pondělí 18. března 2013

Alsasko, Jura a Burgundsko u Fajnšmekra

Hausherr_Pinot-Noir_FronenbergMinulou neděli v podvečer se ve vršovické vinotéce a obchodu lahůdkami Fajnšmekr konala zajímavá degustace. Provozovatelé letos vyrazili na Salon des vins des Vignerons Indépendants (logo tohoto sdružení jistě znáte, jedná se o vinaře a zároveň vinohradníky, spíše rodinné firmy které vypěstované hrozny ve svých vinařství přeměňují na víno či brandy, výsledky sami lahvují a prodávají; ač jejich charta mluví o respektování tradic, přírody a terroiru tak tahle značka nijak negarantuje bio či podobné přístupy ve vinici ani ve sklepě) ve Štrasburku, cílem bylo najít pár nových věcí do sortimentu. Snažili se vybírat mezi vinaři pracujícími zároveň bio(dynamicky), důležitým faktorem bylo, zda je nějak zaujal jako člověk vinař či vinařka, v té hromadě nabízených vín šlo o poměrně zásadní parametr.

Gerbeaut-Bourgogne-Pinot-NoirVelkou roli hrála také slušná cena, se kterou půjde ve vinotéce pracovat, žádné velké cenové úlety co od málo známého vinaře nikdo nekoupí (ale Fajnšmekr je obchodem degustačním, takže vás mohou zkusit přesvědčit sklenkou). K některým z Alsaska pak i zajeli přímo. Na část vybraných vzorků, adeptů pro dovoz, sezvali několik vinných nadšenců, jejichž názor jim měl pomoct s rozhodnutím. Jestli to zafungovalo netuším, ale pobavili jsme se dobře. Celkem jsme ochutnali šestnáct různých vín + další jsem si odnesl domů (výměnou za kus mladého kozlíka, o téhle eskapádě bude řeč později). Dnes tedy sedmnáct rychlých poznámek k vzorkům kvality a stylu různorodého, původem ze tří francouzských oblastí.

gautheron_chablisDomaine Chevallier (Claude et Jean-Louis) Chablis Cuvée Prestige 2011 je zkrocené, trošku uhlazenější styl Chablis, žádné ostré kyseliny, ale čerstvé a svěží ano, k tomu ovoněno dřevem, trošku tenčí ale dobře se to pije. Domaine Alain Gautheron Chablis Vieilles Vignes 2010 o dost klasičtější, sladší žluté ovoce, květiny a mineralita a medové tóny, lehce uleželé. Suché, dominantnější kyselina, příjemné čisté ovocité Chardonnay. Jako Chablis bych bral spíš to druhé, ale to první je asi přístupnější a bavilo by víc lidí.

Hausherr_Aussitot-bueHubert & Heidi Hausherr Cuvée Aussitôt bue! 2011 je vzorkem od zajímavého bio(dynamického) producenta z Alsaska, navíc ročníky 2010 a 2011 dělali úplně bez síry. Toto směs Auxerrois, Sylvaner a Pinot Gris, medově naleželé, pražené mandle, suché, zemité, kořenité, hodně zvláštní, podivný neodvětrávající „ponožkový“ tón. Nadšení se nekonalo. Hubert & Heidi Hausherr Lieu-dit Sunngass 2010 směs Riesling a Pinot Gris, tmavší barva, medovo-minerální a decentně oxidativní projev, suché, živé, pěkná kyselina, nazrálejší, bohatší, lehce sladší ocásek, příjemné zajímavé pití.

blimerose_rieslingClos Sainte Apolline Riesling Bollenberg Tradition 2011 meruňkově voňavý klasičtější ryzlink, suchý, s dobrou kyselinou, ovocitý, decentní zbytkový cukr. Úplně v pohodě, ale nějak mi tam chyběl „X faktor“. Navíc mají v sortimentu celkem fajn ryzlinky z Německa. Domaine Bliemerose Riesling 2010 trochu oxidativní projev (málo síry, podle všeho, a delší ležení na kalech), ovocný a krémový, dobrá kyselina a délka, celkem zajímavé.

mann_sylvanerJean-Louis et Fabienne Mann Sylvaner Vieilles Vignes 2010 tmavší barva, poměrně komplexní jemnější vůně, trochu medové tóny, trochu listnaté, zajímavé, příjemné. Suché, čisté, lehčí, vyvážené, docela elegantní sympatické víno. Bavilo. To Prieuré du Bois de Leynes (Nadine et Bruno Jeandeau) Pouilly-Fuissé 2011 zavonělo na úvod velmi sladce, do takových těch chemických želé banánů v čokoládě, působilo hodně falešným dojmem. Šlo na delší dobu do karafy, z té už jsem ho nepil, prý banán ale odvanul a posunulo se do hruškového kompotu :o) V chuti krásně suché, dotyk dřeva, čisté, slušná délka, vůbec ne špatné. Ale ta vůně mne štvala.

mann_ortelZato Jean-Louis et Fabienne Mann ORTEL 2011 opět bavilo, je to víno připravované (jako všechny tohohle podniku) s důrazem na konkrétní terroir trochu ve stylu Michela Deisse, zde jde o odrůdy Sylvaner, Pinot Gris, Muscat a Gewurztraminer z polohy Ortel sbírané dohromady ve stejnou dobu. Tramín a muškát ve vůni asi dominují, je to docela voňavé, sladčeji květinové, medové, výraznější. V chuti decentně cukr, ale vyvážen pěknou kyselinou, medovost, kořenité tóny, harmonické, zajímavé.

pinte_arbois-savagninDomaine de la Pinte Arbois Savagnin 2006 je odskokem do Jury, víno částečně pod závojem (tipl bych mix dolévaných a nedolévaných sudů). Tmavá zlatá barva, naleželá vůně, sušené ovoce, lehce koření, svérázná mineralita a náznak těkavek. Suché, stále živé, bezva kyselina, dobrá délka, uleželé. Docela přístupné, jednodušší, Jura pro začátečníky :o) A v rychlém sledu červené, Hubert & Heidi Hausherr Pinot Noir 2011 Lieu-dit Fronenberg. Výraznější, sladčeji ovocná vůně, zákvas z višní, suché a trošku trpčí a svíravější, pěkně postavené, šťavnaté, bavilo.

Domaine-Ninot-Rully-ChaponniereDomaine Ninot Rully Chaponnière 2011 taky, ukázkový normální burgundský pinot. Spíše světlejší barva, mladé a čerstvé ve vůni, šťavnatě peckovinové, suché, středně plné až spíš lehčí, výborně pitelné, sympatické, milé červené. Doma jsem o den později zkusil Domaine Ninot Mercuery Vieilles Vignes 2011, tam už byla barva trochu tmavší a taková i ovocitost, navíc trochu kouřových tónů, šťavnaté, výrazná kyselina, středně plné, slušně dlouhé, o chlup strukturovanější a „vážnější“ než Rully, ale v současné podobě určitě méně přístupné.

Domaine Gerbeaut (François et Sylvie) Bourgogne Pinot Noir 2011 trochu divočejší vůně okolo třešňového mladého ovocitého jádra, mírně zaprděnější a chce čas. Suché, šťavnaté, trochu trpčí, slušně postavené, dobře dlouhé. Na základní pinot fajn kousek co by si zasloužil více času.

Gravallon_Fleurie-La-MadoneDomaine Lathuilière Gravallon Morgon Cuvée Premium 2011 odskok do Beaujolais, fialová barva, mladá hutnější vůně co ještě potřebuje čas se nějak pořádně rozvinout, šťavnaté v chuti, silnější, určitě bych rád zkusil později. Domaine Lathuilière Gravallon Fleurie La Madone 2011 aromatičtější, svěžejší oproti předchozí hutnosti, suché, živé, strukturované Beuajolais. Ale zase by to chtělo dát mu ještě dost času v lahvi nebo alespoň zkusit nějakou dobu dekantovat. Mám doma více jedenáctkových cru Beuajolais, ale s většinou ještě nějaký ten pátek na otevření posečkám, tahle degustace mi ukázala že to má smysl.

Sylive-et-Luc-Boilley-Cotes-du-Jura-TrousseauPotěšila červená Jura v podobě Sylive et Luc Boilley Côtes du Jura Trousseau 2007, barva je tu bledší a trochu „pinotová“, vůně rozvinutá a vrstevnatá, mix drobného červeného ovoce s divočejšími až trochu živočišnými tóny a lesní zemitostí, suché, s bezva kyselinou a dobrou stavbou, má to jistou finesu severnějších červených, povedené pití. Mladé Trousseau je většinou dost nuda, tohle už ukazuje kam se může posunout, byť rozhodně není pro každého a chce trochu soustředění.

Kdyby se v  sortimentu Fajnšmekra objevilo něco od vinařství Jean-Louis et Fabienne Mann, tak určitě občas zaskočím zakoupit :-) Vůbec by mi nevadilo, kdyby se v regálu vyskytoval nějaký ten vzorek vinařství Hubert & Heidi Hausherr. Rully od Domaine Ninot bych docela rád měl doma už teď, pravda dost by záleželo na ceně. A bavila i další vína. Prostě fajn podvečer. Jen více podobných nedělí :-)

Komentáře používají Disqus