pondělí 25. března 2013

Dvě deci s bezva Savennières a voňavým Carignanissime

Carignanissime-de-Centeilles-2009Minulý týden se uskutečnil večírek klubového dovozce Dvě deci (web), pravda mělo to být tak trochu ke spuštění prodeje vín, ale to úplně nevyšlo :-) I tak šlo o příjemný večer s několika lahvemi, které se dříve vyskytly v sortimentu jejich francouzského protějšku, celkem mi to dalo obrázek o co se snaží. O Domaine des Huards (Michel Gendrier) Cour-Cheverny 2008 už jsem tu psal, při celém večeru doma mne toto víno nadchlo, netradiční odrůdou i celkovým stylem v kontextu ceny, i zde bylo bezva byť působilo trochu naleželejším dojmem než jsem si ho pamatovat. Chutnali jsme Carignanissime de Centeilles 2009 z Domaine Clos Centeilles, víno z apelace Minervois postavené čistě na odrůdě Carignan z keřů 60 až 100 let starých vedených na hlavu (gobelet). Velmi výrazná aromatika, až parfémově sladce ovocná (možná za to může i karbonická macerace, kterou víno prochází bez přidání síry a bez selektovaných kvasinek, a zrání čistě ve velkém tanku) do třešní, černého rybízu, ostružin, možná až mírně vlezle. Naštěstí je to rozstřeleno bylinkovo-kořenitými tóny a více než jen trochou živočišných tónů. Suché, plnější, šťavnatě ovocné, živé, něco tříslovin, slušná délka, decentní kořenitost. Sympatické důraznější červené. Na dvoustovkovou záležitost v základní řadě vín si fakt nejde stěžovat.

Château-Roques-de-Jeanlice-2009Château Roques de Jeanlice 2009 z Bordeaux je směskou 90 % Merlot a 10 % Cabernet Franc, jde o jakýsi výběr top části pozemků, které jinak zpracovává družstvo. Tmavá barva a tmavší ovocná vůně, do švestek, s kořenitým tónem a znatelnou vegetativní linkou, možná zelený pepř, prostě ten Cabernet Franc se docela ozývá. Suché, ovocité, něco třísla ale spíše docela uhlazené, solidní čistě udělané červené. Nic složitého, možná by to chtělo trochu rozdýchat a větší sklenici. Opět dvoustovková věc základní řady, ale bavila méně než Carignanissime, tohle mne nějak nezasáhlo. Ale v poslední době mne za srdce nechytla ani některá prestižní Bordeaux, možná nějaké období…

Damien-Laureau-Savennières-Les-Genêts-2010Jestli mne ale nějaké víno nadchlo, tak to bylo Savennières Les Genêts 2010 „Le charme du chenin“ vinařství Damien Laureau. Je to relativně mladý podnik, s několika vlastními polohami a částečně pronájmy (podařilo se mu i kousky opravdu prestižních tamních poloh), již velmi dlouho bio/organic a momentálně v přechodném období na certifikaci. Zakládá na vinifikaci různých mikroterroirů separátně (základní vína jsou pak směs poloh se společným typem podloží), vína typicky leží rok na kalech (bez promíchávání) a následně další půlrok spojené jednotlivé sudy či jiné nádoby, toto platí i pro Les Genêts.

dve_deciVíno je tmavší, zlaté, s  výraznou důraznější aromatikou. Sladší ovocné tóny a decentní medovost, výrazný svěží citrusový tón, grep, pomelo, kouřový tón „křísnutí křemenem“. Plné, dlouhé, složitější pevné strukturované tělo, výtečná kyselina co vás chytne a zajistí že ten mohutnější celek není utahaný, baví každý doušek. Možná tam chvílemi trošku lezl alkohol, jediná drobná vada na kráse. Parádně pitelné už teď, ale bude bez problémů a určitě zajímavě zrát ještě hezkých pár let. Tohohle bych několik lahví chtěl, Chenin Blanc a tahle apelace mne baví čím dál víc. Cena něco málo přes čtyři stovky, už víno z vyšší řady,  je více než fér, snad ještě bude a dovezou.

Isabelle-et-Denis-Pommier-Petit-Chablis-2011Mimochodem ochutnávka proběhla v dejvické vinotéce Chez Greg Père & Fils (web), docela fajn místo. Sýry, paštičky (ze školního podniku v Ardennách a moc dobré!) a hlavně vína. Žádné velké úlety, hlavně docela normální francouzské kousky za, v kontextu cen v kamenných vinotékách u nás, většinou docela přijatelné ceny. Určitě bych si tam vybral, u některých věcí méně (Burgundsko) než u jiných (Loire). Nakoupil jsem tam, u nás se docela blbě shání, několik Muscadetů sur lie, včetně kousků uleželých a na kalech 4+ roky, už se těším jak budou vypadat. Jako aperitiv jsme pili z jejich sortimentu Petit Chablis 2011 od Isabelle et Denis Pommier, což je apelace ze které může pocházet jak poměrně příjemné Chardonnay na pití ve velkém, tak úplně debilní řídká vína bez charakteru. Naštěstí tohle je ten první případ, vinařství jelo dlouhodobě lutte raisonnée a nyní je v přechodu na certifikované bio, pracuje hodně se starým dřevem (tenhle základ je ale stopro nerez), fermentace spontánní, delší ležení na kalech, spíše jen čiření než nějaké větší filtrace. Víno je čerstvé, čisté, květinové tóny a žluté ovoce, decentní mineralita, lehčí, výborně pitelné. Jako aperitiv bezva, od apelace nijak víc většinou ani nečekám.

hledame_na_mape Kde přesně na Loiře že to je?

dve_deci_damy Většina přítomných dam se shlukla a řešila nějaké zásadní téma, vzhledem k přítomnosti provozovatelky poradny a obchodu Správná podprsenka to jistě bylo zajímavé. Pokud je v plánu objednaná vína vyzvedávat i v jejím obchodě, tak půjde o dost zajímavé spojení sortimentu… :-)

Komentáře používají Disqus