úterý 11. června 2013

Těšení na ryzlink

rocked_by_rieslingNe že bych na Sicílii nepopil kupu čerstvých svěžích vín, z odrůd jako Catarratto, Grillo či Inzolia, dostatek kyselin to určitě mělo, ale… v závěru jsem se začal těšit na láhev ryzlinku, jindy pravidelné součásti mé stravy. Poslední kapkou byla tabule u baru na frankfurtském letišti. Na otázku jsem logicky musel odpovědět ano, bohužel jimi nabízený solidní základ z Mosely ničím, co by mým ryzlinkovým vnímáním otřáslo, nebyl. Ale doma jsem hned musel něco otevřít. Žádné těžké váhy, normální ryzlinky na pití, pravda oba z biodynamické produkce. To bylo panečku osvěžení! :-)

zusslin_riesling_orschwihr_2010S radostí jsem odšpuntoval (a odvoskoval, každý korek je zalit vrstvou žlutého vosku) nový ročník vína, které jsem v poslední době pil hodně často. Riesling Orschwihr 2010 z vinařství Valentin Zusslin, základní rýňák výborného biodynamika z Alsaska, mix tří různých terroirů (Bollenberg, Clos Liebenberg, Grand Cru Pfingstberg) s odlišným podložím, školeno na jemných kvasnicích v klasických starých velkých dubových sudech, krom trochy síry bez jakéhokoliv jiného vstupu. O ročníku 2008 jsem tu psal mnohokrát, třebas tady, a právě ten pil nejčastěji a šlo o krásného nástupce elegantní sedmičky. Plnotučnou a trochu přihřátou devítku jsem díky zásobám osmičky mohl vynechat, ale ty se poněkud tenčí a desítka tedy „musela“ nabídnout dostatečnou svěžest, jinak bych měl problém :o) Tmavší nazlátlá barva, velmi pěkná. Poměrně výrazná vůně – bylinky, med, mineralita, zelené jablko, lehce oxidativní dojem, čerstvá, přímočaře příjemná. Velmi suché v chuti, citrusová kyselina, křupavost, dobrá délka a výtečná pitelnost. Tvrdší, takové německy přísnější, povedené. Osmička byla asi komplexnější pití, ale tohle bude ještě zrát do krásy. Zklamání se nekoná :-) Cena 10.5€ u vinaře a férových 260 Kč u dovozce.

moser_riesling_terrassen_2012Jako další osvěžení po novém Star Treku (to své si tam najdou muži i ženy, Benedict Cumberbatch je fantastický, je to vtipný a pár scén špičkových, celkově fajn letní zábava) padla láhev Riesling von den Terrassen Kremstal DAC 2012 vinařství Sepp Moser. Měl jsem tu komplet report z degustace a tohle jediné víno vinař omylem nepřivezl, tak jsem si jich pár (společně s veltlínem) koupil na zkoumání doma :-) Klasická protáhlá láhev, šroubový uzávěr. Velmi, velmi čerstvá mladičká vůně, květinová, trochu meruňkový tón a zvláštní linka, která mi přišla jako kokos :-) Suché, lehčí, čisté, velmi svěží a snadno pitelné, slušná délka. Přišlo mi o trochu jednodušší než levnější veltlín stejné řady, takové hodně „chlastací“ a neměl jsem zas tolik co zkoumat, ale bude ještě zrát a myslím nabídne časem o trochu víc. Láhev zmizla rychle, ovšem při běžné MO ceně nižší než nějakých ~ 340 Kč u dovozce by mi přišlo ještě lepší, odpovídající cena je pro mne někde v rozmezí 200 – 250 Kč (prostě do deseti euro).

Komentáře používají Disqus