čtvrtek 12. dubna 2012

Pustý ostrov s výběrem lahví, knih a hudby

pusty_ostrovKaždou chvíli se mně někdo ptá na nejlepší víno co jsem kdy pil, na nějaký žebříček top zážitků a podobně. Většinou se hrozně vyhýbám konkrétní odpovědi, mlžím ve stylu „v poslední době mi hodně sedí styl ten a ten“ a podobně. Mám to podobně jako u hudby. Jsou skladby, které mohou poslouchat stále dokola, už mnoho let. Některé z nich možná nejsou nějaká zásadní díla, ale v určitě době mi sedla, mám je spojeno se spoustou důležitých zážitků, a prostě fungují. Jiné jsou novinky, na kterých ujíždím pár týdnů či měsíců a pak mne to přejde, ale v určitých moment bych je do top žebříčku bez váhání zařadil. Některé skladby mi velmi sedí k určité náladě a jiné zase k odlišné. Párkrát jsem slyšel svá oblíbená díla vážné hudby živě a pod taktovkou špičkového dirigenta, byl to nezapomenutelný zážitek a často na něj vzpomínám, ale stejně rád se vracím k provedení od úplně někoho jiného a jen tak doma z cédéčka, které už důvěrně znám z desítek poslechů. Některá hudba dokonale funguje jako podkres při práci, na kterou se potřebuji soustředit. Jiná zase sama vyžaduje soustředění. Jako u vína.

Jakých by bylo pár vašich vinných top, klidně bez pořadí? Máte tendenci do žebříčku dávat spíše zásadní vinné zážitky z minulosti, nebo vína co vám chutnají teď a chcete je pít dál? Sestavíte snáze vinný, hudební nebo knižní žebříček? Co by obsahovalo vaše evakuační zavazadlo, kdyby mohlo narůst do trochu větších rozměrů? :-)

Víte, proč nesnáším žebříčky? Protože nikdy neobsahují vše důležité, na první pohled v nich chybí tolik zásadních skladeb / lahví / knih… vlastně to vůbec nemá smysl, ale sestavování byla docela příjemná zábava :-)

Komentáře používají Disqus