stoly, včera okolo oběda profi a pozornou obsluhou, velikou nekuřáckou částí a hospodskými malůvkami (od anarchistických znaků po vyznání lásky Petře v ruštině, je tam toho kupa) vyřezanými do obložení stěn a podsvícenými. U výčepu máte přímo na očích tanky s plzničkou a ta, natočena různými způsoby, chutná skvěle! Schválně si zkuste dát malé pivko běžným způsobem do 0.3 sklenice a pak jako „Šnit“ nebo „Mlíko“ točeno do půllitru.

v_lokalu
Na rovinu… zkusil jsem tam tři jídla, dvě obědové hotovky v režimu „expres“ (zeptají se vás, vždy nejméně dvě jídla dorazí na stůl prakticky okamžitě a bez čekání) a jeden předkrm. Pražská šunka, na které si Ambi zakládá, je výborná a se smetanou našlehanou s křenem to nemá chybu. Hotovkový vepřový závitek Záhorák se vyznačoval povedeným sosíkem a bramborami, ale vlastní maso plněné zelím bylo poněkud sušší. Koprovka naopak dost fajn, maso se rozpadalo i pod vidličkou a knedlík neměl chybu. Jen kdyby bylo nekuřáckých míst na takovéhle rychlé jídlo víc. Pravda, u šunky i koprovky tak nějak smutně hodíte očkem skrz okno přes ulici, kde funguje další Ambi podnik, La Dégustation Bohême Bourgeoise, o jejichž variacích na tato jídla se vám možná bude ještě několik nocí zdát. Lokal jde jiným směrem. Poctivé suroviny, jídla rychle, kvalitně a tak nějak celkově v pohodě, byť kiksy tam určitě budou. Líbí si mi uvádění jmen kvalitních producentů v lístku, věci jako „Talián od Dolejších“ či „Selská tlačenka z Davle“. Retro jídelní lístek (obsahem i vzhledem), plastová ošatka s pečivem co si možná ještě mnozí pamatují, vtipný interiér (zkuste i záchody) a celkově zatím dost fajn atmosféra… musel jsem se tam prostě usmívat. Mohlo by to být skvělé místo na rychlý oběd i pár piv a něco k snědku večer. Uvidíme v týdnech následujících.

lokal_jidelni_listek
Výše máte ofocený včerejší polední jídelní lístek (cenu jídla dělit dvěma, jinak se lístek bude denně měnit), můžete se pokochat. Všechny ostatní fotky jsem páchal mobilem, byla to taková nečekaná impulzivní návštěva a neměl sebou svoji oblíbenou techniku, tak omluvte velmi sníženou kvalitu. Jo a pokud už tam někdo byl, tak se těším na dojmy v komentářích :o)

Komentáře používají Disqus