pátek 16. října 2009

Stovky chutí SaSaZu

sasazu_vchod Mám rád dobrou asijskou kuchyni a když dostane ještě trochu „fůze“ s klasikami Evropy a je zvládnuta dobře, usmívám se blahem. SaSaZu je jedním z nových podniků, které přitahují hromadu pozornosti. Obrovský a lehce industriální (přestavba velké haly na tržnici v Holešovicích) taneční klub je spojen s velikou asijskou restaurací, velmi efektního vzhledu a tak nějak přitahující podobně efektně vypadající hosty (a i personál je ohozen stylově). Cítil jsem se tam trochu divně, když dorazil tramvají, vstoupil dovnitř trochu zmoklý a před restaurací nezaparkoval ani Mercedes, ani Volvo XC90 (ale těch tam stálo tolik, až to muselo být řidičům až trapné). Už když si otevřete jejich web, pochopíte, jakým stylem se vizuálně a hudebně ubírají. Vzhledem k nadcházejícím koncertům v klubu vám tam rovnou naběhne přehrávač s několika skladbami Kosheen či Lily Allen. Nevyhnete se všudypřítomné angličtině, na webu a vlastně i v restauraci, její znalost se tak nějak předpokládá a maître d’ na nás anglicky mluvil automaticky a stejně to fungovalo i v kuchyni (kam jsme se mohli na závěr podívat, šéfkuchař nás provedl a pak už trochu nestíhal a nabídl, že když se nebudeme moc plést, můžeme tam klidně zůstat a prozkoumat co chceme). Je to celé takové „cool & trendy”, ale za vším tím pozlátkem, které může leckoho odradit a dojem mu zkazit, se skrývají špičková jídla. Tak neuvěřitelně dobrá, že jsem něco podobného už dlouho nejedl (a to nemluvím jen o kuchyni Asie) a odcházel naprosto nadšen.

sasazu_Shahaf_Shabtay Šéfkuchař Shahaf Shabtay, domovem v Londýně, prezentuje pět různých stylů kuchyně a vlastně také tepelné úpravy, na webu najdete jejich popis i celý jídelní lístek. V něm jsou pokrmy rozděleny právě podle těchto pěti skupin a k tomu navíc dezerty. Nehledejte předkrmy či hlavní chody, takhle to tam nefunguje, vše by měla být tak nějak „degustační porce“ dostatečně velká k tomu, aby se o ní podělil pár. Personál se snaží pomoct a navést vás, v době naší návštěvy byl pozorný a výborný (ale později, když se podnik zaplnil, už začalo docházet k dost výrazným prodlevám, byť to nevypadalo, že by se kdokoliv z nich flákal, spíš nestíhali). Ale i tak se nedozvíte přesně, o jak velké porce se u jednotlivých jídel jedná a na co se připravit. Číšník sice tvrdil, že vše jsou skutečně spíše malé porce a v pohodě zvládneme hodně chodů, ale není to nutně pravda, leccos je pořádná dávka. Doporučuji na začátku objednat spíše méně a pak případně doplnit.

sasazu_hong_kong_roll Jídla vždy dorazila krásně naaranžovaná, v ideální teplotě (byť bych občas ocenil nahřáté nádobí, pokud toho přijde na stůl více najednou, může se chladnutí na jídle podepsat) a doslova k nakousnutí. Nebudu ty jednotlivé chody nějak do detailu popisovat, ale všechny mají něco společného – neuvěřitelnou bohatost skvěle provázaných chutí. Je tam toho tolik, funguje dokonale spolu a po prvních dvou chodech vás vystřelí do výšin chuťové extáze. Samozřejmě jsou tam drobné „úlety“, třeba v Pepper Calamari, což je jinak skvělý chod, kuchař pracoval s koriandrem jako by to byl listový salát a podobné množství, pokud nejste nějaký vyložený fanoušek tohohle koření, jen tak snadno nezvládnete. Trochu mne zarazila i přílohová rýže, kterou bych čekal asijskou slepenou, ale tahle byla sypká a hůlkami se jedla dost blbě (o namáčení kousků v omáčce nemluvě).

sasazu_jidla
Bylo tam pár jídel, ze kterých jsem byl nadšen tak, že už to skoro víc nešlo. Křupavá rolka s lososem a tuňákem nemá chybu, fantastická byla i pražma s černými fazolemi. Slušný úlet je kambodžská svíčková, před kterou nás číšník varoval a doporučoval něco jiného. Nedali jsme se :o) Od ostatních jídel se liší, jednotlivé kusy zeleniny (která je u všech jídel naprosto perfektní a křupavě čerstvá) jsou mnohem větší, to jídlo je o dost „rustikálnější“, jednotlivé chutě tak nějak spíše samostatné a maso v těstíčku se pyšní aromatem oslí stáje :o) Hodně zvláštní věc, které je navíc veliká porce. A naprosto dokonalý je jeden z dezertů (možná i další, to nevím, netestováno), kokosové tiramisu. Chutěmi nabušený koncentrovaný úlet, chci ho znova!

sasazu_jidla_2
Pro mne se SaSaZu stalo místem, kam se chci vrátit na jídlo. A ne jednou. Je tam několik „detailů“, které mne štvou, a jeden průšvih dost velký, který můj plán možná zhatí. Mezi detaily patří kupříkladu hudba. Přítomný DJ se snažil seč mohl, ale já bych tam ocenil asi přeci jen něco tiššího a méně vlezlého. Asi bych i bez většího cukání zvládl, že za sedmičku vody zaplatím 80,- Kč a karafu kohoutkové číšník přinést odmítl. Co si příště asi nedám je víno a zůstanu u koktejů (vyzkoušen můj oblíbený a zde docela slušný Mai Tai) či čaje, nemusím furt pít kvašené hrozny, že jo. Vína v běžné nabídce nejsou moc zajímavá a ceny příliš vysoké. Vína lákavá najdete spíš na stránce cenově stejně přestřelených „prestižních kousků“ za částky 2000+. Zkusil jsem dvě z vín nabízených po sklence, 1.5dlc Shirazu z Austrálie (De Bortoli) za 120,-, dost nudného obyčejného vína. A 1.5dlc tramínu od Ampelosu, který byl plochý, nudný, bez kyselin a chutnal, jako kdyby v lahvi zbylo jen deci a na požadované množství to někdo doředil vodou (což mi připomíná, že v podobném podniku bych ocenil, kdyby číšník nalil víno do sklenky přímo u stolu z lahve a ne ji donesl již plnou). Prostě na víno je to tam jedině v případě, že nejste do tohohle nápoje nadšenci a navíc vám nevadí si připlatit.

sasazu_interier Tohle všechno by mi ovšem nezabránilo dorazit znova. Pokrmy ze SaSaZu bych totiž klidně jedl i z plastového tácku a seděl přitom na obrubníku někde na okraji tržnice a v dešti :o) Což možná příště udělám. Ten podnik totiž je, pokud mi obsluha něco nezatajila, komplet kuřácký, popelník (jediná bílá a k designu ostatních částí servisu neladící věc) trůni na všech stolcích. V rezervaci jsem zdůraznil, že bych rád nekuřáckou část, a dorazila mi (samozřejmě anglicky) odpověď „Thank you for your reservation at Sasazu restaurant! We are glad to confirm your reservation“ a ani slůvko omluvy, že to bohužel v nekuřácké části nebude (i pokud by tam byla, tak samozřejmě oddělena jen silou případné vzduchotechniky, je to celé jeden souvislý prostor). Je mi líto, ale k podobné úrovni kuchyně smrad z cigaret nepatří. A myslete si o tom co chcete, za tímhle názorem si stojím.

sasazu_uvnitr
Vaše zkušenosti ze SaSaZu? Nejlepší asijská (a teď rozhodně nemyslím jen suši) kuchyně v Praze či ČR obecně?

Komentáře používají Disqus