pátek 13. prosince 2013

Třikrát ryzlink – Německo, Austrálie a Chile

Hochheimer-Hofmeister-Riesling-Spätlese-trocken-2012-Weingut-im-WeineggPrvní sníh jsem oslavil ryzlinky, nejsem úplně ten typ, co by se zimou hnedka přešel na hutná červená :-) V rámci vinného vzdělávání jsem k ryzlinku z míst, odkud je piju nejčastěji a nejraději (Německo, Alsasko a sem tam Rakousko), přihodil i dva z lokalit mírně exotičtějších. Ale začneme klasikou. Hochheimer Reichestal Riesling Spätlese trocken 2012 z Weingut im Weinegg (web), vinařství sídlícího v obci Hochheim am Main poblíž soutoku Rýna a Mohanu. Vína připravuje mladý Fabian Schmidt, jeden ze členů sdružení Generation Riesling (kdyby mi někdo chtěl udělat radost, tak jejich logo vypadá na tričkách fakt skvěle, nebo na nějaké pěkné černé košili by se mi líbilo :o). Většinou nerez, ale i staré dřevěné sudy používají, hlavně pro vína z top poloh a starších keřů. Toto víno má světlejší citronovou barvu s lehce zelenkavým nádechem. Mladá, čerstvá, svěží šťavnatá vůně. Klasika, něco jablka, kdoule, ale i hruška a vůbec trochu žlutějšího ovoce a náznak ležení na kalech, pěkná minerální linka. Suché, s výraznou kyselinou, šťavnaté, ovocité, minerální, dobře postavené a delší, výtečně pitelné. Alkohol jen 12 % ale lehké to není, prostě tak akorát. Nijak extra komplikované, ale krásně udělané, typické, s potenciálem (i pod šroubovým uzávěrem) dále zrát a udělalo mi radost. Navíc cena ve vinotéce Fajnšmekr byla okolo 220-240 Kč, což sedí.

Eden-Valley-Riesling-2011-MSEden Valley Riesling 2011 je víno z produkce The Vintners Company pro řetězec Marks & Spencer. Uzavřeno šroubovým uzávěrem, hodně jednoduchá viněta. Eden Valley je právě ryzlinky vyhlášené, tak jsem se těšil, na kolik bude víno věrné mé představě o odrůdě. No a dobrý :-) Citronová barva, čerstvá svěží slinosbíhavá vůně, zelené jablko, až trochu travnaté zelenější tóny, máta, pikantnost a trochu kouře. První dojem je „tohle bude fakt kyselé“ a v chuti to skutečně má kyselin hodně. Je to suché, lehčí až trochu tenčí, takový strohý tvrdší styl, ovšem živé, šťavnaté, slušně dlouhé a dobře pitelné, byť trochu volá po kombinování s jídlem (vzadu na vinětě doporučují Pad Thai a je to fajn tip). Alkohol opět 12 %, srovnání s tím Němcem pokud jde o plnost chuti je hodně zajímavé. A krásně to ukazuje na složitost rychlých soudů nový / starý svět. Cena bohužel už výrazně přes tři stovky.

Eclipse-Riesling-2012Další vzorek jsem taky ulovil v Marks & Spencer (šel jsem tam pro jednu sherry do degustace a tak zkusil i další jejich nabídku), Eclipse 2012 Riesling z údolí Bío-Bío. I když to není na první pohled patrné, tak víno pro řetězec připravuje vinařství Cono Sur. Opět šroubový uzávěr a zajímavá viněta. Citronová, trochu tmavší barva. Čerstvá, výrazná ovocná vůně, citrusy do limetky, žluté ovoce, meruňka, decentně i minerální tón, náznak medu. Čisté, příjemné. Suché, čisté a svěží i v chuti, plnější než předchozí vína (a taky už 13.5 % alkoholu), s výbornou výraznější kyselinou a šťavnatostí. Jablko, v závěru mírná pecičková hořčina, slušná délka a pitelnost, fajn ryzlink. Tady byla cena tuším okolo 250 korun a jako proč ne, povedené víno.

Komentáře používají Disqus