pátek 19. února 2010

Dva novosvětské pinoty

errazuriz_pinot_noir_2008 V poslední době se mi tu množí červená z nového světa, musíte mne omluvit. Možná je to tím počasím venku, že jsem přešel na sluncem narvané vysokooktanové palivo :o) Dnes půjde o dvě vína odrůdy Pinot Noir, začneme tím levnějším z Chile. Errazuriz Estate Pinot Noir 2008 je vínem ze základní řady tohoto zajímavého vinařství, o kterém jsem delší report psal již dříve, a také jsem se zde věnoval i jejich vyššímu „wild ferment“ Pinotu. Na webu dovozce pak najdete opravdu detailní popis, dovolím si shrnout to nejdůležitější. Původ ve vinici Escaultura v údolí Casablanca, jen 20 km od Tichého oceánu, což má pozitivní vliv na delší dobu vyzrávání a aromatiku. Keře pocházejí z roku 1996 a jde o klony č. 115 a 777. Ruční sklizeň, kompletní odtřapení, 5-7 dní studená macerace a následně fermentace při teplotách až 32°C. Osm měsíců ve starých francouzských sudech. Burgundská láhev, ovšem místo korku použit screw cap. Producent doporučuje podávat trochu chladnější. Ale vás stejně nejvíc zajímá, jak to celé chutná :o)

Pěkná nehluboká rubínová barva, lákavá. Dost výrazná aromatika, především dobře zralé ale ne přezrálé ovoce, třešně. Trochu kouř, znatelně (skoro bych řekl typicky) marihuana, zemitější tóny. Příjemné. V chuti středně plné, svěží, ovocité, dostatek kyseliny, slušné délka, čisté. Úvod působí plněji a důrazněji, než trochu prázdnější střed, není to úplně vyvážené, ale nezapírá ani odrůdu ani místo původu a po pravdě se dost dobře pije a živě si to dovedu představit ke kusu grilovaného lososa. Aromatika nabízela víc, než pak jednodušší chuť. Wild Ferment varianta (ze stejné vinice) mne bavila o dost víc, ale taky je víc než dvakrát tak drahá.

cycles_gladiator_pinot_noir Druhé víno pochází z USA, konkrétně z Central Coast v Kalifornii. Cycles Gladiator Pinot Noir 2006, jako další vína stejné řady (jde o projekt Hahn Family Wines), získal nedávno reklamu zdarma díky debilitě státu Alabama a zákazu „pornografické“ viněty, o případu jsem tu už psal. Opět láhev burgundského tvaru, plastová záklopka a korek lisovaný z drti. Barva nehluboká řidší třešňová, hned po otevření zavoní příjemně „pinotově“, hodně ovocité, především do třešní. Po chvilce nadechnutí se zvýrazňuje v místě původu prý dost typické aroma coly a bohužel i alkohol, celkově je vůně hodně teplá, přezrálá a působí až ulepeně. V chuti plnější, kulaté, měkké ale až trochu nasládlé, přezrále výrazně ovocné, nedostatečně svěží a s ulepenou nasládlostí i v dochuti. Líbivě jednoduché, dovedu si představit, že spoustu konzumentů to nadchne, mne to ale příšerně nudilo už u druhé sklenky. Zde by hláška z filmu Dobrý ročník seděla (viz nedávno popisovaný Cabernet)…

Obě vína jsem kupoval v rámci nedávné velké slevové akce u Kupmeto, navíc se domluvil s dalšími lidmi a byla to v podstatě „velkoobchodní“ objednávka. Pinot od Errazuriz tak přišel na nějakých snad sto padesát korun a upřímně si ho znovu dám mnohem raději, než o víc než stovku dražší Cycles Gladiator.

Komentáře používají Disqus