pátek 11. října 2013

V demižonech to dobublává a bezva Juhfark

kvasna_zatkaNevydržel jsem to a podíval se do demižonů, jak na tom letošní kvasící mošty, teď už skoro „mladá vína“, jsou. Mám tu tři různé nádoby. V jedné je především muškát a z větší části samotok, ve druhé hlavně milerka a mix samotoku a lisovaného vína, ta poslední směska a „dolisky“, navíc skoro nesířené. Všechno to kvasí hezky, ten nejmenší demižon se zbytky nejpomaleji (taky je tam nejméně kalů), ale už přestal vypadat jako archivní jablečný mošt a místo hnědé dostal zdravou žlutou barvu. Obava, že to bude mít málo kyselin, se nepotvrzuje, vše chutná celkem v pohodě. A zatím „bezvadně“, nikam divně to neujíždí, ale to se ještě může mnohokrát změnit. Každopádně když vše půjde dobře, tak do měsíce snad bude k ochutnání i mladé modřanské od Jižního svahu, o trošku se i podělím.

demizony

Strašně mne baví sledovat ty kvasné zátky, někdy probublají přesně zároveň a to je lepší než televize. Syn se taky občas postaví k vaně, ukazuje na demižony a dělá „bubl, bubl“. Koníčky je třeba budovat od dětství! Občas mu dávám čichnout ke skleničce s vínem (korek po otevření lahve k očichnutí už vyžaduje automaticky, i když leckdo tenhle úkon považuje za zbytečný) a je krásné sledovat reakce, na co se usměje, u čeho zakření, kde vyžaduje přivonět znovu. Zatím vypadá vkus dobře, z ryzlinků, Chablis či Jury bývá nadšen :o)

kolonics_Juhfark_2010Krátce po návratu ze Somló, vlastně mám pocit že ještě tu neděli večer, jsem otevřel jednu tamní láhev co skladoval doma (a psal i ní už dříve), konkrétně Juhfark 2010 vinařství Kolonics (na vinětě vidět jeden domácí problém, jak opakovaně překračuji kapacitu chladničky a rvu tam lahví co jen jde, dost často výrazně poškodím vinětu). Tmavě zlatá barva. Intenzivní, hutně působící vůně, medovost, koření, železitá mineralita, vyzrálejší a přitom slinosbíhavá svěžest a upozornění na kyseliny. Silné v chuti, důrazné, ale nic těžkého a přehnaného, dotyky žlutého ovoce, páteř parádní kyseliny. Opět onen v Somló častý železitý tón, nezvyklá ale velmi zajímavá struktura a bezva délka. Vůní trochu evokuje některé starší pálavské vlašáky, ale chuť je o hodně jinde. Upřímně za 250 Kč maloobchodní cena v ČR (vozí Boden Fine Wines) mne nenapadá příliš zajímavějších charakternějších vín. A musím znovu projet jejich jedenáctky, ze kterých byl trochu na rozpacích, třeba se vše už srovnalo. Ročník 2010 ze Somló a jeho kyseliny mne baví opravdu, i u jiných vinařů zpravidla víc než jedenáctky (dvanáctky zatím vypadají více než nadějně, obecně sudé ročníky v poslední době).

Komentáře používají Disqus