pátek 9. října 2009

Napoleonská směska od Lahoferu

lahofer cuvée 1809 Víno, které vám zpříjemní večer či poslouží jako skvělý doprovod k jídlu, nemusí být zrovna něco vyloženě špičkového, víno velké, které si budete pamatovat roky. Kupa populárních velkých vín chutná tak trochu schematicky a šablonovitě, jede určitým populárním směrem a dost často můžete předem snadno odhadnout do poměrně velkých detailů, co vás ve sklence bude čekat. Pro mne je mnohem důležitější, když víno překvapí, je zajímavé a něčím jiné. Cuvée 1809 od Lahoferu (již jsem tu psal třeba o jejich ryzlinku) pro mne takovým vínem bylo. Jedná se o netypickou směs Ryzlink rýnský, Neuburské a Rulandské šedé ročníku 2007 z trati U Hájku. Název vinařství vysvětluje takto: „Hrozny pro jeho výrobu jsme sklidili na vinici, kde měl v létě 1809 Napoleon rozložené válečné ležení. Odtud také sledoval bitvu s rakouskou armádou, která se odehrála 10. a 11. července 1809 v prostoru mezi Znojmem a Dobšicemi. CUVÉE 1809 jsme sestavili k 200. výročí bitvy.“ Prostě se snaží k tomu vytvořit nějaký příběh. Osobně se domnívám, že víno není ani tak výsledkem nějakého promyšleného mísení odrůd s cílem dosáhnout určitého přesného efektu (nebo že by to mělo třeba souvislost s tradicí vinařství v roce 1809, to už vůbec ne), ale spíše důsledek „logistiky“ a použití vín, která pro realizaci tohoto nápadu prostě byla k dispozici (či jich bylo nejvíce). Což nic nemění na faktu, že jsem si tu láhev docela užil.

Zelenohnědá láhev (tvar flétna), plastová záklopka, plný korek s potiskem, viněta zvláštní vzhledem i technologií potisky na průhledný plast (ovšem se všemi detaily vzadu, od slovního popisu po komplet analytiky, to se cení). Víno má pěknou jiskrnou zlatavou barvu s občasným nazelenalým odleskem. Voní velmi svěže, mísí se tam květinové a ovocné tóny, nejsou úplně kompaktně provázené a spíš tak nějak vyskakuje tuhle něco a támhle zase něco jiného. Asi ten ryzlink na sebe strhává pozornost citrusy, pampeliškovým medem a nějakou tou mineralitou. Tuhle vyskočí hruška, meruňka, žlutý meloun, kořenitost či květinové tóny. Ta vůně už není vyloženě mladistvá ani nějak zvlášť nazrálá, teď je to takový „rozvalený třicátník na gauči u televize“, tak akorát věk s velkým potenciálem, ale jinak žádná vyloženě sláva. V chuti svěží, příjemná výraznější kyselina, na úvod zapůsobí trochu plnějším ovocným dojmem, ale když odezní dotyk zbytkového cukru dodávajícího plnost (rozhodně ale ne sladkost), projeví se lehkost a tak trochu i prázdnost chuti. Lehké, nijak dlouhé pití, ovšem s chutnou kyselinkou a docela zábavnou aromatikou. Za 120,- Kč (tj. kategorie 4 – 5€) s tím moc problémů nemám. Žena tomu dává mnohem lepší vizitku a naslepo tipuje něco ne úplně typického z Rakouska či Německa s cenou třeba i na trojnásobku.

lahofer_sklenka
Komu chutná třeba Mělničina, měl by Cuvée 1809 vyzkoušet už pro zajímavé srovnání, má to s ní nějaké společné znaky. Vzpomněl jsem si při tom i na Cuvée Q od Dobré Vinice. Kdo má rád od Lahoferu ryzlinky, bude pro něj tohle určitě taky zajímavé. Nebude to bavit každého. Žádný vyloženě zázrak to není, v jiném rozpoložení bych možná psal něco o „z nouze ctnost“ a že se nabaluje nepříliš související příběh na směsku, kde ty věci k sobě nějak vyloženě neladí, ale včera se mi skvěle strefilo do nálady. Ale pokud rádi zkoušíte vína, u kterých nelze říct „typické odrůdové xxx“, pak jděte do toho. Morava (a Čechy) mají na cestě za vyváženými a promyšlenými cuvée, tak jak je známe ze zahraničí, ještě co dohánět. Ale je fajn, že „směska“ už nemá jméno něčeho vyloženě špatného a čím dál víc podniků je zkouší.

Ani nevím, proč jsem si na to vzpomněl právě teď, ale budiž. Vypadá to, že letos přijde na trh ještě více Svatomartinského než loni, možná až milion lahví. Přemýšlím, co letos vinařství vede k tam masivním výprodejům moštu jako burčák a jako „burčák archivní“, Svatomartinské. Hromady mladých vinic a nutnost zbavit se přebytků? To by vlastně nebylo úplně špatně, kdyby surovina nevhodná pro výrobu opravdu slušných vín skončila jako tyhle produkty a zbylo jen to lepší :o) Jenže ono to dopadne tak, že lehké „slušné jakostky“ a kabinety zmizí v (po vánocích mrtvém) Svatomartinském a během roku se zas budou prodávat vysoké přívlastky se zbytkáčem :o)

Otázka na závěr: vaše oblíbená bílá směska?

Komentáře používají Disqus