úterý 4. června 2013

Fotozpráva ze slunné Sicílie

marsala_sklenkaPokud jsou naše zprávy z vlasti správné, tak tohle bude trochu drsná provokace. Schovávám se před sluníčkem a propíjím víny slunné Sicílie. Moře vlevo, moře vpravo, maják za zády, palma nad hlavou a ve sklence něco zajímavého. Máme ještě s přáteli pronajatý domek na okraji městečka a domácí se snaží všemi silami nám pobyt zpříjemnit (že nám jen tak půjčí vlastní auto a ušetří nám tak nemalé peníze za pronájem bych fakt nečekal). Jsme v oblasti, kde tradičně vzniká klasická Marsala, fortifikované víno ne nepodobné sherry. Mám za sebou různé typy a… poznámky si nechám na samostatný článek. Místní obchody, jak se sluší a patří na patriotické regiony Itálie a „samostatný vinný kontinent“ Sicílii především, nabízejí pouze lokální vína, jen bubliny bývají odjinud (opakovaně jsem ale narazil na šumivou sicilskou milerku, zajímavé) a sem tam se v rohu krčí nějaké průmyslové trapné víno z kontinentu za tři éčka. Červené z Etny je úžasné, to bych tu chtěl pít nejraději, ale ceny jsou taky znatelně vyšší. Ochutnal jsem biodynamiky pracující s amforami i naprosto konvenční věci z různých míst ostrova. Jídlo čerstvé a většinou velmi chutné, moře nádherně modré byť poněkud studené… uááá! :-)

tunak

Místní oblast je zásadní tuňáčím průmyslem, je tu ve všech podobách, od různých konzerv, paštik, naložený a samozřejmě i dokonale čerstvý. Měli jsme tučný podbřišek (domácí nám uvařili večeři, ale překvapivě vše rybí docela umučené), sami jsme si udělali steak (krásně polosyrový), v restauraci se čněl takhle celý mezi stoly (a steak taky umučený, nechápu, ale jiné věci dělají precizně)…

ericevinice_ericeNávštěva starobylého městečka a stejnojmenné apelace Erice. Serpentýny dolů do Trapani docela dramatické, vína zajímavá i velmi průměrná, počasí zrovna nic moc a 750m nad mořem a teplota spadla někam k 13°C (to abyste se v deštivé ČR necítili zas tak depresivně), hlavy jsme měli v mracích. Jinak docela zajímavé, jak velké procento vinařství na Sicílii je bio, počasí tomu obvykle přeje.

testovinyNěco pro foodies… objevujeme taje různých tvarů těstovin, které se u nás moc často nevidí. Hlavně pro děti jsou naprosto úžasné tempestine, ty musíme navézt. Víte, jak se jmenují těstoviny na fotce výše? Je to lokální specialita.

procesi_k_morimajakvetrnozatoka

Komentáře používají Disqus