pátek 14. června 2013

Výprodejový Semillon ze supermarketu

tesco_desert_semillionSleva. Funguje to, spíná jakási podivná centra v našem mozku. Jdete koupit banány a pár jogurtů, ale v košíku skončí i sladký Semillon, protože byl ve slevě za šest pětek. Na jedné straně v hlavě jede „supermarketovky jsou jen zřídka něčím zajímavé pití“ a na druhé „jen šedesát korun za starší botrytické víno v sauterneském stylu, to přeci musím zkusit.“ Tak jsem zkusil, neočekávaje samozřejmě Château d'Yquem. Tesco Finest Dessert Sémillon 2008 pro řetězec připravuje v oblasti Riverina firma De Bortoli, která má se slaďáky zkušeností dost (jejich Noble One je považován za špičkového představitele stylu) a oblast je jimi proslavená. Víno je v 0.375 lahvičce se šroubovým uzávěrem, alkohol 10.5 %, podle viněty separátní fermentace různých parcel a následný blend. Běžná cena v UK okolo 6 liber, v akcích méně. Našich šest pětek tedy byla hodně výhodná nabídka, nejspíš výprodej vzhledem k blížícímu se závěru trvanlivosti, my tomu říkáme archivačního potenciálu :o) I když kdo ví, uvádí fikaně 2-3 roky od nákupu, ne roku vzniku.

Matně zlatá barva. Hutná sladce ovocná vůně, jasné botrytické tóny, meruňka až do konfitu, hodně zralé exotické ovoce jako mango, něco citrusových tónů a trochu těkavek Na úvod trochu ostřejší, ale vydýcháním se značně uhladilo, postupně trochu odvanul i tón „plastová kachnička do vany“, který jsem ovšem cítil i v dost drahých špičkových Sauternes. Hodně sladké v chuti, ale ještě ne sirupově ulepené, kyselina tam je pěkná, celek ale hebká, delší, mangově ovocný, hodně dlouhý. Efektní, důrazný slaďák, dobře udělaný za neskutečnou cenu. Běžně stojí dvojnásobek, což je stále dobrá nabídka. Británie pro své řetězce umí občas nakoupit fakt pěkné věci. Ve slevě se mi ho ale dokoupit, pro babičky a tak, už nepodařilo, ještě ten den komplet vše co obchod měl zmizelo.

vino

Mimochodem, když už jsme u supermarketů, nedávno jsem v Kauflandu narazil, krom řady Mikrosu nazvané Donawitz, na litrovky s velmi zřetelně komunikovaným obsahem, žádný zmatek nemůže nastat :-) Překvapil trochu výrobce, kterým je Tanzberg Mikulov.

Komentáře používají Disqus