pondělí 21. října 2013

Autentický víkendový veltlín, ryzlink a vavřinec

vykoukal_veltlinske_zelene_2011V pátek a během víkendu jsem, mimo jiných lahví, otevřel hned tři „autentická“ z Moravy. Od Zdeňka Vykoukala to bylo Veltlínské zelené 2011 (Stará hora, Hostěrádky – Rešov). Tmavší zlatá barva, od první zatočení ve sklence hutnější víno. Intenzivní, vrstevnatá vůně, vyzrálá, sladší, ovocná, k tomu mineralita a sušené plody, dotyk oříšků a akátový sud. Hutné v chuti, plné, ovocné s lehce nahořklou kořenitou dochutí. Ale především v té chuti je toho až jakoby moc, působí to přestřeleně, o slovo se hlásí alkohol a celé to je takové hrubší a ne úplně vyvážené. A vlastně se příliš nehnulo ani po dni na vzduchu. Tohle víno mne provokuje, protože podobně připravené Neuburské stejného roku je výjimečná fascinující a vyváženější záležitost, zatímco s tímhle tak trochu bojuji, a nejde ani tak o trochu netypický výraz odrůdy, podobné věci mne příliš netrápí. Prostě stále přemýšlím, co s chutí udělá zrání, jestli se to usadí nebo ne.

dobra_vinice_ryzlink_rynsky_voc_2011Otevřel jsem Ryzlink rýnský 2011 VOC Znojmo (U Sv. Urbana, Vrbovec) z Dobré vinice. Zapadnou svými víny do VOCčka je pro Dobrou vinici vždy tak trochu oříšek, problémem bývá kupříkladu delší ležení na kalech, ale sem tam jim něco „pustí“. Ryzlink má příjemnou, poměrně klasickou vůni, do medových tónů, sladší podzimní jablka, meruňka, něco minerality a bylinek, sympatickou, přes „unikátnost“ teplých dnů a chladných nocí Znojemska v mnohém evokoval Alsasko. V chuti dotyk zbytkového cukr a kulatost, ale s fajn kyselinou a minerálním tónem, pěkně ovocité, vyvážené dobře pitelné víno, decentní rozkouslá pecička v delší dochuti, nepřímočaré a charakterní. Bavilo.

Padlo také Svatovavřinecké 2011 od Jakuba Nováka, varianta decentně sířená. Velmi temná barva, až neprůhledná. Hned po otevření „rybízák“ vůně a rybíz se držel i v průběhu dalších dní. Víno hodně čerstvé, mladičké, vůně připravuje na kyseliny a tvrdost. Suché, šťavnaté, nijak plné ale slušně postavené červené pravděpodobně s docela dlouhým kontaktem se slupkami, delší, zajímavé. Svíravost v závěru volá po dalším doušku, pěkně chlastací to je. Bavilo, byť má Jakub Novák i vína komplexnější. Dost se těším na nesířenou variantu, už čeká v lednici. Tedy pokud jsem klíč „korek bez tečky, tečka fixou či tečka propiskou“ pochopil správě a nevypil už víno bez síry. Ale spíše ne :-)

lepenice

Mimochodem bílá jsem zkoušel k jednomu ze svých milovaných jídel (a vzpomínce na „babičkou pražskou“), vinné klobáse s lepenicí. Nemáte tip, kde koupit opravdu skvělou klobásu, i během roku a nejen když se blíží vánoce? Nebo snad raději vyzkoušet vyrobit si ji doma?

Komentáře používají Disqus