čtvrtek 5. dubna 2012

Bordeaux starých výsadeb & den Malbecu

Clos_Louie_2007_Vieilles_Vignes

V rámci příprav na světový den odrůdy Malbec (web), který nás čeká za dva týdny a akce k němu připravují i domácí dovozci a vinotéky, jsem otevřel... překvapivě láhev z Bordeaux, konkrétně Castillon Côtes de Bordeaux. Šlo o dost velkou zajímavost a tak trochu unikát. Clos Louie 2007 Vieilles Vignes totiž vzniká, zhruba v počtu 3000 lahví ročně, z bio(dynamicky) obdělávaných vinic s nízkým výnosem vysázených v roce 1850 ještě před fyloxerovou nákazou (výjimkou jsou mladší výsadby merlotu, ty se teprve blíží třicítce). Kupu detailů má na webu dovozce. Odrůdově je tam, krom obligátního Cabernetu a Merlotu, právě Malbec a také Carmenére (toho byla historicky v Bordeaux kvanta, dneska je odrůdová skladba úplně jinde; na téma doporučuji zajímavé čtení v knize o Bordeaux z roku 1846). Víno netradičně zraje v 300l francouzských a 500l rakouských sudech, navíc jen decentně vypalovaných. Kdo by se netěšil?

Tomáš Dominec k vínu píše: „Clos Louie je fascinující a zcela nebývalou ukázkou koncentrovaného, mocného a zároveň lahodného vína, jehož vlastnosti jsou dány unikátním stářím révy. Jeho spektakulární chuťový charakter je umocněn neobvyklou proporcí Malbecu.“ A k jeho nákupu mne přesvědčil textem v en primeur mailech: „Oč tu běží – ani ne 1 hektar s vinicemi starými 150 let (dál to v Bordeaux opravdu už nedotáhnu), tedy ještě z těch původních, před phylloxérou. Absolutní rarita, nikdo nechápe, jak mohl ten vinohrad přežít, leč je to tak. Tu keř Malbecu, vedle Cabernet Sauvignon, vedle Merlot, o kus dál Carmenere.. Tahle melanž je pak dohromady zpracovávána stylem „a la 18. století“ a výsledkem je výborné, sametové, krásné a plné víno.” Na objednávku pak reagoval odpovědí: “Já věděl, že se na to chytnete… :-)” Ano, jde přesně o ten typ vína, na který se různá bloggerská svoloč chytne :o)

Jaké je mé hodnocení? Na to si počkám, až se někdy dostanu k další lahvi, koupil jsem totiž jen jednu a měla ve vůni poměrně zřetelnou korkovou vadu :-/ To naštve! V chuti byl potenciál dost znát, i na poněkud komplikovaný ročník to bylo fakt pěkně postavené, minerální, ale vada tam otravovala. Nechal jsem ho v karafě a stále tam leží, uvidíme dnes zda třeba něco neodvane, ale... korek není z těch problémů, které rozdýcháním mizí :-) Po dlouhé době jsem si vybral korkovou vadu, místo nějakého běžného vína na vaření zrovna u něčeho takového. To už je můj osud, jak by pravil Adrian Mole... tak tenhle článek berte jako tip na (alespoň papírově, když už jsem ho moc neposoudil senzoricky) zajímavé víno.

Vaše poslední vadná láhev?

Komentáře používají Disqus