středa 20. listopadu 2013

Dvě prestižní vína od bohémky

bohemia-sektV rámci úchylky na šumivá vína jsem zakoupil i novinku v sortimentu Bohemia Sektu, Prestige Chardonnay Brut, tedy Blanc de Blancs styl z odrůdy pro něj i v Champagne nejtypičtější a připravený stejnou metodou druhotného kvašení v lahvi z moravských hroznů ročníku 2011. Líbí se mi tvar lahví jejich Prestige řady, na stole vypadají efektně, a Prestige Brut mi jako víno přijde fajn. Pravda, běžná cena mimo slevové akce odpovídá 9-10€ a za tyhle peníze koupím v zahraničí už hodně dobré bubliny (momentálně, a je to docela aféra na téma „poškozování prestiže regionu“, v rámci souboje supermarketových řetězců i pravé Champagne, byť nijak zvlášť zajímavé), obzvláště crémanty z Alsaska, Burgundska či Jury či už slušnou cavu. Ale i prestižka od bohémky je fajn pití. Jak si stojí varianta čistě šardonková?

Bohemia-Prestige-ChardonnayCitronová žlutá, velmi výrazné krásné vytrvalé perlení středních až menších bublin, opravdu hodně efektní a bezchybné. Spíše ovocná vůně, žluté ovoce, hruška, broskve, něco květinových tónů, čisté, trochu výraznější zralejší/teplejší projev. Suché, plnější, dotyk cukru ale vyvážen dobrou kyselinou, docela výrazné ovocné v chuti, opět citrusovost až mírně do pomelo nahořklé slupky, dotyk medu, dobrá délka. Plnější, kulatější styl, po pravdě malinko utahané, od Blanc de Blancs čekám více osvěžující, lehčí projev. Ale určitě velmi dobré bubliny, které nadchnou mnohé.

Louis-Girardot-BrutVrcholem vlastní produkce Bohemia Sektu (oni totiž dovážejí i Champage Alfred Gratien) je Louis Girardot Brut, pojmenován prý podle francouzského odborníka který ve Starém Plzenci předával zkušenosti s výrobou šumivek, směs Chardonnay, Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského z Pálavy a na kalech v lahvi školen dva až tři roky. Doma jsem otevíral ročník 2008. Tmavší, nazlátlá barva, pěkné vytrvalé perlení spíše malých bublinek. Výraznější, sladší ovocná a naleželejší medová vůně, sušené meruňky, decentní kořenitost, vlašské ořechy, chlebovina, hutnější styl. Suché, plnější, intenzivní v chuti, krémové jemné perlení, uhlazenější, pěkná kyselina a citrusové tóny, dobrá délka s lehkým ne nepříjemným dotykem nahořklosti, vlašský ořech, trochu mi evokuje starší znovínské Rulandské bílé z Dobrého Pole s bublinami. Pěkné šumivé víno, uhlazené, výtečné přístupné. Ale vlastně s ním mám trochu podobný „problém“ jako s vzorkem výše, na bubliny je to na mne takové moc vyzrálé, teplé. Na Pálavě jsou určitě krásné do zlatova a medova vyzralé hrozny, ale je zrovna tohle to, co je potřeba pro velké šumivé víno? Ale možná mám přeci jen vkus nastaven až příliš do těch „nezralých“ šampaňských kyselin :o)

Komentáře používají Disqus