pátek 20. dubna 2012

Svérázná vína z Jury v různých podobách

macle_chateau_chalonPřed dvěma týdny jsem vás tu chtěl trochu navnadit na vína z Jury krátkým článkem plným fotek a dnes trochu pokročíme, na programu je degustace 11 různých vzorků. Organizoval ji Luboš Osička, který se pro Juru nadchnul, v prostorách baru Chambre Séparée. Téměř všechna vína na zakázku přivezl Jiří Matějka, jeden z mála kdo má Juru neustále v sortimentu, tedy alespoň jednoho producenta. Jinak tu jejich vína příliš nejedou a málokdo je vozí pravidelně, dostat se k lahvi vyžaduje trochu snahy. Ale v tom nejsme sami, v případě Jury jde především o kousky oblíbené a konzumované ve Francii, žádná univerzálně přístupná pop vína pro masový trh. Sice se vyváží, ovšem v zahraničí jejich klientela sestává spíše z vinných nadšenců a některých špičkových restaurací, kde s nimi umí pracovat.

Na úvod bych vás odkázal na dva starší články. V Jurský park – nebojte se vínosaurů! je to průřezová degustace Domaine Pignier a v Zajímavosti, speciality a jiné páteční úchylárny zase popisuji vznik Vin Jaune a vůbec oxidativních vín z Jury, což je to hlavní, proč se o oblast zajímat. Ochutnávka sestávala, krom výše uvedeného Domaine Pignier, i z vín Château d'Arlay, jednoho z velmi významných producentů s bohatou historií těsně svázanou s vládou v celé oblasti a vinařskou minulostí Francie jako takové. Jejich sortiment obsahuje zásadní vína oblasti i některé speciality. Ochutnali jsme vína z domény Jacques Tissot, modernějšího ale dost kvalitního producenta z Arbois. A také od jeho bratra jménem Stéphane Tissot (Domaine André et Mireille Tissot), o tom jsem se zmiňoval v závěru fotočlánku a jde o jednu z naprostých špiček Jury. Nejslavnější apelaci Jury, Château-Chalon, jsme pak vyzkoušeli v podání Domaine Macle. Což je menší rodinný podnik sídlící přímo v srdci obce a taktéž jedno z velmi slavných jmen. Macle pracuje bez pesticidů, herbicidů, systémových postřiků a tak, v podstatě je bio už hezky dlouho, ale certifikování nejsou. Pignier certifikovaní biodynamici jsou, totéž Stéphane Tissot. Château d'Arlay a Jacques Tissot alespoň „la lutte raisonnée“ :-)

jura_cerveny_set

I když jsme se sešli především kvůli oxidativním bílým vínům, tak začali třemi vzorky červeného, ať máme Juru „kompletní“. K čemuž by teda byla třeba ještě jejich bílá připravená normálně, bez zrání pod závojem kvasinek, a taky běžná růžovka. A též crémant, bublin dělají kvanta a mohou být výtečné. Tradičně špičkové tam mají slámovky (Vin de Paille), za pozornost stojí Macvin du Jura (vinný mošt dolihovaný pálenkou a vyzrávaný v sudech) a také Marc du Jura, pálenka z matoliny. Tak to možná až někdy příště, při dalším kole, doma mám vzorky k dispozici :-)

Château d'Arlay Rosé Corail 2007 je připraveno ze všech pěti zásadních jurských odrůd najednou. Z Červených je to Pinot Noir, Trousseau a Poulsard, z bílých potom Chardonnay a Savagnin. Připraveno je postupy jako červené, ale výsledek je spíše růžový, resp. hodně světle červený. V sudech zraje nejméně tři roky, toto bylo lahvováno až v roce 2011. V Juře se nespěchá :-) S aromatikou jsem zde dost bojoval a víno by myslím muselo dostat hodně času na rozdýchání a klid doma. Aromatika zvláštní i na mně, netradiční, lehce těkavky, dost netypická i chuť s hodně výraznou kyselinou a zemitým dozníváním.

Jacques Tissot Arbois Trousseau 2007 je červené z místní tradiční odrůdy, macerace a fermentace 8 až 12 dní v tancích za kontrolované teploty a dva roky ležení v sudech. Naleželejší, zemitější, ovocitost s doteky čokolády. Suché, kulatější, již poměrně uhlazené tříslo, slušná kyselina i délka. Nekomplikované, jednodušší, ale proč ne. Na „obyčejné“ víno ve věku pěti let myslím solidní.

Domaine Pignier Trousseau „Les Gauthières“ 2010 je mladičké víno z jedné konkrétní polohy na jih od Montaigu připravené navíc úplně bez síry. Spontánní fermentace a macerace tak měsíc, žádné přidané látky, v sudech jeden rok, lahvováno bez filtrace, jen za pomoci gravitaci a s ohledem na lunární kalendář (téma biodynamiky, květových a kořenových dnů atp., se na degustaci celkem debatovalo). Barva trochu evokující pinot, nijak hluboká, pěkná. Svéráznější, divočejší ovocitá, čerstvá vůně s lehkými „bezsirnými“ smrádky co vyvětrají. Listnaté a zemitější tóny, pěkné ale velmi mladičké. Suché, čisté, spíše lehčího střihu, ovocité, pitelnost, dobrá délka, dost sympatické. V téhle mladičké podobě docela pohoda, ale má potenciál zrát mnoho let a bude se hodně měnit.

jura_blanc

Château d'Arlay Blanc Tradition 2006 (lahvováno 2010) představuje první bílé v ochutnávce, zrající ve starých dubových sudech tři roky, odrůdově 70% Chardonnay a 30% Savagnin. Zlatavá barva, tmavší. Poměrně efektní jablkovo-oříško-minerální vůně, svěží, čistá. Suché a živé v chuti, delší, dobře pitelné, strukturované. Opět jablíčkové tóny, trochu zemitější, zajímavé.

Jacques Tissot Arbois Blanc Typé Savagnin / Chardonnay 2005 je stejný poměr odrůd jako předchozí víno a taktéž tři roky zrání, ovšem odrůdy separátně a spojeny až později. Zlatavá barva, ovšem nijak tmavá. Divočejší nazrálejší vůně, kořenitost, oříšky, sladší medové a likérové tóny, trochu „pomočená tráva“ ve stylu Sauvignonu. Suché, kulatější, příjemně pitelné v chuti. Slušne postavené, delší, čisté, znatelnější tóny dřeva. Proč ne.

Domaine Pignier Chardonnay „Cellier des Chartreux“ 2008 je jedním z typických vín domény, z nízkých výnosů a špičkové polohy, vyzrávané tři roky v sudech se závojem kvasinek (voile), s velkým potenciálem zrání. Elegantní, komplexní klasická vůně, oxidativní, výrazná, s tóny pečeného jablka, složitější, doplněné strašně zajímavou linkou makovky či makového koláče. Velmi suché, strukturované, dlouhé, minerální, jablíčkové, velmi pěkné. I přesto, že jde o Chardonnay a ne Savagnin, mi tohle víno přijde jako dost povedený úvod ke klasickým žlutým vínům Jury (terroir a styl zde jasně dominují nad odrůdou).

jacques_tissot_savagnin_1998Jacques Tissot Arbois Savagnin 1998 je „malým vin jaune“, odrůda Savagnin školená dva až tři roky v dubových sudech pod závojem kvasinek. V tomto konkrétním případě je zde ještě deset let zrání v lahvi, které se na vínu dost projevilo. Barva směrem k bronzové, výrazně naleželá vůně pro mne až za hranicí (krom oxidativního zrání se zde projevuje již i oxidace jako taková), med, kořenitost. Suché, uleželé, kyseliny a mineralita, zemitost, zajímavé. V chuti o dost lepší než vůně. Postupnými proměnami (nechal jsem si to ve sklence dost přes hodinu) se aromatika i celkový projev sune do podoby, kterou mají hodně stará Champagne, už když přijdou o bubliny. Vyloženě doporučit to nemohu, ale jako zkušenost nebylo špatné.

Domaine Pignier Savagnin 2007 je v sudech pod závojem kvasinek školen celé čtyři roky a stylově se Vin Jaune přibližuje hodně. Zlatá barva. Divočejší, zemitější vůně, s výraznou minerální linkou a mandlovými tóny kvalitní fino sherry, rancio tóny starého dřeva, krabice s koženým oblečením. Velmi suché, minerální, mandle a oříšky a podobně, zemitější linka, dlouhé. Povedené!

stephane_tissot_savagnin_2008Stéphane Tissot Arbois Savagnin 2008 vzniká spojením hroznů ze čtyř různých vinic, která vinařství zpracovává i samostatně (a rozdíly jsou dost zásadní). Připraveno bez jakýchkoliv přidaných látek, kvašeno spontánně atp. Zrálo 3 roky v sudech, z toho půl roku plně oxidativně a zbylé dva a půl roku pod závojem kvasinek. Pro oxidativní vína používají něco síry před fermentací (10 – 30 mg/l), ale dále pak už nesíří, lahvováno s hrubou filtrací. Zlato-měděná barva. Efektní, bohatá, vrstevnatá vůně. Má to takovou „jemnou kresbu“, struktura jak látka s výšivkou. Květinové a sladší ovocné (pečené jablko) tóny, výrazná mineralita, zemitost, složitější. Suché, minerální, oříškové, delší, komplexní strukturované bílé. Parádní páteř kyseliny, skvěle pitelné a ideální ke kombinacím v gastronomii. Tohle je fakt krásný. A přitom jde jakoby o jejich „nejjednodušší“ Savagnin. Začínám tomuhle vinařství drobátko propadat…

chalon_vin_jaune_arlayChâteau d'Arlay Vin Jaune 2001 je prvním z velkých žlutých vín z Jury, Savagnin ze starých výsadeb s nízkými výnosy, vyzráváno bez síry šest a půl roku v dubových sudech pod závojem kvasinek, víno následně téměř nesmrtelné. Divočejší vrstevnatá vůně, naleželá, medovo-kořenitá, minerální tóny a zvláštní linka evokující okurkový salát :-) Parádní až řízná kyselina, plnější, suché, strukturované, skvěle postavené víno. Ano, hodně… jiné :-)

Domaine Macle Château-Chalon 2004 je pak žluté víno z pro něj nejslavnější apelace, opět šest let a tři měsíce v sudech. Tmavší žlutá až lehce měděná barva. Efektkní, tradiční, specifická a komplexní vůně, vrstevnatá, vybízející ke zkoumání. Vznikají mi zde podivné degustační poznámky „něco polité něčím“, „zapálené dřevo“, „med v plastové lahvi tvaru medvěda“… jedna z mnoha věcí, které mna na dobrém víně baví, je jak podporuje představivost :-) Velmi suché, výraznější vliv dřeva, kyseliny, struktura, délka. Svérázné, zajímavé, klasické. Leckdo na ochutnávce by jako lepší volil Vin Jaune z Château d'Arlay, určitě bylo takové harmoničtější, ale já se našel v tomhle.

U těchto vín selhávají ovoce, květiny a snadná krátká přirovnání, je třeba si je prostě prožít. Je u nich jediný problém… hodně velkému počtu konzumentů nesednou. A to leckdy ne tak, že láhev vypijí a další si už nekoupí, ale rovnou láhev po první skleničce zašpuntují a už se k ní nikdy nevrátí :-) Pokud vám sedí suché fino a manzanilla sherry, bavila vás třeba Oxana z Dobré vinice či alespoň jejich Národní park 2009, tak je jistá šance, že i žlutá vína z Jury vám sednou. Pokud vám Oxana přišla nepřijatelná a fino sherry považujete za dost divné pití, tak… se možná v Juře najdete taky, ale než koupíte pár lahví, tak raději nejdříve zkuste někde ochutnat :-) Jinak Matějka za pár dní vyráží do Jury znovu a s Domaine Pignier dokonce domluvil o něco nižší ceny (Jura není z nejlevnějších, jen co je pravda) a také „degustační páry“ vína vyrobeného klasicky vs. tradiční jurskou metodou, viz zde.

syry

Jo jinak na téhle degustaci bylo možno zkusit párování se sýry. Byl tam Gruyère, který fungoval poměrně pěkně. Comté nemá chybu ani samostatně, ale v kombinaci s oříškovými tóny vín je to krása. Třetí kousek, Appenzeller, by měl teoreticky fungovat také velmi dobře, ale mně to tedy nějak zvlášť nesedělo. Při domácích pokusech bych prostě nic neřešil a spojil dva tradiční produkty Jury, Vin Jaune a Comté, tím nemůžete udělat chybu :-)

Komentáře používají Disqus