středa 16. prosince 2009

Báječné Rulandské bílé

skolni_rulandske_bile_2006 Měl bych zůstávat častěji doma a místo snah objevit úžasná vína kdo ví kde za hranicemi víc zkoumat ty z hroznů rostoucích jen pár (desítek) kilometrů daleko. Vždyť to bylo i jedno z mých loňských novoročních předsevzetí (jaké bude asi to letošní?). Připomněl mi to též lehce depresivní článek „Týdenní nákup nacestoval 68 077 km“, moc zajímavé čtení. A pak nedávno otevřená láhev ze Školního statku Mělník, konkrétně Rulandské bílé 2006 pozdní sběr z viniční trati Neuberská. Před pár měsíci jsem se tu rozplýval nad jiným jejich vínem stejného ročníku, ryzlinkem, který se mimochodem teď v obrovské konkurenci umístil v první pětce hodnocení Víno Revue. Tohle rulandské si s ním ale příliš nezadá! Hodnocení ambaláže je totožné, obsah lahve značně odlišný.

Ostřeji zlatavá barva. Ve vůni med a další včelí produkty, třeba propolis. Výrazné, hroznově vyzrálé aroma až lehce do botrytických tónů, efektní, intenzivní, s kupou bylinkových aromat. Po dvou dnech (pokusím se to se zbytkem vína dělat co nejčastěji, ale neslibuji) se stále drží v tomto stylu, s medem trochu výraznějším, mineralitou a zemitějšími tóny. V chuti při obou dnech krásně suché a svěží, čisté, se skvělou kyselinou, výrazné, plnější (má mimochodem 13% alkoholu), znatelná mineralita, med, pěkná délka, opět bylinky. Krásné víno z Čech!

Často říkám, jak mi imponují lehká, svěží a elegantní vína kabinetního typu, ale pak mne stejně nadchne víno nabušené, koncentrované. Jako tohle. Ale proč ne. Za ty peníze (ale i když od nich odhlédnu a beru to „absolutně“), nějakých zhruba 160,- Kč maloobchodní cena přímo u nich, skvělé víno. Vlastně skoro vše, co jsem od nich v poslední době pil, mne bavilo. Trochu zklamalo jakostní Neuburské 2007, ale tam mám obavu z „jeté“ lahve a proto jsem ho tu ani nehodnotil a počkám si na další. Prostě Školní statek budu sledovat pozorně.

Komentáře používají Disqus