středa 2. března 2011

Národní park a malá i velká bílá z Dobré vinice

dobra_vinice_dekantovana_oxDneska zase budu psát o Dobré vinici a někdy příští týden vás to čeká ještě jednou. Pro někoho, komu jejich produkce nesedí, jsem s tím už možná otravný. Sám je ale považuji za jedno z vůbec nejlepších vinařství na Moravě, produkující špičku jak v případě „velkých“ vín schopných delšího zrání (takových tu opravdu moc nevzniká) tak dostupných základních kousků, a pozornost si proto zaslouží. Potvrdilo se mi to minulý týden, kdy jsem si nejdříve absolvoval ochutnávku především dražších bílých a o pár dní později otevřel jednu novinku naopak z jejich vín nejlevnějších. Na obou částech spektra byl nadšen a i u vzorků mezí tím se měl dobře :-) Nejdřív zaskočíme do Národního parku Podyjí…

narodni_park_2009Cuvée Národní park 2009 (řada Natura) je víno trochu svérázné, novinka teprve teď vypuštěná na trh. Odrůdově 55% Müller Thurgau, 30% Ryzlink vlašský a 15% Ryzlink rýnský, ale upřímně (především aromatický) typický projev jednotlivých odrůd nečekejte, je zde potlačen a uvolňuje místo vínu jako takovému, něčemu novému. Víno je v zelené bordeaux lahvi, s plastovou záklopkou a spíše méně kvalitním ale plným korkem. Barva tmavší zlatavá, ne jiskrně čistá a ve sklence se prohání kupa bublinek. Vůně svěží, živá, slinosbíhavá. Je to mladé a vyloženě čerstvé, podle všeho nesířené a delší dobu na kvasnicích. Decentě oxidativní, trochu kvasince, květiny, rychle se to mění a rozvíjí. Přímé a snadno uchopitelné, ale s hromadou drobných odboček, pokud o ně stojíte. V chuti bezvadně suché a tak živé jak jen může být i s mírnou perličkou, opět květiny tentokrát doplněné trochou žlutého ovoce. Je to šťavnaté a dokonale pitelné. Osvěžující, lehčí, nutící k dalším a dalším douškům. A zároveň zábavné, zajímavé a vůbec bezva. Pro ty, kterým seděla Oxana, je to taková „light“ snadněji pitelná verze pro otestování na návštěvě, zda má smysl zkusit na nich i tu Oxanu (resp. vhodné na test i pro ty, co do Oxany sami jít nechtějí). A myslím, že to vyloženě sedne všem těm, které bavil osmičkový sur lie vlašák od Korábů. Moc netuším, jak tohle víno bude či nebude zrát a je mi to v podstatě jedno, hodlám to pít především následující půlrok a to často. V akci před březnovým zdražením koupeno za nějakých 130,- Kč, teď to bude o něco víc.

A teď už zrychleně poznámky z degustace, kterou pořádalo AdVivum v restauraci Bellevue. Detaily k většině lahví najdete (již nyní a u dalších doufejme brzy) na webu Dobré vinice.

Ryzlink rýnský 2007 (řada Premium) – Květinový styl rýňáku, vrstevnatý, jemnější a elegantní. Dřívější oxidativní dojem trochu ustoupil klasickým barvám a lakům, ale stále tam je. Suché, čisté, bezva kyseliny a pitelnost, výrazné, delší doznívání s mírnou horčinou. Fajn.

velke_dobre_bile_2006Velké dobré bílé 2006 (řada Premium) – Nový ročník vlajkové lodi vinařství a pro mne jeden z vůbec nejlepších, jakoby připravený „s lehčí nohou na plynu“, ne tak dominantním dřevem. Zlatá barva, na pět let věku (a to víno teprve teď přichází na trh, v ČR věc nevídaná) překvapivě mladistvé, ještě trochu sevřené a teprve na cestě. Živé, krémově ovocité s výraznější květinovou linkou než bylo zvykem, perfektně zakomponované dřevo, mineralita. Středně plné, suché, čisté, elegantní a vyvážené ve stylu bílého Burgundska, parádní stavba, delší kouřově-karamelové doznívání. Ten název není pro nic za nic, tohle je bílá moravská špička.

Velké dobré bílé 2006 Réserve (řada Premium) – Variace předchozího vína, která zůstala v sudech o půl roku déle. Aromaticky o něco výraznější než předchozí vzorek, ale také jakoby přímočařejší. Po napití mnohem méně zajímavá struktura. Uvidíme za pár let, momentálně benefit delšího pobytu na sudech nevidím, ba naopak.

Sauvignon_2006_DVSauvignon Národní Park 2006 (řada Premium) – Tmavá, zlatá barva. Intenzivní sladší aromatika, angrešt až do džemu, rybízové listé, hromada minerality, svěžest, dřevo dodávající další rozměr. Při oteplení vůně mírně bonbónovatí do zeleného bonparu. Suché, řízné a strukturované, robustní, koncentrované. Mineralita, stavba, délka, lahvová zralost. Moc pěkné, bavilo o dost více než před rokem. Tohle má potenciál nadchnout i ty, kterým Velké dobré bílé nepřijde zas taková bomba, je to o kus líbivější (ale přitom rozhodně ne nějak jednoduché).

Quatre 2007 (řada Pinoty) – Tmavší barva. Ovocitá vůně do hruškového kompotu, mírně oxidace, dřevo, mineralita. Suché, čisté, opět hruškově ovocité v chuti, trochu pálivý alkohol ke konci, jakoby rozhozené a mimo harmonii. Nevím, s tímhle vínem jsem měl už v minulosti problémy (chutnal 5+ lahví) a nějak si k němu nedokážu najít cestu. Tyhle poznámky jsou navíc úplně jiné než všechny dříve. Nechal bych to ležet a vidělo by se :-)

dobra_vinice_degustacni_set
Blanc de Pinot Noir 2007
(řada Pinoty) – Tmavší barva s tónem až do měděné. Výrazné aroma, na úvod trochu zaprděné a chtělo rozdýchat, ale i tak ještě příliš mladé a poněkud sevřené (= dekantace na místě). Každopádně slušně ovocité, minerální až do křísnutí křemenem. V chuti suché, kulaté až takové nečekaně hebké, středně plné a dobře postavené, fajn kyselina, slušně dlouhé, krémověji ovocité. Příjemné pití.

Tramín 2006 (řada Premium) – Netypická záležitost, tuhle odrůdu už teď normálně nedělají. Sladší aromatika, kombinace odkvétajících těžších květinových vůní a li-či, hutnější, klasika. Do toho kouř, sušená pomerančová kůra… člověk by si toho tam našel dost, veskrze příjemné. Suché, stále krásně živé v chuti, středně plné a delší. Ke konci trochu hrubší a hořčina. Myslím dost slušný složitější tramín.

oxana_v_karafe
Oxana 2007
– Víno, o kterém toho bylo napsáno už hodně. A já odkážu na zápisek Experiment Oxana – 100 hodin v karafě. V podobně na degustaci po nějaké té hodině dekantace šlo o víno s trochu ostřejším jablíčkovým projevem, slibosbíhavé a minerální, řízné, vrstevnaté, výborně postavené, hodně dlouhé a pozoroval jsem i mírně nasládlé karamelkové doznívání.

Sledoval jsem na degustaci zástupce restaurací, sommeliery a další odborníky z oboru, kteří seděli okolo, a dobře se bavil u jejich reakcí, pokud Dobrou vinici chutnali poprvé. Sice bylo v debatě vždy nutné dodat, jak je to dobré „na Moravu“, ale bylo vidět, že je styl vín a jejich úroveň dost zaskočila.

Dobrá vinice se pomalu rozrůstá, nově se jim k 20ha vlastních vinic podařilo pronajmout dalších šest ve vinici Pod lesem a budou se snažit postupně je i odkoupit. Další novinkou je (bohužel) zvýšení cen od března, poměrně jasně uvádějí, že důvodem je velmi malá úroda v ročníku 2010 a taktéž nijak zářná v roce 2009. Inu co nadělám. Pokud máte možnost vyrazit na některou z jejich ochutnávek (obzvláště pokud ji povede přímo Petr Nejedlík) či nějaké víno zakoupit, tak to udělejte. Je to Morava jinak než většina zná a, alespoň pro mne, Morava lepší a na světové úrovni. Ne že by jiná domácí vinařství nedostávala zlaté medaile na soutěžích v zahraničí, ale upřímně… mezi účastníky podobných akcí se špičky jednotlivých zemí zas tak často neobjevují :-)

petr_nejedlik
Vybrané články s tématem Dobré vinice tady na blogu: Dobrá (a leckdy skvělá) vinice | Experiment Oxana – 100 hodin v karafě | Čtyři odrůdy, čtyři roky potěšení | Chřestění do rytmu VŘSR | Müller Thurgau ve třech podobách | Krátké zamyšlení nad „vadnými“ lahvemi

Komentáře používají Disqus