středa 10. července 2013

Dvě vinařství z Jury u Fajnšmekra

Domaine-Sylvie-et-Luc-Boilley-Côtes-du-Jura-Vin-Jaune-2004Na konci června spáchal vršovický obchod víny a lahůdkami Fajnšmekr další přechutnávku francouzských objevů z přehlídky Salon des vins des Vignerons Indépendants ve Štrasburku, tentokrát byla tématem má oblíbená Jura (viz úvod k oblasti). Projeli jsme celkem 10 vín od dvou různých vinařství. Domaine de la Pinte již není vinařství úplně malé, mají 34ha a připravují prakticky kompletní sadu jurských vín od tichých bílých, přes červená, šumivky, slámovky, macvin a tak. Patří mezi ty zajímavější jurské producenty, nejen tím že od roku 2009 pracují v biodynamickém režimu. Domaine Sylvie et Luc Boilley je rodinný podnik s vinicemi v různých částech Jury a také docela široce rozkročeným sortimentem, ale stále spíše menší záležitost, na vinicích v podstatě bio ale certifikováni nejsou, ve sklepě poměrně tradiční přístup se starými velkými dřevěnými sudy, byť i nerez pro fermentaci tam samozřejmě najdete.

Domaine de la Pinte Crémant du Jura brut postavený hlavně na Chardonnay ale s podílem Savagninu je víno čisté, svěží ale naleželé na kalech ne úplně krátce (tak dva roky určitě) a i po degoržování už si něco nazrálo, ovocité, něco jablek, suché, živé, krásně pitelné lehčí šumivé. S decentní peckovou nahořklostí ve fajn dochuti. Nic složitého, ale fajn.

Domaine de la Pinte Arbois Poulsard 2009 jiskřivá nijak hluboká rudá barva, červené peckoviny ve vůni a výrazně maliny, k tomu lehká navinulost, živočišný tón, lehce těkavě funky. Suché, lehčí, svěže ovocné v chuti, spíše jednoduše příjemně pitelné, trochu natrpklé, ideální mírně nachlazené.

Domaine Sylvie et Luc Boilley Côtes du Jura Pinot Noir 2009 poprvé předvedl zvláštní věc, která se opakovala u většiny jejich vín. Na úvod v nich vždy byla taková lehká zatuchlost až evokující korek, která ale vymícháním postupně zmizela a u dekantovaného vína nebyla vůbec. Tenhle pinot je světlejší, višňově voňavý, jemnější, suchý, lehčí, s příjemnou kyselinou, šťavnatý, vyvážený, krásně přístupný. Žádné meditační víno, ale chtěl bych ho pít ve velkém.

Domaine Sylvie et Luc Boilley Côtes du Jura Trousseau 2007 má barvu o něco tmavší ale stále spíše pinotového typu, vůně je důraznější, ovocitá ale se zemitějšími, živočišnými a lesně pryskyřičnými tóny. Když si s tím hrajete, otevírá se do dalších vrstev a jemnějších nuancí, pěkná věc. Suché, již poměrně naleželé v chuti, kyseliny, ovocitost, délka, zemitost. Je to, přes všechny ty divočejší tóny, víno docela jemné a s finesou. Zajímavá věc co má potenciál dál zrát a vyvíjet se.

Domaine-de-la-Pinte-Arbois-Poulsard-2009Domaine-Sylvie-et-Luc-Boilley-Côtes-du-Jura-Pinot-Noir-2009Domaine-Sylvie-et-Luc-Boilley-Côtes-du-Jura-Trousseau-2007

Již doma jsem otevřel Domaine de la Pinte Arbois La Capitaine 2010, ale samostatný článek psát nebudu a sem se to hodí. Jde o směs červených jurských odrůd v poměru Pinot noir 60 %, Poulsard 29 % a Trousseau 11 % školenou ve velkých i menších dřevěných sudech. Tmavší barva s lehce fialovým tónem. Peckovinová ovocitost až lehce těkavě zákvas, pikantnější, zemitý tón. Suché a trochu trpčí v chuti, poměrně lehké, šťavnatě peckovinově ovocité, výrazná kyselina, dobrá délka. Jak některá jurská červená docela evokují Burgundsko, tak tohle spíše stavbou připomínalo Beaujolais. A přiznám se, že se mi pilo dost pěkně, ale já tyhle trpčí lehčí červené, trochu nachlazené, opravdu rád.

Domaine Sylvie et Luc Boilley Côtes du Jura Chardonnay 2007 Cuvée Prestige připravené normálně v doplňovaných sudech, tj. žádný oxidativní styl, mělo již poměrně dost naleželou vůni, zemitější, sušené květy, medovost, klasická jurská mineralita, trochu naoxidované. Suché, naleželé, spíše lehčí až trochu tenké, kyseliny, oříškové doznívání. Tohle přeci jen mělo být vypito trochu dříve.

Domaine Sylvie et Luc Boilley Côtes du Jura Savagnin 2008 taktéž téměř dva roky školen v malých dolévaných dubových sudech. Tmavší žlutá barva. Zemitější divočejší vůně, zde již ona zvláštní zatuchlost ve vůni vymíchat nešla, evokovala plíseň v sudu. V plné, naleželé hutnější chuti se tolik neprojevovala, ale i tak těžko hodnotit pozitivně.

Domaine-de-la-Pinte-Arbois-Savagnin-2006Domaine-Sylvie-et-Luc-Boilley-Côtes-du-Jura-Chardonnay-2007-Cuvée-PrestigeDomaine-Sylvie-et-Luc-Boilley-Côtes-du-Jura-Savagnin-2008

Domaine de la Pinte Arbois Savagnin 2006 ležel v sudech čtyři roky, vinařství doporučuje vypít do čtyř let po lahvování pro „čerstvější a ovocnou podobu“ a dalších 10-15 let klidně možno skladovat pokud preferujete specifika starého vyzrálého Savagninu. Ale už teď víno docela zralé, ovoce spíše do oxidativních jablíček, med, bylinkové výluhy, uzené tóny, mineralita, složitější zajímavé bílé. Suché, důrazné, s  pěknou kyselinou, delší, zajímavé strukturované bílé. Nic přímočarého a vyžaduje trochu soustředění :-)

Domaine-Sylvie-et-Luc-Boilley-Côtes-du-Jura-Savagnin-Tradition-2009Domaine Sylvie et Luc Boilley Côtes du Jura Savagnin Tradition 2009 je školen tři roky v dubových sudech bez dolévání, oxidativně. Barva směrem k měděné. Pikantní, minerální, štiplavější oxidativní vůně a totéž se opakuje v chuti, tvrdší, s páteří kyseliny, delší, docela důrazné a působí plněji než by naznačoval alkohol jen 12.5 %. V kontextu podobně dělaných vín je to ale trochu hrubší a „vulgárnější“ styl, něco tomu chybí.

Domaine Sylvie et Luc Boilley Côtes du Jura Vin Jaune 2004 již představuje klasické žluté víno, přes šest let vyzrávané v sudech bez dolévání pod kvasinkovým závojem. Tmavá barva směrem do měděné. Výrazná aromatika, minerální, oříšková se sympatickou ovocnou linkou do mandarinky, mandarinkové kůry, štiplavá. Suché, plné, minerální, s výtečnou kyselinou, efektní klasické slušné žluté víno, intenzivní, strukturované. Povedený kousek.

Domaine de la Pinte Macvin du Jura je směsí hroznového moštu a více než tříleté pálenky z matolin vyzrávanou v sudech tři roky. Intenzivní, bohatá vůně. Poněkud divočejší, kde se výrazné hroznové aroma mísí docela intenzivně s dobrou matolinovicí, k tomu drobek těkavek, trochu jablečný tón a různé odbočky „med i s namletými včelami a starými úly“. Hodně sladké a hutné v chuti, silné, hroznové, s dlouhým teplým alkoholickým dozníváním. Ne úplně snadno přístupný sladký úlet. Zamilujete si nebo odvrhnete :-)

Obě vinařství dokázala nabídnout zajímavá vína a dokázal bych si od nich vybrat, byť tedy Domaine de la Pinte mi sedla o něco víc (a pokud vím, tak si ji v Juře vybral k dovozu vinný bar Veltlín, takže se u nás určitě objeví ať už se u Fajnšmekra rozhodnout jakkoliv). Ale od Domaine Sylvie et Luc Boilley bych určitě užil jejich sympatická červená.

Komentáře používají Disqus