úterý 19. listopadu 2013

Ikony od Errazuriz

vinedo-chadwick-2010Byla doba, kdy jsem především základní červená od Errazuriz – Carmenére, Syrah či Cabernet z řady Estate, točil doma ve větším. I teď si vždy udržuji nějakou zásobu, protože jde o krásně udělané představitele odrůd a místa původu, velmi slušná vína za dobrou cenu, která baví návštěvy, fungují bezvadně při požadavcích přátel „potřebuju nutně pořádné červené, ale maximálně okolo dvou stovek“ a nemám nejmenší problém je pít při večeři i sám :-) Jak řekl zástupce vinařství: „Kdybychom nedělali výborná základní vína, nikdo by nám nevěřil, že umíme udělat pořádné velké víno.“ Logický přístup, ale člověk často až nevěří, kolik producentů to vidí úplně jinak. Včera pořádal dovozce Errazuriz, firma Kupmeto, průřezovou ochutnávku jejich sortimentem, základní řadou Estate a také vyšší Max Reserva, přihodil i nějakou tu specialitu. A na druhé degustaci představil řadu Icons a další „prémiová“ (resp. tomu už říkají superprémiová, třeba v UK se za „premium“ považuje cena vyšší než 20£) vína, jedny z  červených špiček Chile.

Chile má image země produkující hlavně „slušná levná vína“ a v Errazuriz dělají co mohou, aby (nejen pro sebe) tohle narušili. Cílem je dokázat, že Chile umí i vína špičková (a jediné, co jim vlastně chybí, je pár set let historie a s tím související prestiže) a ta si odpovídajícím způsobem nacenit. Podle všeho se jim to daří, alespoň na tzv. Berlínských degustacích. Ale vysoké body a to, že víno porazí ve slepé degustaci supertoskánce, cabernety z Napa Valley a klasické Bordeaux ještě nic neznamená. Často těmhle skvěle hodnoceným obludkám chybí cokoliv navíc, první přivonění a napití vás převálcuje intezitou a hromadou různých vůní a chutí, ale každý další doušek vás přejede úplně stejně a po chvíli jste unaveni a přestává vás to bavit. Všeho moc prostě škodí. V Errazuriz se jim daří pracovat se zajímavými jednotlivými (mikro)terroiry či blendovat polohy blíže moře (více kyselin, mineralita a zdrženlivější ovocitost) s těmi u And (výraznější ovocitost) a vytvářet vlastně hodně vyvážená a dobře pitelná vína, byť stále s onou chilskou expresivností na nose. Tak se na pár vzorků mrkneme, pro zájemce jsou na www.errazuriz.com kompletní technické detaily ke každému z vín, výborně zpracované, technologové se mohou vyžít v časech a teplotách macerace a „terroiristé“ zase ve způsobech vedení révy, popisech podloží jednotlivých vinic i detailech o průběhu počasí v jednotlivých ročnících.

errazuriz_the-blend-2009The Blend 2009 je jakýmsi vrcholem řady Specialties, ještě není zařazen mezi Icons, ale považují ho za vstupní bránu pro tuto ultraprémiovou řadu, ovšem s nižší cenou a vlastně srovnatelnou kvalitou. Já tyhle marketingové záležitosti moc nemusím, ale je zábavné to poslouchat s vínem ve sklence a dělat si názor sám. Hrozny pochází z vinic Max a Ocoa v údolí Aconcagua. Odrůdově 35 % Mourvèdre, 30 % Syrah, 20 % Petit Verdot a 15 % Grenache, tj. spíš než k „bordeaux směsce“ jak bývá v Chile obvyklé to má blíže ke „GSM“ na Rhôně. Školeno 16 měsíců ve francouzském dubu, z toho 18% nových. Temná barva, lehce nafialovělý tón. Výrazná vůně, tmavé ovoce, černý rybíz, sladké červenější ovoce, vyzrálé, hutnější, znatelné dřevo. Suché, plné, intenzivní v chuti, kulatější, výrazné ovoce a fantastická délka, sladší uhlazenější tříslo, i přes teplejší projev moc fajn kyseliny, toastové dřevo, kouř, trochu výraznější alkohol, potenciál ještě zrát ale již teď pitelné. Bohatší, vyvážené, hutné ovocné ale nepřihřáté výtečně udělané moderní červené. S tímhle fakt nemám problém.

errazuriz_la-cumbre-2010La Cumbre 2010
už je řada Icons, stoprocentní Syrah z Don Maximiano a Max V vinic v údolí Aconcagua, s příměsí hroznů z vinice Manzanar v Aconcagua Costa, tj. při pobřeží. Různé loty různě dlouhé macerace dle vývoje, celek následně školen 20 měsíců ve francouzském dubu, kde se přirozeně vyčistil. Temná, hutná barva s fialovým tónem. Velmi intenzivní vůně, hodně sladce ovocná, sladké koření (hřebíček, skořice), borůvky, ostružiny, přezrálé jahody a dřevo směrem do čokolády.
Suché, plné, hutné v chuti, teplo a znát vyšší alkohol, uhlazenější tříslo, slušná délka s trochou „připálený toast“ nahořklosti, kulatější, uhlazené, čisté, ovocné, kupa dřeva ale docela dobře zapadá, už teď v pohodě k pití. Ale tady se přiznám, že „na body dobrý“, ale bavilo mně to o hodně méně než The Blend, měl jsem z toho takový pocit, že je to celé jen na efekt, bylo toho prostě moc a unavovalo.

errazuriz_kai-2010KAI 2010 opět Icons, odrůdově 96 % Carmenère a k tomu 4 % Petit Verdot, oboje z nejlepších poloh vinic Max v údolí Aconcagua. Delší macerace, malolaktika a školení v nových francouzských sudech dvacet měsíců. Temné, hutné, doslova ulpívá na sklence a barví ji, již také nějaký depot. Efektní, vyzrálé, hutné ve vůni, sladší tmavě ovocité, borůvka, švestka, něco kořenitosti, lehce kouřové dřevo a čokoláda, minerální tón, štiplavější jakoby herbálnější dotyk. Trochu vyčuhuje alkohol, ale jinak komplexní a velmi pěkné. Suché, plné, hutnější, výrazné ale sladší měkčí tříslo, dobrá délka, tmavě ovocité, velmi dobrá kyselina až šťavnatost, lehce natrpklý tón. Bohatší, efektní, strukturované víno s WOW efektem, vyváženější a zábavnější než Syrah výše.

errazuriz_don-maximiano-2010Don Maximiano Founder’s Reserve 2010 opět Icons, pocta zakladateli vinařství, víno považované za jednu z červených špiček Chile. Vinice Don Maximiano / Max v údolí Aconcagua. Odrůdově 78 % Cabernet Sauvignon, 10 % Carmenère, 7 % Petit Verdot a 5 % Syrah. Celkem 22 měsíců ve francouzském dubu, 81 % nových. V sudech proběhla malolaktika a víno se přirozeně vyčistilo. Temná, až neprůhledná barva s decentně fialovým tónem. Efektní, sladší teplejší ovocná vůně. Černý rybíz, tmavé třešně, kůže, dřevo, herbální náznak, mírná štiplavost alkoholu a těkavý tón, složitější komplexní projev. Suché, strukturované v chuti, hodně výrazné ale jemné sladší tříslo, šťavnaté s bezva páteří kyseliny, tmavě ovocné, dlouhé, je toho plná huba ale působí vyváženě a skvěle se pije již teď, s potenciálem zrát. Moc pěkné.

Viñedo Chadwick 2010 je vlastně samostatné vinařství připravující jen toto víno, z výše položené vinice v údolí Maipo, jde o stoprocentní Cabernet Sauvignon. Školeno 22 měsíců ve francouzských sudech, většina nových. Tmavá barva, ale ne tak hutná jak u předchozích vín, již trochu naleželejší okraj. I vůně je vlastně o chlup více „starosvětská“, sice stále s onou sladkou expresivní ovocností Chile, ale zároveň jakoby pikantnější, navozující trochu chladnější dojem, více do červeného a kyselejšího ovoce (višně). Cedrové dřevo, tabák, jemnější odbočky, působí elegantně. Suché, plné, s výraznými tříslovinami a bezvadnou kyselinou, i přes srovnatelné kyseliny a o něco vyšší alkohol působí překvapivě hutně a elegantnější než předchozí víno, výborná stavba, skvělá délka, vyváženost, sladší toastové dřevo, mírně natrpklý tón a také hořká čokoláda. Výtečné, velké červené s potenciálem zrát do krásy, oproti ostatním bych s tímhle určitě počkal. Jak je Don Maximiano „velké Chile“, tak Viñedo Chadwick působí více jako odpověď na Evropu. Bavilo mne nejvíc z téhle pětice, ovšem je otázkou, zda více než trojnásobná cena oproti řadě Icons, a 7-8 násobná oproti The Blend, má opodstatnění.

errazuriz_icons

Starší články s tématem Errazuriz: Errazuriz, odpověď na Bordeaux z Chile? | Cabernet Sauvignon Max Reserva 2009 | Hovězojedení podzimní, rudým vínem bohatě podlité | Voní Chile jako marihuana? | Velikonoční vinná potěšení třech barev | 3 odrůdy x 3 země původu ve slepé ochutnávce | Dva novosvětské pinoty | Sauvignon blanc od Errazuriz | Pinot Noir 2009 Estate

Komentáře používají Disqus