středa 2. ledna 2013

Rekapitulace ročníku 2012 na Jižním svahu

kvasici_mostRok 2012 byl náročný. Šlo o komplikovaný ročník v mnoha částech Evropy a spousta vinařů sklidila o hodně méně než obvykle. I zde na blogu to nebylo nejsnazší. Hromada práce v zaměstnání, vinných melouchů (hlavně psaní o víně jinam než sem, což bude příští rok ještě horší, ale i první pokusy o edukační degustace i mimo běžné domácí akce a podobně), stěhování a přechod do věku hypotékového, ale především narození prvního potomka a celkem výrazné převrácení priorit a denního programu :-) Jižní svah, který oslavil před pár měsíci pět let fungování (a na podzim připravil své první, vyloženě nepitelné, víno), byl letos chvílemi osobnějším blogem než dřívě. A bavilo mne to tak. Času nebylo nazbyt, přesto zde myslím bylo pár fajn a zajímavých článků. A já během roku učinil několik vinných objevů a bylo zde možno sledovat určitý trendy ve stylu vín, která nejčastěji konzumuji. Mrkneme se na to trochu blíž, prostě klasická rekapitulace na konci roku, respektive tentokrát (nestíhám!) začátku toho nového.

chateau_chalon

Výpravy, průvodci, fotodeníky
Letos jsem tomu na blogu moc nedal (ale zase spáchal kupu různých „úvodů“ do IN Magazínu Hospodářských novin), přiznávám se, důvody ostatně výše. Uvidíme, jak se bude dařit letos. Povedlo se mi zahájit výukovou sérii na téma sherry články Sherry aneb rychlý úvod k jedněm z nejzajímavějších vín světa a O oloroso sherry nad třemi vzorky (+ lehce Bojujeme proti zimě – 3x sherry), při troše štěstí budou letos následovat další styly. Byla zde Krátká fotozpráva z Burgundska a také Jura zběžně v několika fotografiích, především Juru musím navštívit a prozkoumat osobně nějak pořádně, ale úvod do jejích vín najdete v zápisku Kdopak by se Jury bál… Z výletu do Vídně jsem prozatím spáchal Fotoprůlet světem žlutých a oranžových vín, vůbec mám strašnou spoustu restů co už asi nikdy nedoženu. Průvodcem by šel nazvat i článek O odlepování vinět.

Povedená vína a degustace
tissot_lahveO některých vínech, která mne naprosto nadchla, jsem myslím ještě nepsal. Ale těch ublognutých bylo dost a letos jsem učinil docela dost nových objevů a do vín kategorie „musím mít vždy v chladničce“ zařadil pár dalších kousků. Ještě několik let a přestanu o víně psát, protože budu točit neustále ty samé vinaře :-) Zásadním objevem se stalo Domaine André et Mireille Tissot, aka Stéphane Tissot, z Jury. Psal jsem tu několikrát o různých jejich vínech, ještě se nedokopal k nějakému průřezovému článku, ale Tissotova produkce mi charakterem dokonale sedí a jejich základní Chardonnay 2010 považuji poměrem cena/kvalita za jedno z nejlepších vín co jsem v posledních letech pil a určitě nejlepší Chardonnay pod 10€. Bohužel je sem konzistentně nikdo nevozí a jejich produkce obecně mizí dost rychle. Ale hodlám se zásobit jak to jen půjde.

dirler_cade_kesslerO Domaine Dirler-Cadé z Alsaska jsem se zatím zmiňoval v jediném článku, ale od té doby ochutnal některá vína znovu a zkusil i jejich top Riesling a konzistentně byl nadšen, tohle je pro mne jedno z top vinařství Alsaska a určitě si připravím další článek časem. U ryzlinků musím sledovat produkci vinařství Kühling-Gillot a BattenfeldSpanier. Nadchla mne červená od Štefana Kasnyíka ze Strekova a Savennières nejen od Nicolase Jolyho. Opakovaně jsem si ověřil, jak moc mne baví vína z Dobré vinice (třebas tady). Zásadní pro mne byla o ochutnávka vín Herberta Zillingera, tohle vinařství má našlápnuto skvěle a ještě o něm hodně uslyšíme (nejen tady).

fleury_1995_extra_brutFajn objevem bylo určitě Champagne Fleury, ale dostalo mne více bublin (letos se poměr bubliny versus tichá vína zase trochu víc posunul směrem bubliny), blahem jsem hýkal třeba u top cuvée vinařství Franck Bonville, hned u několika starších lahví na degustaci překvapivě ve Velkých Bílovicích a znovu mne dostala šampaňská R&L Legras. Zajímavá zkušenost byla produkce šampaňského José Michel, včetně jejich čistého Pinot Meunier.

weinbach_sylvanerStrašně mne baví sylvánské od Domaine Weinbach. Předloni jsem ujížděl na základním ryzlinku od Zusslina a i loni si ho několikrát dal, ale moc mne bavil též jeho crémant. Top červeným roku 2011 byla frankovka od Ráspiho, loni už jsem jen sem tam sáhnul po archivních zásobách, ale též zkusil nový ročník. Překvapila a nadchla mne stará večerka u Richarda Stávka, ale i další jeho vína. Trochu víc jsem se mrknul na Slovinsko a přilehlou část Itálie, ale zatím psal jen něco málo. S čímž souvisí i častější konzumace oranžových vín, ve kterých objevil několik famózních kousků. Užil jsem si Alibernet od Franty Mádla, nadchlo mne Brunello z vinařství Cupano a postupně jsem začal zkoumat produkci vinařství Ebner-Ebenauer. Zase jednou si ověřil, jak úžasná jsou vína od Leroy. Ale okusil i velké Chardonnay z Chile, Duquesa, kterému vlastně nešlo nic vytknout. Bavil mne Juhfark ze Somló, španělská Garnacha i vlastně jako docela povedený koncept mi přišel i Šaldorfská Kravák, Sauvignon z viniční trati Kraví hora u Znojma.

lidl_uctenkaReportoval jsem jak z ochutnávky Jiná vína tak i o investici do vín z Lidlu. To druhé byl suverénně nejčtenější letošní článek. Co naděláte, takhle to prostě funguje :-) Nemalý zájem byl ale i o vína Petra Kočaříka, byť neustálým psaním o odrůdě Pinot noir už vám musím lézt na nervy, letos tu byla zas hromada různých zápisků (často obalených nějakými vinnými úvahami) – Rulandské z Modřan versus zahraniční pinoty, Pinot Noir z Čech a Moravy 2007, Restaurace Reinstoff a překvapivý krásný pinot, Pinot Nero aneb hledání pinotového grálu, O staletích tradic nad pinotem z Languedocu, Pinot velmi starých keřů ze slevy, Guy Bussière a jeho rustikální vína, Nejlepší víno z výletu do Burgundska, Pinot Noir – Burgundsko, Německo, Morava, Bez předsudků s Pinotem Noir z Boudes, Základní pinot od Gála a téma cen, Šest barev odhaleno s Itálii a bezva pinotem, Maďarský pinot a vyzrálejší Rioja, Pinot z Čech, Zweigelt z Itálie, Dva novozélandské pinoty, Pinot trénink – Morava, Čechy, Francie, Německo, Burgenland – pinot, slaďák a frankovka, Burgundsko ukazující zadnici

volat_fama_per_orbemZaujala mne Rhôna od Saint Cosme, u restaurace Soave se zase zmínil o dvou barberách, znovu se věnoval Beaujolais (třebas u moc fajn Chardonnay) a také frankovce, kterou vůbec pil více než dříve. Některé pobavila a jiné ne historka s legendárním Château d'Yquem. Poodhalil jsem tajemství Rosé des Riceys, vypil hromadu ryzlinků a věnoval se různým grand cru Alsaska. Zase mne moc bavil Strekov 1075 a taky „letní“ srovnávačka různých Chardonnay a Champagne. Vín od Jaroslava Osičky měl hromad, pravidelně se vracím třeba k Zweigeltrebe 2009. Jo a moc mne baví ryzlinky z Mittelrheinu od Vinonauta. Moc fajn zkušenost byla i degustace vín ročníku 2009 od Dva duby. Vypil jsem a rozdal několik lahví základního Chablis vinařství Denis Race, vlastně mi sedělo víc než jeho 1er Cru Montmain Vieilles Vignes. Z Chablis mne však vyloženě nadchnul Patrick Piuze. Nevynechal jsem degustaci vinařství Dr. Loosen ani Hanse Czerného (a vůbec jsem zkoušel víc veltlínů). Otestoval mladá vína z Vinařství Gala. A zaskočil i na neviditelnou degustaci, což byla moc zajímavá zkušenost. Stejně jako vína z Jury či degustace Franze Strohmeiera.

matsu_el_recio_2009Designová biodynamika Matsu El Recio nebyla úplně blbá, o sladkém jsem se zamyslel nad Kikelet Édes Szamorodni, jeden ryzlink zhodnotil dokonce na videu. Několik bílých otevřel k focení rybích jídel, hodně se bavil nejen u vavřince od Heidi Schröck a moc rád přechutnal pár kousků z jihozápadu Francie, nejen Montus tam byl. Pil ryzlinky mladé i vyzrálé (a o kupě ještě nepsal a rád bych) i další vína v různých extrémech věku. Vyzkoušel maďarské vinařství Jackfall, opakovaně různá vína bez síry (znovu zde), odrůdu Albariño či po letech „ohnivé“ víno Fénix z Nového vinařství. Ve sklence jsem měl tentýž sekt s kaly i bez nich a kupu dalších vín. Ostatně zájemci si mohou proklikat celý archiv, sám se divím kolik tam toho zase je :o)

Pivo & další alkohol
prohibition_ipaO pivu píšu jen okrajově a zdaleka ne o všem co mne zaujme, ale pár článků se v roce 2012 objevilo. Jsou to Vínomilci pivem nepohrdnou, Výtečné bílé a kovová chuť v ústech za prohibice, Tesknění po ostrovech se slepicí a černou lahví, Žižkovské pivobraní a Pivo na Hrad!, Pivní úspěch s poselstvím pro vinaře, Milionový vinný karton a pár piv, Vinné a pivní osvěžení do letních veder, Grand Cru, Xantho & Pivo a párek, Pivní odbočka – Strahov, Broumy a Kelheim, Spotřební daň na víno s jedním pěnivým, Svalnatý Yeti a Pivníci. Ale byl tu i další alkohol, třebas v článcích Italská matolinovice ze šampaňských hroznů, Kubota & Akashi-tai aneb saké nearchivujeme, Od lahve starého koňaku.

sneci

Restaurace
Jídlu a restauracím jsem se v roce 2012 příliš nevěnoval, ale něco málo taky sepsal. Třeba o gastronomickém pravěku, restauraci Soave či berlínské Reinstoff (a také tamním pouličním jídle), ptal jsem se na vánoční snoubení vín s jídlem, věnoval yaki-onigiri či vepřové pečeni.

Oishinbo

Knihy atd.
Vinných a jim příbuzných knih jsem přečetl docela dost, pár recenzí se tu určitě objeví. Zatím se můžete mrknout na články Co by měl vědět správný milovník vín, USA versus Francie v knižní podobě či Oishinbo a la Carte – japonská gastronomie pro milovníky komiksu.

chateau_bzenec_chardonnay_italie

Apelace, padělky a různá zamyšlení
Věnoval jsem se tu problematice apelací, byť hlavní velký report z tematické konference ještě nebyl schopen dokončit. O téma se otřel v článcích jako Známka, apelace a Bzenecká lipka či Co prozradí konference Apelace 2012?. Jako vždy jsem tu řešil podvody a různé jiné nectnosti, ostatně tímhle tématem začnu i první regulérní článek v tomto roce. Loni to bylo třebas téma templářů, ale hlavně články jako První letošní sbírka vinných podvodů a Síň legální hanby. Ale též Po stopách padělaných velkých vín s Mr. Conti, Humor při pátku, třeba se sklepmistrem či Víno je zatím bezpečné…. Kupa vinných zamyšlení byla u pinotových článků, viz výše. Další třebas v článcích Kouzlo starých ročníků, Burčák, mladá vína, hodnocení ryzlinků…, Mladá vína a fajn uleželé svatovavřinecké, Mikrokosmos vinných nadšenců, Originalité ou typicité?, Krátce o autentických vínech, Nad tiskovými zprávami a PR články, Kupujte svá oblíbená vína, Salon vín 2012 aneb Cabernet vládne všem, Spotřební daň na víno s jedním pěnivým, Investujete do vína? Ještě ne?!?.

mapa_monarchie

Čísla a nejčtenější články
V roce 2012 články na tomto blogu zaznamenaly téměř 350 tisíc otevření (a další návštěvníky nabral Kalendář degustací), třicítka loňských článku překročila tisíc zobrazení (a některé z konce loňského roku této mety ještě možná dosáhnou), běžně se počet zobrazení nových zápisků pohybuje okolo sedmi stovek. Nejčastěji byl návštěvník Jižního svahu z Prahy a okolí, druhé místo obsadila Jižní Morava. Nejčtenějších deset článků viz níže:

  1. Kvalita za nízkou cenu z Lidlu?
  2. O gastronomickém pravěku
  3. Síň legální hanby
  4. Víno je zatím bezpečné…
  5. První letošní sbírka vinných podvodů
  6. Ledových pět mega, Třebívlice a Vašut v Lidlu
  7. Veltlín in Karlín s Hansem Czerným
  8. Vinařem roku 2012 se stal…
  9. O trpící ale chápavé manželce
  10. Něco málo mladých vín s „Cuvée Kyselé Lužiny“

Předchozí ročníkové rekapitulace najdete v zápiscích Rekapitulace ročníku 2011 na Jižním svahu, Rekapitulace ročníku 2010 na Jižním svahu, Objevy ročníku 2009 aneb výběr z jižního svahu a Objevy ročníku 2008 aneb malá rekapitulace.

Komentáře používají Disqus