úterý 16. července 2013

Základní Burgundsko, levná šťavnatá Sicílie a fajn hutnější Bierzo

Bourgogne-Pinot-Noir-DrouhinZase se mi nahromadila spousta poznámek k vínům vypitým doma. Některé si šetřím na souhrnné články (věci z amfory, třeba), pár dalších zkusím odhrnout ve zrychleném režimu teď. Nedávno jsem tu psal o devítce Bourgogne Pinot Noir vinařství Drouhin, teď doma otevřel ročník 2010. V mnohém je víno podobné, to by člověk tak nějak doufal, ale jde o víno o něco tenčí, s hodně výraznou kyselinou, stále příjemně červeně peckovinově voňavé a dobře pitelné, ale takového chladnějšího trpčího typu, trohu lépe funguje mírně nachlazené. Vzhledem ke stejné ceně jako devítka bych určitě bral tu. Není špatné, já tenhle styl červených rád, ale přeci jen o něco méně zajímavé.

Tasca-dAlmerita-Regaleali-BiancoJelikož vím, že se minimálně jeden čtenář chystá brzy na Sicílii, tak přidám jeden tip z tamního pobytu (a zítra ještě něco, plus tedy tohle víno se dováží i k nám). V rámci sámoškových nákupů za zhruba 5-6€ je docela fajn volba Tasca d'Almerita Regaleali Bianco 2012 (web), víno z nejznámější vinice docela velkého producenta, který má ale pár dost pěkných kousků. Tohle je jejich základ, odrůdově Grecanico (36 %), Catarratto (34 %), Inzolia (20 %) a Chardonnay (10 %), ale stylově prostě opravdu precizně připravené moderní nerezové bílé.

predrkm

Bledší barva, velmi čerstvá vůně, exotické ovoce se mísí s jakoby lehkou sauvignonovou zeleností, travnatostí, a zeleným jablkem. V chuti suché, živé, lehké, čisté, šťavnatě ovocné s trochou minerality a mírnou grepovou hořčinou v doznívání. Takovéto víno jsem měl na mysli, když jsem u reportu ze slovenského koštu psal, že se „nemusí stydět před světovou konkurencí ve stejném duchu, byť vzhledem k cenám to proti ní nebudou mít snadné.“ Parádně se to pije jen tak během horkého odpoledne/večera a zapíjí tím různé crudo předkrmy, vlastně vůbec nenudí. Za ty prachy…

Pétalos-del-BierzoVypili jsme Descendientes de J. Palacios Pétalos del Bierzo 2011, o starším ročníku jsem tu už psal a další detaily najdete zde. Víno mne vždy bavilo, jen poměr cena/kvalita (600+ Kč u nás) jsem považoval za poněkud problematický. Tuhle láhev koupil na letišti ve Frankfurtu za méně než 12€, čímž se dostala naopak do zóny „vzhledem ke kvalitě levné“ :-) Velmi temná, až neprůhledná barva. Intenzivní ovocná vůně namixovaná s květinami, docela netradiční, hodně výrazné a netypické tóny, až lehce směrem k takové té „liščině“ z hybridů (odrůdově je to stoprocentní Mencía) ale ne nepříjemně, hutné. A takové i v chuti, plné, kulaté, ovocné až do borůvek, důrazné, ale s dobrou kyselinou, i přes tříslo spíše uhlazené. Líbivé ale ne nudné, krásně udělané. A moc mne baví viněta.

Komentáře používají Disqus