středa 7. března 2012

Mladé ryzlinky z Mittelrheinu od Vinonauta

Kauer_Oberweseler_Oelsberg_RieslingMinulý týden se v degustačních prostorách firmy Riesling & Co. uskutečnila společná ochutnávka ryzlinků ze středního Porýní (Mittelrhein) dovozce Ivana Dramlitsche, Vinonauta, a několika vzorků z Toskánska z nabídky pana Skleničky. Šlo vlastně o dvě degustace po sobě a reportáž si dovolím rozdělit, dnes se mrkneme na ryzlinky. Bylo jich osm, od třech různých vinařství a povětšinou z mladého ročníku 2010. Ročník to byl (nejen) v Německu složitější, cukernatost letěla nahoru jako v top letech, ale kyselin v hroznech zůstalo spíše jak v některých ročnících špatných. Což je problém spíš pro vína suchá, styl opravdu pro velké ryzlinkové fandy to pak je, slaďáky jsou díky tomu famózní. Vína jsou typicky koncentrovaná, extraktivní, ale kyseliny někdy až extrémní a kupa vinařů výjimečně sáhla po odkyselování. Jak vypadala prezentovaná sada z Mittelrheinu?

Analytiky a podobné záležitosti, včetně vysvětlení některých termínů, zajímavostí a detailů o jednotlivých vinařstvích najdete na webu dovozce, takže se s nimi nemusím trápit a mohu vrhnout rovnou na popisy vín. Dr. Randolf Kauer 2010 Spätburgunder Weissherbst „Tornado“ (199,- Kč) je bílé (resp. jemně narůžovělé) z hroznů Rulandského modrého, voňavé, slinosbíhavé, trochu mladě zaprděné. Suché, čisté, jednodušší s trochou jahod v ovocitosti, šťavnaté, mírná hořčina v závěru. Jednoduché fajn jarní/letní pití.

Dr. Randolf Kauer 2010 Bacharacher Wolfshöhle Riesling Kabinett trocken (259,- Kč) je víno mladičké, svěží, bylinkové s trochou žlutého ovoce (cantaloupe meloun). Suché a řízné v chuti, parádně postavené, čisté, klasické, dobrá délka a něco minerality. Má to „drive“, skvěle se pije, moc fajn kousek.

Toni_Jost_Bacharacher_RieslingToni Jost 2010 Bacharacher Riesling Kabinett trocken (249,- Kč) je opět mladičké, trochu zaprděné a uzavřenější, ovocité do bonbónových aromat, přímé. Suché, čisté, trochu naleželejší a uhlazenější v chuti, jednodušeji postavené ale fajn a bezproblémové. Přijde mi „společensky přijatelnější“, snáze přístupné, než kousek od Kauera, který je takový radikálnější. A totéž ostatně bude platit o všech ostatních vínech dál.

hoffman-sturm_Steeger-St-Jost_RieslingHoffman & Sturm 2009 Steeger St. Jost Riesling Kabinett trocken (239,- Kč) byl jediný odskok k ročníku 2009 a sympatický (a nedávno mne doma bavilo i jejich Bacharacher Wolfshöhle Spätlese stejného roku, ale ještě o něm nic nepsal). Ovocito-bylinkový projev, naleželejší, s výraznou citrusovou linkou do grepu, grepové kůry, vrstevnatější. V chuti suché, čisté, s moc fajn citrusovou kyselinou, výrazné, delší, trochu netradičně postavené ale fajn. Grep se opakuje i v závěru, decentní hořčinou v doznívání. Bavilo.

Toni Jost 2010 Devon-S Riesling Spätlese trocken (tratě Steeger St. Jost a Lennenborn, cena 295,- Kč) zavoněl minerálně, mladě, trochu reduktivně zaprděně. Ovoce do sušené meruňky, k tomu jakoby těžší květinové vůně. Suché, silnější, fajn ovocitost a délka, slušný kousek. Ale za srdce mne nechytil.

Dr. Randolf Kauer 2010 Oberweseler Oelsberg Riesling Spätlese trocken (349,-) je báječně minerální, do až křísnutí křemenem a kouře. Je tam něco žlutého ovoce a snad bylinek, ale primárně jede úplně jiným směrem. V chuti suché, živé, ovocitost a parádní výrazná kyselina, krásně strukturované, komplexní, vyvážené, delší. Celkově z toho mám tak trochu „geeky“ pocit, tohle bude pravověrným ryzlinkofilům chutnat. Top bílé večera.

Toni Jost 2010 Bacharacher Riesling Kabinett feinherb (249,- Kč) byl prvním odskokem k trochu sladším vínům. Ve vůní výrazné, ovocité do hrušky a zase trochy bonbónovitosti, líbivější. Zbytkový cukr slušně vyvážen kyselinou, kulatější, krásně pitelné, povedený dobře přístupný představitel sladšího kabinetu.

Dr. Randolf Kauer 2010 Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett feinherb (259,- Kč) byl ve vůni poměrně sevřený, zaprděnější, mladičký, divočejší. V chuti působí, i přes zbytkový cukr přes 15g/l, spíše suše. Je to velmi živé, až drobná perlička, dobrá délka, vyvážené. Krásně pitelný kabinet, jen ta poslední dvě vína jsem stále cítil Kauerovo suché Spätlese. Možná měla jít, cukr necukr, dříve :-)

ivan_dramlitsch_naleva_1

Závěr? Vinonaut si vybral dobře. Jasným nákupem je pro mne Dr. Randolf Kauer 2010 Oberweseler Oelsberg Riesling Spätlese trocken a také jeho 2010 Bacharacher Wolfshöhle Riesling Kabinett trocken. V „souboji“ Jost vs. Kauer bych prakticky vždy volil Kauera, ale při pití jednotlivých lahví doma mi Jost nedělal problémy ani v nejmenším :-) A potěšilo mne, že mne zase nadchla vína z bioprodukce, navíc od učitele ekologického zemědělství na škole v Geisenheimu.

Komentáře používají Disqus