úterý 9. dubna 2013

BBF, CS Max Reserva & základní Bourgogne

BBFČím se aklimatizovat po návratu z Krugu? Inu vytáhl jsem z chladničky BBF, Blanc de Blanc Extra brut crémant z Jury školený v dubových sudech a následně na kalech v lahvi 52 měsíců z produkce Bénedicte & Stéphane Tissot, o kterém se zde již dříve zmiňoval. Lahve mi doma pomalu zrají a po pravdě dojem se od začátku trošku posunul. Úplně nejdříve jsem si říkal, že je to fantastické a hodně blízké Champagne, ale vlastně tomu trochu chybí charakter Jury. To se teďka hodně změnilo a víno krásně připomíná tiché šardonky od Tissota (a z Jury vůbec) tak jak je mám rád. Výrazná pěna, pěkné vytrvalé perlení spíše dost malých bublinek. Příjemná bohatší vůně, kouřovost, pečené a sušené jablko, klasická jurská mineralita, až takový „fino sherry“ tón. Velmi suché, šťavnaté, parádní kyseliny a opět minerální tóny, strukturované, pěkně dlouhé, parádně pitelné. Stále si myslím, že tohle jsou poměrem cena/kvalita jedny z nejlepších bublin na (francouzském) trhu. Jen je jich málo a sem se prakticky nedováží, krom nadšeneckých nákupů u vinaře (který vám občas prodá jen láhev na osobu, když má málo). Ale stejně o tom píšu, už se mi takhle u pár vín stalo, že je někdo pak systematicky vozit začal (a odpověď na otázku, zda nechci sám různé tyhle objevy dovážet, je NE… tohle nechávám jiným, já si hodlám o věcech hezky v klidu psát a možná někde mluvit, ale tím to končí) :-) Deset BBFek nebo jeden Krug? Inu…

errazuriz_max_reserva_cabernetManželka ujíždí především na dvou stylech vína. Na jedné straně jsou to klasické suché bubliny, hlavně aby v tom nebyl znát cukr. Na straně druhé pak mohutnější červená, ideálně taková ta co jim už říkám „obludky“. Abych jí udělal radost, otevřel jsem nedávno Cabernet Sauvignon Max Reserva 2009 od Errazuriz, populárního a úspěchy slavícího vinařství z Chile (psal jsem o nich několikrát). Temná barva, ještě ale ne taková ta úplně neprůhledná. Teplá hutnější vyzrále ovocná vůně spíše do tmavého ovoce, decentní kořenité tóny a dřevo. V chuti plné, kulatější, teplé, tříslo zkrocené, dřevem hezky obalené, až vyumělkovaně skvělé. I přes vyšší alkohol to klouže do krku skoro samo. Na mne taková poněkud líbivka, ale celkem chápu, proč to tady sbírá jednu medaili za druhou :-) A za ty prachy, obzvláště když nakupováno v každoroční velké slevové akci k výročí Kupmeto, víc než v pohodě.

drouhin_pinot_noir_2009Cestou z Champagne jsem dočetl zajímavou knihu Wine and War: The French, the Nazis, and the Battle for France's Greatest Treasure, určitě časem napíšu víc. Jedním z vinařů, o kterých je v knize řeč, je rodina Drouhin z Burgundska. Dnes se jedná o jednoho z významných négociantů, firmu která nabízí vína z celého Burgundska v kvalitě opravdu vysoké (říct, že ho stále cítím na jazyku, by byla lež, ale jejich Musigny Grand Cru a ostatně i Chambolle-Musigny Les Amoureuses mne vyloženě nadchlo). Nedávno jsem zakoupil jejich téměř základní vína, Bourgogne Pinot Noir ve více ročnících. Zatím jsem vypil 2009tku, což je víno příjemně peckovinově voňavé, někde na pomezí červených a tmavších plodů, trochu jahod, velmi příjemně postavené, šťavnaté, lehce lesní tón, krásně pitelné, vyvážené. Ukázkový běžný burgundský pinot. A není nějak przněn, Maison Drouhin se ve vinicích snaží jet směrem bio (a i výkup směřují k takto získaným hroznům), nové výsadby směřují k vysoké hustotě okolo 10.000 keřů na hektar. Ve sklepě fermentace spontánní a bez přidávání zbytečných prostředků, školení základek v mixu nerezu a použitých sudů (to pro lepší terroiry), žádné výrazné filtrace. Na základní věc dost fajn, ani cena není taková tragédie… docela bych ho chtěl vidět ve slepé degustaci domácích pinotů za stejnou či vyšší cenu, to by byla švanda :-)

Komentáře používají Disqus