pátek 6. dubna 2012

Grand Cru, Xantho & Pivo a párek

Zase jednou pár pivních poznámek k doma vypitým lahvím. Začneme „Grand Cru“ pivem, konkrétně Rodenbach Grand Cru. Kategorií je to tzv. Flamish Red-Brown (dle pivovaru, jinak zařazováno jako Flanders red ale) a vzniká spojením piva vyzrávaného v dřevěných sudech přes dva roky (zhruba 2/3) a piva mladého (1/3). Třetinková láhev, alkohol 6%. Barva spíše směrem oříškově hnědá s načervenalými tóny. Výrazná vůně evokující kyselé a trpčí ovoce, třešně a další peckoviny, k tomu kváskové těsto na chleba, decentně těkavé tóny, zemitost, vůně dřeva. Výrazně kyselé v chuti, intenzivní, ovocité, efektní, zemitější a až jakoby „třapinové“ vysušující tříslovinné tóny (kdybych použil popisy jako u vína, ono tohle pivo celek trochu vinný charakter má) v dlouhém doznívání, vrstevnaté, efektní, zajímavé. Pivo, které milovníky vína musí zaujmout. Krása, moc jsem si ho užil, víc takových! V tomto pivním stylu mne ještě opakovaně dost bavila Duchesse de Bourgogne, která je typicky servírována ve sklenkách jako na bílá vína z Burgundska („montrachetka“), ale Rodenbach mi přišel snad ještě lepší :-)

Což mi připomíná, že k jednomu pivu podobného stylu jsem sepsal hodnocení na nikdy nedokončený pivní web, tak šup sem s ním (byť tak dobré jako výše dva jmenované mi nepřišlo, ale za pozornost stojí). Šlo o Ichtegem’s Grand Cru Oud Bruin Flemish Red Ale. Třetinková láhev, 6.5% alkoholu. Zapadovlámská specialitka. Mladší sladší pivo je smícháno se starším kyselejším (dvacet procent objemu, 18 měsíců v otevřených dubových sudech, proběhne tam přirozeně mléčné kvašení). Slad ze 75% světlý (plzeňský), 20% polotmavý (jantarový) a 5% tmavý (karamelový). Tmavší jantarová barva. Kyselejší ovocná vůně s trochou mírně připáleného karamelu, sladu a kávy, trochu vinná. A do toho zvláštní divoká linka připomínající pytlík se zbytky po vyloupání vařených krevet, úplně jsem dostal chuť jich pár ogrilovat :-) Sladko-kyselé v chuti, ale ovocná (višňová) kyselost spíš dominuje, trochu svíravé, docela dlouhé, plnější, zajímavé, příjemné pití. Poměrně vrstevnaté, jde si s tím hrát, baví.

Vyzkoušel jsem Žatec Xantho, což je tmavý ležák propagovaný jako pivo se zvýšeným obsahem látky xanthohumol, která by měla mít pozitivní účinky při ochraně před rakovinou tlustého střeva a prostaty, též účinkovat proti nádorům prsu či vaječníků. Dle pivovaru poslouží proti osteoporóze, čímž je pivo vhodné především pro ženy. Třetinková láhev, 5.7% alkohol (uváděná stupňovitost 14.5).  Velmi tmavě hnědá barva, i pěna jde trochu do béžové. Ležákokávové ve vůni, pražené a kávové tóny dominují, čisté a nekomplikovaně přímočaré. Středně plné v chuti, výrazný projev praženého sladu a hořkost, prachově suché obilné tóny (jako když se nadýchnete v sýpce), slušně dlouhé. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale vypil jsem ho celkem s chutí. Takové korektní tmavé pivo, prostě.

Jinak šlo o jeden z úlovků v sympatickém podniku Pivo a párek, který najdete v Korunní hned u zastávky tramvaje Perunova. Chodím pravidelně kolem a už několikrát jsem se zastavil. Koncept je vpravdě jednoduchý a v podstatě dokonale vysvětlen názvem, nic nepředstírá :-) Prodávají tam pivo a můžete si tam dát, zatím na stojáka, nějakou tu ohřátou uzeninu s chlebem. Ve své jednoduchosti to funguje. Podnik je mrňavý, ale už se rozšiřují o zahrádku a další prostory. V lahvích tam mají Žatec, Poličku, Litovel, Bakaláře, Zubra, Kácov, Holbu, Podkováň… spíš produkci středních pivovarů. Jo a pivo taky točí, na čepu je zhruba pět různých (+ momentálně i malinovka). Díky poloze je to, alespoň pro mne, ideální záležitost na nějaký rychlý sraz s jedním pěnivým (už jsem si tam takhle předával nějaké víno), v horkém létě si celkem živě dovedu představit malé pivo při čekání na tramvaj… :-) Pro nákup lahví je sortiment bohužel poměrně úzký a velmi rychle se vyčerpá. Chtělo by to doplnit produkci zajímavých malých pivovarů, ty mi tam chybí velmi citelně, a třeba i nějakého zahraničí. Jinak moc fajn nápad.

Komentáře používají Disqus