pondělí 24. června 2013

Nejen mladé německé ryzlinky s Vinonautem

Toni-Jost-2011-Bacharacher-Riesling-Kabinett-feinherbMinulý týden uspořádal Ivan Dramlitsch aka Vinonaut neformální ochutnávku čerstvých závozů do sortimentu a pár vín, o kterých teprve uvažuje. Šlo především o Riesling ze středního Porýní (Mittelrhein) ročníku 2012, relativně čerstvě lahvované vzorky a teprve na počátku cesty, a na srovnání pár jedenáctek. Mladý nový ročník vypadá slibně, alespoň pokud jste ryzlinkofil „tvrďák“ – vína jsou pěkně ovocitá, s klasickou výraznější kyselinou co všichni máme tak rádi, intenzivně minerální, nijak mohutná a přihřátá, spíše štíhlejšího stylu (nerozvalují se do šířky, jdou na to přímo, ale uvnitř jsou koncentrovaná dost). Celkem jsme projeli osmnáct vzorků, ve sklípku Le Caveau na Žižkově (mimochodem tam končí a nově pojedou už jen ve vinotéce/vinárně/kavárně na Jiřího z Poděbrad) posloužila v obludně horkém dni taková záplava rýňáků jako perfektní klimatizace :-)

Toni-Jost-2012-Bacharacher-Riesling-Kabinett-trockenO vinařích má informace na webu dovozce, já už tu psal o vínech opakovaně v minulosti (třebas tu). Vrhneme se rovnou zběžně na jednotlivé vzorky, dvanáctky potřebují ještě hodně času a u mnohých by i degustace byla lepší tak za půl roku až rok, ale sami vinaři musí prodávat. Poznámky budou trochu na jedno brdo, byť vína rozhodně nebyla, ale jsou důležité hlavně pro mne, až to budu pít znova časem abych měl srovnání :-) Toni Jost 2012 Riesling trocken (vinařství teď přebírá dcera a asi dojde k nějakým decentním změnám a pokusům) velmi fresh, čistý, ovocitý, přístupný příjemný, lehčí, dobře dlouhý, trochu líbivější, fajn základ. Toni Jost 2012 Bacharacher Riesling Kabinett trocken na úvod dost sevřený a zaprděný, postupně se otevíral do důraznějšího ovocného projevu, až žluté ovoce, krémovost, v chuti pěkně suché, tvrdší, bezva kyselina a mineralita, dobrá délka a struktura. Povedené. Florian Weingart 2012 Matthias Weingarten Riesling Kabinett trocken mladičký, čerstvost, sladší ovocitost, zralé jablko, suché s bezva kyselinou, přes docela nízký alkohol má důraz, stavbu, něco navíc, mineralita, pěkné pití. Florian Weingart 2012 Bopparder Hamm Ohlenberg Riesling Kabinett trocken mělo znatelněji složitější, komplexnější vůni, květinové a ovocité tóny v mixu s decentní zemitosti, zvláštní linka máty, suché, opět přes nižší alkohol dostatečně důrazné díky pěkně stavbě a kyselině, fajn délka. Tohle bude dost zajímavé pití.

.-Dr.-Kauer-2012-Oberdiebacher-Fürstenberg-Riesling-Kabinett-feinherbDr. Kauer 2012 Kloster Fürstental Riesling Kabinett trocken výraznější, zatím trošku zasmrádlá vůně, pikantnější, ze které se postupně vylupuje pěkné ovoce, citrusy, bylinky. Suché, živé, tvrdší v chuti, vyvážené, parádní klasika, hezky udělaná. Dr. Kauer 2011 Kauer-Riesling Kabinett trocken ukazuje starší a trochu teplejší rok na základním víně. Uleželejší, již bylinky a náznak barev & laků, suché, nic plného ale důrazné a překvapivě velmi dlouhé, vyvážené, Kauer umí. Jen před pár měsíci mi přišlo o dost čerstvější a lehčí. Dr. Kauer 2012 Oberdiebacher Fürstenberg Riesling Kabinett feinherb je víno se 17 g/l zbytkového cukru, výraznější, přímočařeji velmi pěkně sladčeji ovocité ve vůni, vlastně díky bezva kyselině jen nasládlé v chuti, čerstvé, ovocité, přístupné, výtečné. Florian Weingart 2012 Mittelrhein Riesling QbA halbtrocken tmavší nazlátlá barva, zpočátku hodně sevřené, postupně se otevírá do pěkné ovocnosti. V chuti sladší ovocnost propojena s hodně výraznou mineralitou, efektní záležitost.

Weingut-Lisa-Bunn-2012-Niersteiner-Orbel-Riesling-trockenNásledovala návštěva Rheinhessen u mladé vinařky jménem Lisa Bunn, členky Generation Riesling a německé ex-weinköniginnen. Celkem se mi líbila (byť trochu barevně nedotažená) moderní ambaláž a vlastně i vína, byť šlo o odskok trochu jinam, hlavně najednou hutnějším projevem rýňáků. Weingut Lisa Bunn 2012 Weissburgunder trochu divočeji zasmrádlý, ale postupně odvětrávalo, plnější, ovocité, kulatější víno, trochu rozbité a chce čas. Byla tam linka něčeho jako akátového sudu, dal bych vínu šanci. Weingut Lisa Bunn 2012 Grauburgunder již teď o něco vyváženější, žlutě ovocný, hutnější, seriózní, jen s trochou ne úplně příjemné hořkosti v závěru (a jen doufám, že jsem neprohodil poznámky ke grau a weissburgunderu, na degustaci šel obráceně než v seznamu a nejsem si stoprocentně jist, jak jsem si to zapsal :-/). Weingut Lisa Bunn 2012 Riesling vom Rotliegenden sladce ovocný do meruňek, plnější v chuti, bohatší, mineralita, opět něco hořkosti v dozvuku ale nerušivě. Weingut Lisa Bunn 2012 Niersteiner Orbel Riesling trocken zpočátku ještě zasmrádlý, postupně důrazně sladčeji ovocný, minerální, v chuti poměrně plný a hutný se znatelně vyšším alkoholem (13.5%, u vzorků z Mittelrheinu jsme se běžně pohybovali spíše 11.5 – 12%), ovocný, dlouhý, líbivější, povedený, byť opět v dozvuku dotyk hořkosti.

Marco-Hofmann-2011-Steeger-St.-Jost-Riesling-Spätlese-trockenLehkým odskokem byl též Marco Hofmann 2011 Steeger St. Jost Riesling Spätlese trocken (z téhle vinice jsem ujížděl na ryzlincích Weingut Ratzenberger), již uleželejší (jedenáctky zrají poměrně rychle), sladčeji ovocný, minerální, s nastupujícími barvami & laky a mírně funky tóny. Žluté ovoce v chuti, med, suché, kamenité, ale zároveň už hodně nazrálé, až posun do oxidace, pecičky, trochu divný dozvuk. Nevím, potřeboval bych víc času. Florian Weingart 2012 Bopparder Hamm Feuerlay Riesling Spätlese trocken poměrně tmavá nazlátlá barva, na úvod ještě trochu zaprděné, intenzivní, silné, ovoce a mineralita až do kouře, křísnutí křemenem, suché, důrazné, docela plné ale ne nějak hutné, delší, nádherně postavené, klasické. Tohle chci, opravdu parádní ryzlink, skvělý. A jízda pokračuje. Dr. Kauer 2011 Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Spätlese trocken je minerální, hodně bylinný (podběl, třeba), trochu funky. Intenzivní v chuti, strukturovaný, vyzrálý a nazrálý, dlouhý, medový, bohatý, tepleji důrazný.

Florian-Weingart-2011-Bopparder-Hamm-Riesling-Spätlese-feinherbToni Jost 2011 Bacharacher Riesling Kabinett feinherb zůstává věrný svému bohatšímu ovocnému projevu, víno je intenzivní, opět dobrá mineralita co v Bacharachu chybí málokdy, důraznější ovocné v chuti, slušná kyselina, něco cukru, pěkně udělané, výborně pitelné. Florian Weingart 2012 Bopparder Hamm Engelstein Riesling Kabinett feinherb „plus“ nutně potřebuje kupu času, ale výraznější sladkost (29 g/l cukru) zde kyselina vyvažuje docela pěkně, v kombinaci s mineralitou to bude moc dobré pití. Florian Weingart 2011 Bopparder Hamm Riesling Spätlese feinherb se představil efektně intenzivně zrale ovocně, s minerální linkou, v chuti nasládlost tak akorát, plnější ovocný styl vína, med, délka, vyvážené. Jako bonus padl dovoz z Mosely od pana Skleničky, Weingut Karl Erbes 2006 Ürziger Würtzgarten Riesling Auslese s medově sladkou vyzrálou vůni, s klasickou kořenitosti a vůni podbělu. Typický nízký alkohol, velmi výrazná sladkost, hebké, hladké, efektní, ale trochu utahané, chyběla tomu výraznější kyselina co by vše oživila.

vinonaut

Ryzlinky od Vinonauta mne prostě baví a s jeho vkusem, byť třeba ne nutně u všech vín a naše degustační poznámky se mohou opravdu hodně lišit, se sejdu docela pravidelně. Pro mne je v současnosti hlavní hvězdou jeho sortimentu Dr. Kauer, ale na téhle degustaci mu více než zdatně sekundoval Florian Weingart, tomu se musím věnovat více.

Komentáře používají Disqus