pátek 6. prosince 2013

Peroxidová vína

pure-wine-siraPeroxidová blondýna je termín s jasným obsahem, ale peroxidové víno? Krom zesvětlení vlasů a dezinfekci odřenin se peroxid vodíku, lidově kysličník, dá použít na čištění skvrn od červeného vína třeba na koberci. No a taky na odstranění siřičitanů přímo z vína. Volná SO2 ve víně váže kysličník, dodaný obvykle ve formě naředěného roztoku, výsledkem reakce je síran (kalkulačka dávkování). Ve světě jde o jedno z povolených aditiv při výrobě vína, v rámci EU ho přidávat tuším nelze, ale ještě ověřím (byť ve víně vzniká při oxidaci kyseliny askorbové, která povolena je). Proč to píšu? Inu hned několik firem (Pure Wine, SO2GO) si na tom udělalo byznys a prodává speciální kapky do vína, ve skutečnosti prostý tříprocentní roztok peroxidu vodíku jaký ve větších baleních běžně koupíte v drogerii či lékárně, určený pro osoby příliš citlivé na síru či ty, kteří se chtějí vyhnout bolehlavu druhý den ráno po nezřízené konzumaci.

Pět kapek do celé lahve nebo jedna kapka rovnou do sklenky s deci a půl vína. Toť vše :-) „Konzervanty“ magicky mizí a vy si můžete užít víno bez starostí. Ponechme stranou, že těm vyloženě alergickým na síru tohle stejně úplně nepomůže, i to, že ranní kocovina je často způsobena dalšími faktory než jen právě siřičitany (byť ze zkušenosti vím, že při výraznějším „chlastání“ nesířených či minimálně sířených vín se cítím vždy mnohem lépe, než po obdobném množství konvenční produkce). Přesto… nepřestává mne udivovat, kolik různých „příslušenství“ k vínu se v poslední době vyrojilo. Tenhle, na rozdíl od magických karaf, dýchajících skleniček a hypermegaurychlovačů stárnutí vína v principu opravdu funguje (byť kysličník vám zoxiduje i další složky vína, nejen siřičitany, nic není zadarmo). Jen se nemohu zbavit pocitu, že správná cesta není kapat peroxid vodíku do nesmyslně zasířených vín (není bez zajímavosti, že tahle záležitost je australský fenomén, jejich spotřební vína s obvykle nižší kyselinou mají siřičitanů většinou nemálo), ale spíše si vybírat k pití ta udělaná způsobem, že z nich siřičitany nedští na sto honů. Ale třeba jsem v tom sám…

P.S. Výrobek byl obsahem středeční kapsy v adventním kalendáři, tímto děkuji manželce za velmi netradiční a zajímavý dárek :o) Až příště narazím na nějaké přesířené víno, určitě tomu dám šanci, v poslední době jsem taková měl ve sklence málokdy. Zkušební aplikace jedné kapky do běžného alsaského ryzlinku nijak zvlášť nepoznamenala ani chuť, ani vůni.

Komentáře používají Disqus