pátek 21. června 2013

Chlazení základní Dobrou vinicí

dobra_vinice_kambrium_2011V rámci snah přežít odpudivá vedra předchozích dní jsem otevřel tři vína z Dobré vinice. O Créme de Pinot noir 2011 jsem tu již psal z narozenin Veltlínu, láhev doma byla o dost sušší a hodně fajn, u tohoto typu vína prostě budou výraznější rozdíly. Padla láhev Kambrium cuvée 2011 (Veltlínské zelené 50 %, Ryzlink rýnský 30 % a Sauvignon blanc 20 % z velmi malých výnosů), školeno ve starších dubových sudech kde proběhla i malolaktika. Hlubší žlutá barva. Příjemná aromatika, květinové tóny ale důrazněji žluté ovoce, až krémový dojem, decentně mineralita.  Suché, kulatější v chuti, teplejší, delší, kyselin dost ale mohlo být klidně o chlup více, uhlazenější. Jakoby serióznější než si tohle cuvée pamatuji, pocitově stylem k pinotovým směskám z Dobré vinice než k VOC znojemským odrůdám, spíše než do letního tepla jen tak na osvěžení vhodné do pěkné klimatizované restaurace.

dobra_vinice_narodni_park_2011Cuvée Národní park 2011 (přibližně Müller Thurgau 60%, Ryzlink vlašský 35%, Ryzlink rýnský 5%) opět pěkná žlutá, ale víno očividně tenčího střihu. Svěží, květinová vůně, decentní muškátový tón a trocha zemitosti, čerstvá, mírně oxidativní tón (ale velmi daleko stylu devítky, a druhý den jsem to tak necítil), příjemná lákající k napití. Suché, lehčí, živé, osvěžující a bezvadně pitelné, vše z vůně se opakuje v chuti. Zábavné nekomplikované bílé, ale přitom ne schematicky nudné, prostě žádný klasický uni nerez ale má to charakter. Tohle se mi pije moc dobře a jako „jen tak“ víno baví.

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails