čtvrtek 21. března 2013

Ryzlink, šumivka a Vermentino na oslavu jara

kauer_riesling_kabinettVčera oficiálně začalo jaro a na některých místech to tak opravdu vypadalo. Kupříkladu najít volnou lavičku na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad skoro nešlo a objevilo se nemálo osob slunících se s lahváčem v ruce :-) Já si na oslava jara otevřel láhev, o které se zmíním více až dostane ještě nějaký ten den souboje se vzduchem, ale dnes alespoň odhrnu poznámky k pár svěže „jarním“ vínům. Vypil jsem kupříkladu láhev Weingut Dr. Randolf Kauer  2011 Kauer Riesling Kabinett trocken, základního ryzlinku moc zajímavého vinařství (psal jsem o něm už dříve, o dalších jeho vínech třeba tady). Produkce tohoto učitele na vinařské škole v Geisenheimu, objevil ho pro nás Vinonaut, mne opakovaně moc bavila. Tento ryzlink je velmi fresh, mladičký, zelené jablko a k tomu žluté ovoce, mineralita, vápenitá zeď. Hodně kyselin ale i lehký dotyk cukru, celkový dojem ovšem suchý a řízný, spíše lehčí, dobrá délka a parádní pitelnost. Víno na pohodu a jen tak pití na sluníčku, nic vážného, i viněta je takového… volnějšího střihu. Potěšilo.

bohemia_sekt_prestige_rose

Zase jednou mi doma skončila „bohémka“, tentokrát Bohemia Sekt Prestige Rosé brut (odrůdově Zweigeltrebe a Svatovavřinecké, na kalech 15 – 18 měsíců), láhev chlubící se zlatou z testu časopisu Wine & Degustation. Malinová barva, výraznější sympatické perlení. Ovocitá, znovu maliny a trochu jahody, příjemná vůně, decentně navinulá. Suché, živé ovocité v chuti, dobrá kyselina, šťavnatost, čistě udělané příjemné bubliny. Inu proč ne, za zhruba 250,- Kč asi umím nakoupit i lépe (pravda, hlavně v zahraničí), ale je to běžně v supermarketech a ostudu rozhodně neudělá. Zkoušel jsem to k uzené rybě a fungovalo. Což mi připomíná… jaký by byl váš tip na snoubení právě s uzeným pstruhem? A co by byla první volba k dezertu v podobě buchet s povidly, to celé přelitu výrazným žloutkovým krémem s vanilkou? :-)

santadi_villa_solais_2011Tchán má moc rád vína z Itálie, nadšený je z Vermentina hlavně pokud pochází ze Sardinie (ne že by jinde v Itálii nefungovalo, ale přeci jen…). Doma jsem popíjel Cantina Santadi Villa Solais 2011 Vermentino di Sardegna, Vermentino s příměsí odrůdy Nuragus (15 až 30 %), kvašeno za řízené teploty v nerezu a následně tamtéž pár měsíců na kalech, víno ze směsi různých míst původu a terroirů na jihu Sardinie. Santadi je větší producent, vznikl jako družstvo menších vinařů, ale má poměrně dobré jméno, přizvali si špičkového enologa a momentálně jsou považování za prototyp dobře fungujícího družstva s bezva poměrem cena/kvalita. Tohle má fajn výraznější barvu, příjemnou květinovo-ovocnou vůni, svěží až do limetkového tónu, celkem vrstevnaté, nic přímočaře jednoduchého. V chuti suché, plnější, fajn kyselina, decentní krémovost, svěžest, opět květino-ovocité, delší dochuť s mírnou příjemnou hořčinou a minerální linkou. Vyvážené, skvěle pitelné trochu důraznější bílé, čekal jsem o dost jednodušší projev, bavilo hodně a láhev zmizla velmi rychle. A u Braňo Chovana za asi dvě stovky, což mi přijde férová cena.

Komentáře používají Disqus