pondělí 10. června 2013

Víno samoobslužně po degustačních dávkách

flavours_enomatic_2

Mám rád u vína takové ty sentimentální momenty jako otevírání omšelé lahve s prosáklým korkem, ujíždím na přírodních vinařích omezujících moderní technologické vstupy na minimum, berou mne staré dřevěné sudy a podobně. Na druhou stranu jsem ale i technologický nadšenec a užívám si výdobytky moderní doby, bez chytrého telefonu připojeného k internetu jsem nervózní a na dovolené lovil wifi připojení kde jen to šlo :o) Tudíž mne zařízení, kde svítí názvy vín a na jedno stisknutí dostanu degustační dávku nějakého zajímavého kousku, nemůže nechat chladným :-) V zahraničních podnicích to není až zas tak neobvyklé (mašina vznikla v Toskánsku už před více než deseti lety a hodně rychle se rozšířila), ale u nás se jedná o novinku a v takhle pokročilé konfiguraci téměř jistě první exemplář, která bude k dispozici v nové vinotéce Flavours (web flavours.cz zatím také ve výstavbě, ale už se mi nechtělo se zprávou čekat), která brzy otevře na takovém tom malém kulatém náměstíčku v ulici Americká.

flavours_lahve

Chodím pravidelně kolem a tak jsem se do prostor vetřel celé to okouknout a zjistit, jak vlastně má fungovat. Koncept je celkem prostý. Základ obchodu tvoří zdi pokryté lahvemi (sortiment winelink.cz, nějaké další zajímavé věci a sbírka starých archivních lahví Bordeaux, Barola atd.), chladničky a až pojede naostro také nabídka různých delikates, navíc mají vzadu pěkný salonek pro řízené degustace. Hlavně je tam ale zabudován Enomatic Enolite Elite na osm lahví ve dvou teplotně oddělených zónách (chlazeno peltierovými články). Na každé pozici jedna láhev, do které je zasunuta hadička nasávající víno. Proti oxidaci je víno chráněno dusíkem (v tomto případě) či argonem. Jako zákazník máte kartu s kreditem, není vyžadována asistence personálu a vše může fungovat naprosto samoobslužně – nevýhoda pro ty, co si raději povídají s barmanem (ale personál tam stejně bude, takže hovor začít mohou), ale ideál pro introverty mezi námi, kteří prostě chtějí ochutnat a vědí co a proč :-) Zasunete kartu do stroje, zvolíte víno a přiložíte sklenku k odpovídající „pípě“, stisknutím tlačítka vyberete velikost porce – zde momentálně konfigurována malá degustační 15ml, půl deci či celá decka a pravděpodobně tak zůstane i pro ostrý provoz.

flavours_enomatic_1

Cena se jednoduše odvíjí od toho, kolik zaplatíte za celou láhev. Takže i „luxusní“ vína lze ochutnat relativně levně, olíznout víno s maloobchodní cenou dva a půl tisíce jen za pade může zlákat mnohé. V mašině by měla být v budoucnu otevřena právě i velká světová vína, různé srovnávací sety (levý versus pravý břeh v Bordeaux, ročníkové vertikály jednoho vína…) a podobně, aktuální obsah Enomaticu vždy zveřejněný na webu. Geek ve mně by si přál, aby mohl v reálném čase sledovat, jak mizí obsah jednotlivých lahví… a případně rychle vyrazit, kdyby to s nějakou vypadalo, že bych ji nemusel stihnout :o) Nastavení stroje se provádí přes program v počítači, vždy je tam jasně vidět jak na tom jednotlivé lahve jsou, takže export na web by neměl být problém…

flavours_enomatic_4

Při mém přepadu byl Enomatic zrovna testován na sadě ryzlinků – Groebe (vertikála Aulerde Westhof Riesling Grosses Gewachs), Fritz Haag či báječný Maximin Grünhäus. Bývalo by mne docela zajímalo, tedy pokud se vše nedopilo hned, tam zajít znovu za pár dní a ověřit, jak se vína pod ochrannou atmosférou chovají a k jak (ne)významných změnám dochází, ale bohužel jsem odjížděl na dovolenou. Tak snad znovu a lépe někdy příště. Každopádně se těším, až vše začne oficiálně fungovat. Pokud bude o podnik zájem a sortiment se rozumně měnit, tak to vidím na pravidelné degustace cestou z kanceláře :o)

flavours_enomatic_3

Komentáře používají Disqus