úterý 18. prosince 2012

Champagne s trochou vrásek

champagne_korkyNedávno jsem se tu zmiňoval o zajímavé degustaci Champagne ve sklípku na Moravě, dneska se na ni mrkneme trochu detailněji. Akce se uskutečnila ve Velkých Bílovicích u Jaroslava Osičky, šlo o edukační akci pro několik lidí z více či méně blízkého okolí, na kterou se ovšem připletlo i pár Pražáků. Celé to bylo zamýšleno spíše jako úvod, seznámení se s fakty o Champagne i jeho víny, ale vybraný set vín (za který může Radim Bobek z Domaine R&W, z jejichž nabídky vína pocházela, ve spolupráci s Lubošem Osičkou) byl spíše pro pokročilejší a šlo tak trochu o exkurz do zrání Champagne a tamních biodynamiků a excentriků. Ne že bych si stěžoval! :-) Kde to bylo možné, šlo o starší data degoržování, tj. i v případě neročníkových vín záležitosti puštěné na trh před nějakým tím pátkem a s trochou lahvové zralosti. A vína moc zajímavá, společně s teorií myslím dost unikátní vhled do světa bublin. Celé to bylo dost neformální, o stylu, vínech a vůbec Champagne se hodně mluvilo. Do všeho jsem děsně kecal a pletl svá moudra, příště mne prosím někdo okřikněte, ale já když se nadchnu tak neznám míru :o)

Jako aperitiv cava ze Španělska (Sumarroca Brut Reserva, dost nuda) a crémant z Jury (Domaine Courbet, lehčí, minerální, fresh nekomplikované příjemné pití), které jsem přivezl na srovnání s pravým šampaňským. A pak už to jelo rychle. Larmandier Bernier Terre de Vertus 2007 Non Dosé 1er Cru jsem pil nedávno při jedné hurá akci po degustaci Dobré vinice k ústřicím a dost si liboval. Efektní, minerální, křupavá zajímavá záležitost, velmi suchá, živá a řízná a delší, ve vůni s trochu oxidativním charakterem. Bezva pití s finesou. O vinařství a jeho produkci tu musím sepsat více, jde o trochu exota a jednoho z mála biodynamiků v Champagne, rozhodně si to zaslouží.

larmandier_bernier_terre_de_vertus

Philipponnat Cuvée „1522“ Grand Cru Brut Millésimé 2002 (více o vinařství), degoržování v roce 2009, komplexní a naleželé. Silnější, vrstevnaté, ovocité, delší, minerální, vyvážené. Dost povedený kousek. Egly Ouriet Grand Cru Brut Tradition, degoržování duben 2010, je základní víno tohoto špičkového producenta (více info), ale na kalech v lahvi leží 45 měsíců a to leckdy nemají ani některé ročníkovky. Svéráznější projev, krémový, minerální, ovocitý, evokuje lehce vaječný koňak (to mám snad u Champagne v poznámkách poprvé), intenzivní, dřevo, doznívání s dotykem karamelu. Parádní věc.

tissot_bbfPřed asi největší hvězdou degustace jsme si udělali pauzu s jedním crémantem, ale po pravdě vůbec nezapadl, spíše poněkud strhnul pozornost. O tajemném Crémant du Jura BBF Extra Brut od Stéphane Tissota (Domaine André et Mireille) jsem se tu zmiňoval při hodnocení jiného jeho vína, od té doby došlo k zajímavému posunu. „Na příděl“ je teď Indigéne, ale BBF bylo k dispozici docela dost, takže jsem měl možnost ho pít už asi třikrát a pokaždé se dost bavil. Na téhle degustaci šlo o intenzivní minerální záležitost, s jasným oxidativním charakterem, evokuje calvadost, komplexní, velmi suché až řízné, delší, krásně postavené, strukturované víno. Tohle se fakt před Champagne nemusí stydět.

selosse_zaklopka

A pak už přišla legenda Champagne Jacques Selosse (dnes v rukou Anselme Selosse) Blanc de Blancs Initial, jeho „základní“ a asi nejkonvenčnější víno, přesto… Směs tří ročníků (degoržování květen 2011) a na kalech v lahvi jen okolo dvou let, předchozí crémant byla docela nabušená bomba a tohle mnohem elegantnější záležitost. Velmi čerstvé, vyvážené, strukturované pití, skvělé kyseliny, hodně burgundský dojem, báječné, s něčím těžko popsatelným navíc (možná tu bude cena ;-). Suverénně nejlépe vonělo z prázdné lahve, kde pak ukázalo, jak se dokáže aromaticky otevřít při dostatečném prostoru. Vinař doporučuje několik hodin dekantovat a neplete se. Víno na celý večer doma.

Tarlant_cuvee_louisA skok úplně jinam… Champagne Tarlant Cuvée Louis Extra Brut (o vinařství) je směsí ročníků 1996, 1997 a 1998 z jediné vinice (Les Crayons v Oeuilly, svah mezi řekou a lesem), uleželejší záležitost, hutnější efektní sladší aroma do hrozinek, ale perfektně svěží a šťavnaté v chuti, delší, minerální, strukturované, dlouhé. Tohle víno mám moc rád, poslední tři roky se mi každý daří ho ochutnat alespoň jednou :-) Dobré zjevení bylo Champagne Vilmart & Cie Grand Cellier Brut 1er Cru, prý nějaká starší polozapomenutá láhev degoržovaná kdo ví kdy. Efektní uleželejší vůně, krémovost, hrušky, oříškový oxidativnější charakter, dřevěné tóny, zajímavé a vrstevnaté, delší, moc pěkné. Dost daleko od čerstvého květinovo-citrusového stylu mladých degoržování tohoto vína.

drappier_1992Champagne Paul Déthune Cuvée à l'Ancienne Brut Grand Cru je další tak trochu svéráz, ale vinařství velmi sympatické, toto cuvée je půl napůl Pinot Noir a Chardonnay, tiché víno školeno v dubových sudech (dřevo ze Champagne) a následně zraje šest let na kalech v lahvi uzavřené korkovou zátkou zajištěnou provázkem. Tmavší, bohaté, komplexní uleželejší víno burgundského střihu, sušené ovoce, med, parádně vyvážené, plnější a delší, zase víno na celý večer doma. A na závěr Champagne Drappier Carte d’Or Brut 1992 (více o vinařství) degoržované ovšem až v prosinci roku 2010. Již posunuté směrem čaj s lipovým medem a přezrálé ovoce ve vůni, hodně uhlazené, medové a kulaté v chuti. Zajímavé setkání, víno stále krásně pitelné, ale přeci jen už v podobě co mne u Champagne tolik nebaví.

korky_zaklopky

Prostě moc zajímavé to bylo, žádné víno nebylo vyloženě slabé, hodně vysoká úroveň. Jasným vítězem akce je Crémant BBF, možná ne absolutní kvalitou, ale poměrem k ceně (v přepočtu do 350 Kč) není co řešit. Což neznamená, že bych některá další vína domů nechtěl, vlastně skoro u všeho bych si dovedl představit alespoň jednu láhev. A myslím, že u některých to nevydržím a zakoupím, svátky se blíží :-)

P.S. Občas jsem použil starší fotky stejných vín, z toho sklepa jich mám většinu dost nekvalitní.

Komentáře používají Disqus