středa 20. června 2012

Zweigelt rosé od Korábů a Sauvignon blanc od Errazuriz

korak_zweigelt_rose_2011Vedra předchozích dní volala po rázných řešeních a ze zásob zmizelo pár nachlazených mladých vín, ve dnech následujících budu v postupu pokračovat :-) Vypili jsme třeba Zweigeltrebe rosé – samotok 2011 zemské z vinařství Koráb, spontánně kvašené, jen v keramice školené, nefiltrované růžové z trati Víckov v Boleradicích. Typická protáhlá hnědá láhev, viněta vzadu s hromadu detailních informací a to navíc v angličtině (tleskám!), plastová záklopka a slušný celokorek. Hezká růžová barva až trochu směrem do broskvové. Přímočařejší ovocitá vůně směrem jahody a třešňový kompot, respektive až lehce koktejlové třešně nebo ovocné bonbóny, k tomu mírně zemitější tón. Kulatější, ovocné, líbivější snadno přístupné růžové, až takové hebké a „konvenční“, zbytkový cukr poměrně znatelný (skoro se mi nechce věřit, že je ho jen 5 g/l). Kyselina cukr vyvažuje, ale k opravdové svěžesti je možná trochu málo výrazná. Proč ne, tohle by se mohlo líbit, ničím neděsí :-) Osobně bych ale od Autentistů v dalších dnech spíše sáhl po znatelně více fresh růžovce od Osičků. A nebo ještě spíš nachladil nějaké běžnější červené, bezvadně takhle funguje třeba tenčí desítkový Cabernet Moravia od Tomáše Čačíka.

Errazuriz_sauvignon_2011Sauvignon blanc v základní řadě „Estate“ od chilského vinařství Errazuriz jsem jednu dobu docela pil, stejně jako jejich Chardonnay. Za ty prachy bylo bezva. Další ročník byl o dost teplejší a tolik mne nebavil. Teď jsem víno zkusil znovu, konkrétně Viña Errázuriz Sauvignon blanc 2011 z řady Estate (a nově mají všechna tahle vína ještě doplněk Reserve, v letech následujících očekávám něco jako 1er Cru…), z údolí Aconcagua. Šroubový uzávěr, pro tuto řadu nově zvoleny odlehčené ekologičtější skleněné lahve (+ celé vinařství přechází do režimu udržitelného zemědělství). Mrkněte na web narvaný informacemi a detaily. Hodně bledá barva, trochu vodnatější. Velmi čerstvá vůně, slinosbíhavá, čistá a příjemná, směrem zelený angrešt, možná citrusová kůra, fajn. Suché a čisté v chuti, prakticky žádný cukr a pěkná citrusová osvěžující kyselina, čerstvé a dobře udělané, slušná stavba. Jediné, co tam v kontextu stylu vína nesedí, je poněkud vyšší alkohol, který víno vyhazuje z harmonie a ruší mne. Každopádně i tak fajn, navíc ani ze základek Errazuriz nemám takový ten chemicko-technologický dojem, který se u běžnějších novosvětských vín dostavuje prakticky vždy.

Komentáře používají Disqus