středa 7. října 2009

Výsledky ankety „Z vinných filmů a seriálů mne nejvíce oslovil...“

Celkem 94 hlasujících rozhodovalo o tom, který z „vinných“ (tedy této tematice nějak příbuzných) filmů či seriálů se těší největší oblibě. Dle očekávání dorazilo nejvíce hlasů (49, 52%) pro Bokovku. Tenhle film, i kdyby nic jiného, neuvěřitelným způsobem nakopl spotřebu vín z odrůdy Pinot Noir v USA a zajistil dočasný pokles obliby Merlotu. Pokud by se u těch filmů v seznamu hlasovalo jenom podle toho, jak těžké je při jejich sledování zůstat bez nalité sklenky vína, určitě by Bokovka taktéž okupovala jedno z prvních míst. Možná ne všem milovníkům Pinotu sedne, ale za vidění rozhodně stojí. Komu dosud unikala, jděte do toho!

bokovka
Na druhém místě (34 hlasů, 36%) skončil Dobrý ročník. To je můj favorit, velká romantická pohádka o tvrdém a nesmlouvavém byznysmenovi, který podlehne kráse francouzského venkova a místní servírky :o) Hromada skvělých vtípků, vína a vyloženě odpočinkových scén. Prostě takhle nějak dopadne film, když se režisér snímků jako Vetřelec, Blade Runner či Gladiátor sebere a se svým oblíbeným hercem vyrazí na pár měsíců na dovolenou :o) A Marion Cotillard je v něm prostě nádherná :o)

dobry_rocnik
Třetí místo (17 hlasů, 18%) vybojoval nedávný domácí hit Bobule. Letní komedie slavila v kinech úspěchy a určitě přispěla k tomu, že mládež je nyní vinně poučena a na různých vinných slavnostech a vinobraních žádná jedině „výběr z bobulí“ :o) Nyní finišuje natáčení pokračování, 2Bobule, opět za podpory financí z Vinařského fondu (celkem film přijde na 35 milionů). Zda jsou to dobře vynaložené peníze si nedovoluji odhadnout, ale každopádně „V jedné z důležitých rolí se opět objeví i poklidné a vstřícné prostředí jižní Moravy a moravských vinic. A taky Slámová a Svatomartinské.“ :o) A to se asi počítá. Tentokrát se filmu ujal ruský režisér Vlad Lanné.

bobule
Čtvrté místo, a třetí mu jen těsně uniklo (15 hlasů, 15%) získal díl Grapes of Wrath ze seriálu Black Books. Kompletní video si můžete pustit na YouTube a garantuji, že se budete třískat smíchy. Scény, kdy míchají víno dle senzorických charakteristik v encyklopedii, nemají chybu :o)

grapes-of-wrath
Možná v seznamu ještě chyběl snímek Tajemství Santa Vittorie či některé další, „něco úplně jiného“ dostalo celých dvanáct hlasů. Zajímavé tipy tedy prosím do komentářů. Víno roku, o kterém jsem delší článek psal, nedopadlo nijak zvlášť dobře. Trochu mne mrzí jenom tři hlasy pro Mondovino, tenhle dokument si vidět zaslouží, ale je pravda, že rozhodně nejde o nějakou vyloženě zábavnou podívanou na víkendový večer :o)

Celá tabulka výsledků pak vypadá takto:

anketa_vinne_filmy

Komentáře používají Disqus