pátek 20. září 2013

Slepá degustace „burčáku“

burcak_skleniceBurčák, rozkvašený hroznový mošt. Mýtus tvrdí, že ten opravdový a ideální můžete ochutnat jen přímo ve vinařství (či ideálně u malého vinaře ve sklípku, při dlouhém pokud možno nočním posezení a čekání, až to bude opravdu ono), ale teoreticky se do přesně té správné fáze kvašení může dostat i v sudu/tanku někde ve vinotéce, byť v reálu tomu tak dvakrát často není. To, co běžně koupíte jako burčák či, v případě dovozových hroznů, částečně rozkvašený hroznový mošt, jsou více či méně sladké šťávičky, ideálně živé a pěkně kvasící, jindy napůl mrtvé, technologicky zařízlé aby nápoj vydržel nějakou dobu v +/- stejné podobě. Většina toho, co se v Praze i jiných městech prodává, je takový bezproblémový sladký mošt s trochou alkoholu. Burčák? Jen tak tak. Ale občas se zavážejí zachlazené sudy, na některých akcích jsou podniky schopny dodávat přímo z provozu čerstvou a chutnou záležitost. Vždycky je nejlepší ochutnat a udělat si názor, zda prodávaný mok splňuje vaše požadavky a chcete či nechcete ho pít. A posoudit poměr ceny a kvality, za burčák prodejci zhusta požadují více než za běžnou sudovku (tj. hotové víno), zákazníci nejen v Praze ale očividně nemají problém částky 70-100 korun za litr platit…

V úterý se v novém efektním sídle vydavatelství Economia konala ochutnávka burčáku. Sice jsem na úvod říkal, že z toho určitě nebudou doporučení na konkrétní vinotéku či producenta, protože ten nápoj se dost rychle mění a poslat někoho koupit např. vzorek č. 3 je blbost, ale jako obecná ilustrace stavu v Praze (resp. její části) to myslím posloužilo. Dorazil jsem v domnění, že zasednu s dalšími lidmi v porotě a přispěju svými názory k většímu celku. Degustace větší skupiny nakonec proběhla samostatně později a už jsem se jí neúčastnil, vzorky jsem trochu nečekaně nejprve ochutnal sám a ke všem, plus burčáku obecně, podal komentář bez přípravy rovnou kameru. No nějak to dopadlo :-) Hodnocení jednotlivých vzorků a krátké video najdete v dnešním článku v Life sekci Hospodářských novin. A ano, i vzorek od Krista ve slepém testu byl ;-)

petky_burcak
V těch petkách to vypadá fakt nevkusně…

P.S. Od dob nedávno minulých se dost zlepšil stav v tom, že prodejci již obvykle jasně uvádějí, pokud je původ rozkvašeného moštu mimo ČR. Sice třebas stále lákají na velký nápis Burčák, ale u konkrétního vzorku detaily najdete. Moštíky z dovozu nemusí být vůbec horší než domácí produkce, po pravdě, pokud je vše správně označeno a víte co chcete koupit. Mimochodem o víkendu jsem u stánků s burčákem velmi podobně hned dvakrát zaslechl dotaz zákazníka ve stylu: „A je to z Moravy? Prý většina ne...“. Že by se blýskalo na lepší časy?

burcak_od_pramene

Komentáře používají Disqus