pátek 22. března 2013

Třikrát sympatická Jura od Labeta

Julien_labet_fleur_de_savagninNa letošní svátek žlutého vína v Juře, Percée du vin Jaune, vyrazila celkem obsáhlá výprava z Čech. Z časových důvodů jsem se bohužel nemohl přidat a tak teď jen paběrkuji co kdo pustil za objev :-) Každopádně mne moc těší, že se tu vína z Jury dají najít čím dál časteji, začínají se objevovat v sortimentu i větších dovozců a vůbec. Tak trochou doufám, že alespoň určitou skupinu zákazníků ovlivnila i má opakovaná snaha vína z Jury propagovat, protože si to prostě zaslouží :-) Pokud netušíte, o co tu vlastně běží, tak začít můžete článkem Kdopak by se Jury bál… a z něj se třebas proklikat dál. Já se tu dnes mrknu na tři lahve vinařství Julien Labet, resp. Domaine Labet, které se nachází v jižní části Jury, u obce Rotalier.

Rodinný podnik Labetových obhospodařuje zhruba 12 hektarů vinic, přes třetina z nich je s keři ve stáři 60+ let, některé ještě mnohem starší, zakládající si že nejde o klony ale vinice udržované pomocí „sélection massal“. Výraznější než Savagnin je v těchto místech zastoupeno Chardonnay a platí to i pro ně (v bílých v poměru 3:1, mají i něco modrých odrůd). Od sedmdesátých let minulého století, kdy to rozhodně nebyl žádný velký trend, se snažili vinice obhospodařovat plně organicky, s přípravky jen na přírodní bázi, žádné pesticidy, herbicidy či fungicidy, umělá hnojiva a tak. Ale ne vždy vydrželi s nervy :-) Celkem zřetelná je snaha dělá terroirová vína z konkrétních menších specifických poloh, i přes relativně malou produkci (do 60.000 lahví z celé obhospodařované plochy) mají na výběr ze spousty různých vín. I ve sklepě jedou bez zbytečných intervencí, fermentace spontánní, krom síry žádné přidávané látky. Používají hlavně dřevo, jak menší sudy tak velké, 1500 a 4200 litrů, ale primárně jde o záležitosti již po několikátém použití. Postupně přecházejí i od menších soudků na 300 – 600 litrové, prý dříve dřevo dodávala vínům trochu „tučnosti“ v chuti, ale dnes dozrávají tolik (14 % alkoholu není nic nenormálního), že už podobný přístup není potřeba a naopak ruší.

labet_cremantSoučasná generace, Julian Labet, v rodinném podniky pracuje pod dohledem otce (na konci minulého roku mu však otec předal plnou zodpovědnost, o doménu se stará společně se sestrou Charlene, taktéž vystudovanou vinařkou, a bratrem Romainem), ale má k dispozici 3ha ze kterých si připravuje víno plně podle svého (své vinice dotáhl do certifikovaného bio v roce 2010 a momentálně takto tlačí celý zbytek domény) a trochu experimentuje (omezení síry resp. vína kompletně nesířená, semi-karbonická macerace Poulsardu ručně odstopkovaného, různé zrání ve dřevě, míchání na kalech, malolaktika, bez filtrace a čiření...), rodinná vína jedou o trochu klasičtěji jak je v Juře zvykem. Ale byla to právě rodina Labetových, kteří jako jedni z prvních začali připravovat nejen tradiční oxidativní jurská vína, ale i šardonky burgundskými postupy. Mimochodem mladý Julie Labet se učil ve slavné burgundské Domaine Ramonet a, pokud se zajímáte o vína Jižní Afriky, výtečné Hamilton Russell Winery.

Domaine Labet Crémant du Jura je postaven na odrůdě Chardonnay, po nalití výrazně zašumí a pěkně vytrvale perlí. Čerstvá, živá vůně, květiny a jablka. Suché, čisté, živé, řízné poctivé bubliny v chuti, naprosto dokonalé pitelnost, příjemná jemnější hořčina v závěru (tak akorát povzbudí k dalšímu doušku), nic složitého ale bavilo dost.

Julien Labet Fleur de Savagnin „En Chalasse“ 2010 je víno z doplňovaných sudů (tj. ne oxidativní styl) ze specifické spičkové polohy, výsadba z roku 2003 půl napůl sélection massal z jejich starých vinic a nové klony. Prokvašeno dosucha, ale s vysokým alkoholem 14.8 %. Hutnější vůně, složitější, trošku štiplavě vyskakují různá aromata a hlásí se o slovo, mladičké, minerální, kouřový tón, citrusy. Mění se ve sklence a vyžaduje pozornost. Suché, šťavnaté, plnější silnější víno, báječně postavené s páteří výrazné kyseliny, ovšem dojem díky dřevu a glycerolu jakoby trochu sladší. Zakulacené a zároveň řízné, bohatší, efektní. Bavilo hodně. Za tu bohatost možná může pár procent botrytidou napadených hroznů.

julien_labet_fleur-de-marneJulien Labet Fleur de Marne „La Beaumette“ 2004 je opět víno z jedné specifické polohy, čisté Chardonnay z keřů starých přes 50 let a pouze z původních vinic (bez klonů). V řadě Fleurs de Marne najdete takovýchto různých šardonek hned několik, je to jejich prestižní záležitost. Vůně je jasná Jura, tuhle specifickou mineralita a tóny známé z tamních vín vyzrávaných oxidativně si nespletete. Již znatelně naleželé, pikantní, ale stále s pěknou žlutou ovocitostí, složitější. Suché, plnější, suché a řízné, až bych řekl docela tvrdé, výborná délka. Strukturované zajímavé bílé, které ve vůni působí nazráleji než v chuti. Chtělo by to bývalo dát mu více času v otevřené lahvi / karafě, myslím.

Julien Labet je pro mne další docela objev z báječné Jury. Produkce je docela malá, ale snad to sem začne pro pár nadšenců někdo dovážet, i další jejich věci :-) Ještě přihodit Domaine André et Mireille Tissot a s tím, co už na trhu je, si s Jurou bez problémů vystačím :-)

Komentáře používají Disqus