středa 31. července 2013

Dva Duby a něco na porovnání

dva_duby_roseckaMinulou středu, samozřejmě šlo o květový den, dorazil do nového velkého Vinografu Jiří Šebela z vinařství Dva Duby (web), aby zde předvedl několik svých vín, pro zajímavost jsme měli možnost srovnání s pár dalšími vzorky nejen z Kounic, ve sklenkách byl vždy celý set 3 až 4 vín najednou. Cílem bylo debatovat o obsahu lahví, filozofii jejich vzniku, dozvědět se reakce publika a tak. Nezůstal jsem úplně do konce posezení, kdy se prý povídání trochu víc rozjelo, ale vína přechutnal všechna a pár názorů si taky vyslechl či se o svůj pohled přímo podělil. Vezmu ve zrychleném režimu jednotlivá vína, rozhodně to nebyla nuda.

rose_crossNa úvod tři růžová s debatou na téma „ta správná barva“. Dva Duby Rose & Cross 2009 je víno bledší narůžovělé, čerstvé, minerální, suché, s bezva kyselinou, lehkým náznakem oxidace a „vybublané Champagne“ dojmu. Dva Duby Rose & Cross 2010 mělo barvu bledou a i celkový dojem evokoval spíše bílé (ani ne Blanc de Noirs), suché, živé, minerální, s výraznou kyselinou, tenčí ale osvěžující. Oboje trochu složitější, svéraznější vína, a jiný pohled na růžové. Trpělka-Oulehla (Regina Coeli) Frankovka rosé 2012 zemské je pak víno barvy jedovatější růžové, klasické ovocné do jahod až v jogurtu, suché, ovocité, s bezva kyselinou, šťavnaté. Moderní dobře udělané nerezové růžové (s žehličkou na vinětě). Vůbec tyhle jejich základy mi přijdou jako bezva pití za pár korun.

jiri_sebelaČtyřikrát Frankovka nás čekala v druhém setu. Dva Duby Vox in Excelso 2011 je víno intenzivní, ovocité, efektní, suché, šťavnaté, s parádní kyselinou. Velmi mladé, ale s velkým potenciálem zrát do krásy. Moc fajn frankovka. Poměrně dost tam bylo znát, a platilo to i o dalších dvoudubských jedenáctkách, ještě ne úplně zakomponované dřevo. Podle vinaře je to spíše specifická kounická tříslovina, obzvláště až „uzeně kouřová“ z vinice Nová města, ale mně to přijde jako dřevo a takhle si ho pamatuji i při návštěvě ve sklepě, tak nevím. Ale hádat s vinařem se nebudu, pro mne je to ale zatím trochu dřevěné a potřebuje uležet :-)

musil_frankovkaJakostní Frankovka 2009 od Musila byla divočejší a, po pravdě jako více jeho vín, živočišná spíše až směrem do brett vady. Sice se mícháním a časem měnila, ale bude to tam myslím vždy. V chuti ovšem suchá, šťavnatá, slušně pitelná. Musilova Frankovka 2007 jakostka víno ovocité, živé, s bezva kyselinou, suché příjemně udělané červené, tohle bych v restauraci k jídlu rád pil. Výběrová Frankovka 2008 z řady Vinum Palaviense od Michlovského, původ Purmice, se bohužel rozjela v lahvi a pro mne nebyla v kondici na hodnocení.

regina_coeliA teď vavřinec. Dva Duby Ex Opere Operato 2011 je voňavé, čerstvě peckovinové, šťavnaté, mladé ale již nyní skvěle pitelné, parádní přirozené charakterní červené. Neznám moc zajímavějších vavřinců než právě ty od dvoudubáka. Spíše lehké ale přitom plné vůni i chutí bez jakékoliv přezrálosti či utahanosti, máte chuť dát to ve velkém. Mňam! Trpělka-Oulehla (Regina Coeli) Svatovavřinecké 2011 zemské tmavší v barvě i stylu ovoce (švestky, ostružiny), šťavnaté, ovocité, kulatější a uhlazenější s decentní hořkostí ke konci. Pěkný kousek, opět výtečný poměr ceny ke kvalitě (zase stovkové víno). Svatovavřinecké 2011 VOC Modré Hory od Horáka z Vrbice čerstvé, peckovinové, docela navoněné, takové jakoby lehce „plastově umělé“ a trochu falešně působící i v chuti. Suché, čisté, ale…nevím, tohle neoslovilo, byť žádný objektivní problém s tím není.

rosa_inferniA na závěr vertikála směsi Svatovavřinecké a Frankovka. Dva Duby Rosa Inferni 2008 je víno poměrně voňavé, peckoviny až do koktejlové třešně, sladkost, likérovost, bohatší, znát dřevo, decentně těkavka. Suché, šťavnaté, vyvážené, bezva kyseliny a stavba, zajímavé, výtečně pitelné. Hodně dobré. Rosa Inferni 2009 projevem o něco divočejší, peckoviny, lehce těkavky, momentálně mi přijde mírně rozhozené. Suché, šťavnaté, velmi pěkně postavené, bohatší, moc zajímavé. Ale dal bych tomu čas, resp. klid doma s velkou sklenicí. Mladá Rosa Inferni 2011 opět docela znatelně dřevo viz frankovka výše, víno tmavé a důraznější, zemitost, sladší až likérové ovoce. Suché, šťavnaté, ovocité, pěkně postavené, komplexní, dlouhé. Ale opravdu hodně syrové a potřebuje čas. Ovšem nebojím se, že by ve výsledku nebylo stejně parádní jako osmička.

dva_duby_cervena
Dříve o Dva Duby: Nemilitantně jiný skvělý Sauvignon |Dva duby a pět vín ročníku 2009 | Před dubem za dubem nikdo nesmí stát

Komentáře používají Disqus