pátek 27. dubna 2012

Základní pinot od Gála a téma cen

gal_tibor_pinot_2007Před nějakou dobou jsem tu psal o výtečném pinotu z vinařství Gál Tibor z Egeru a teď přišla řada i na jejich základní kousek, pod dvě stovky stojí, Pinot Noir 2007. Způsob zpracování a původ hroznů popsán na webu dovozce. Kovová záklopka, celokorek, burgundská láhev, sympatická viněta. Nijak hluboká barva, na okrajích již nazrálejší do terakoty. Naleželá a poměrně sympatická vůně, ovocitost směrem jahoda, třešeň a brusinky, něco kořenitosti, sladší likérovější jahodová vůně. A taky je tam, nijak silně ale přesto znatelně, takový zvláštní zemito-sklepní tón. Neruší, ale je tam. Setkal jsem se s ním v kupě běžných vín od Gála a skoro bych řekl, že je to nějaké specifikum jeho sklepa. Nebo možná i problém, ve starších vínech to bylo silnější a leckdy otravné, připomínalo až korkovou vadu, resp. rozšíření TCA či něčeho podobného (někdy se to děje kvůli použití chlórových čistidel, nevhodných nátěrů a tak). Schválně jsem hledal recenze na toto víno a o něčem podobném se zmiňuje i respektovaný maďarský blog Alkoholista. V chuti je víno suché, úplně čisté a bezproblémově pitelné, jahody a sympaticky trpčí brusinkový tón, snadno přístupné, znatelnější alkohol, fajn délka. Dobře se pije, láhev zmizla bez nejmenších problémů, teď tak akorát připravené. A cena hodně fér.

Každopádně mne to přivedlo na uvažování o cenách mé milované odrůdy Pinot Noir. Nějak mám pocit, že je často… tak nějak dražší, než by musela být :-) Přijde mi, že mnozí vinaři, a to nejen v ČR, si za ni účtují „prémiové“ částky i přesto, že kvalita leckdy nijak nevyčnívá nad jejich ostatní červená. Jedním z důvodů je jistě náročnost odrůdy na vypěstování kvalitních hroznů, ale možná je to i ochotou zákazníků, obeznámených s obřími částkami které stojí špičková červená z Burgundska, je za svou milovanou odrůdu opravdu platit :-) Nebo to je zas jen nějaký můj chybný pocit, který vychází z pohledu na prachy, o které mne nákup pinotů v posledních letech připravil? :-)

Komentáře používají Disqus