úterý 17. dubna 2012

Operace Chlazené lahve

posezeni_na_schodechV pátek třináctého, ideální to den na operaci vyžadující opatrnost, jsem naplánoval převoz vinné chladničky a jejího kompletního obsahu do nového bydliště. Hezky svižně, aby vína nestačila zteplat. Díky všem zúčastněným za pomoc! Vytahání všech lahví a jejich nové umístění posloužilo zároveň jako inventura. K mému velkému překvapení jsem nenašel jen čtyři lahve (nejspíš vypité v euforii po nějaké domácí ochutnávce), jejichž vlastnictví dle excelové tabulky očekával, ale na oplátku zase objevil dvě dle seznamu už dávno vypité. Tak jsme je rovnou odšpuntovali, co taky s nimi! Vůbec jsem si nepsal poznámky, ale celé to mělo, mezi hromadou krabic, bez přestěhovaných židlí a se sezením na schodech a kde jen to šlo, docela příjemnou atmosféru. Co jsem si zapamatoval o vínech?

cremant_albrecht_valecky 
Crémant d’Alsace Brut Rosé z vinařství Lucien Albrecht, sklenička bublin po úspěšném přenesení všech krabic a bez rozbití jediné lahve, jen potvrdil pověst opravdu výborného vína. Jedná se o velmi suché, krásně ovocité, vyvážené, perfektně pitelné minerální víno. Elegantní, ukázkové. Pil jsem hodně lepších, ale většinou šlo o hodně dražší Champagne, má to skvělý poměr ceny a kvality. Takhle růžové můžu, ve všech ročních obdobích.

vojtech_cifka_ryzlinkJednu láhev donesl P.J., šlo o zajímavost v podobě Ryzlinku rýnského 2007 pozdní sběr původem na viniční trati Pod Košťálovem v Třebenicích (oblast Litoměřická) od Vojtěcha Cífka. Tento vinař se velkou měrou zasloužil o zařazení Třebenic mezi vinařské obce, ale již předtím zde experimentoval s výsadbami (vedení, odrůdy…) a výrobou vína, a vůbec šlo o jednoho z významných propagátorů českého vinařství. V pozdějších letech (a ročník 2007 už mezi ně patří) pro něj hrozny zpracovával Školní statek v Mělníce. Vojtěch Cífka bohužel před pár lety zemřel a toto víno bylo jednou z posledních připomínek jeho životní dráhy. I po pěti letech šlo o sympatický, pěkně pitelný, květinový a charakteristický rýňák z Čech s výraznější kyselinou. Nijak složitý, ale ve výborné kondici a dost fajn.

dobra_vinice_quatre_2007Narazil jsem na zapomenutou láhev Cuvée Quatre 2007 (Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir a Chardonnay) z Dobré vinice. S tímhle vínem jsem dost bojoval, záhy po uvolnění na trh mne bavilo o hodně méně než dřívější ročníky, později se to zlepšilo ale stále mi nepřišlo tak zajímavé. Tahle láhev byla naprosto v pohodě, poměrně hodně výrazně aromatická, sladší až exotické žluté ovoce, krémová linka, dřevo. Suché, silné a krémově ovocité i v chuti, uhlazenější, jasné ležení ve dřevě a na kalech, výborně pitelné, v rámci stylu až takové líbivější ale dost fajn.

V chladničce jsem objevil též poslední láhev dalšího Ryzlinku rýnského z Čech, dokonce ročníku 2004, od Miloše Hány (nedávno jsem tu psal o ročníku 2005). U tohoto vzorku se názory dost rozcházejí, pro někoho byl už nepřijatelný. Mne tedy poměrně bavil, byť kyselina je tam docela brutální. Ale naleželou květinovo-bylinkovou aromatikou připomínal některé slušné kousky z Alsaska..

pracovna
No a padl taky jako vždy výborný Valentin Zusslin Riesling Orschwihr 2008, otevřeli jsme mladý, lehčí, ovocitě-zemitý a skvěle pitelný Cabernet Moravia 2010 od Tomáše Čačíka a mám pocit, že ještě něco… Teď ještě dotáhnout do konce zbytek stěhování a budu se moct začít vínu v klidu věnovat na nové adrese :-)

Komentáře používají Disqus