pátek 13. dubna 2012

Vinařství roku, daň, biobludný balvan, vesmírná whisky Ardbeg

frantisek_madl_korekTak máme další Vinařství roku. Po ceně pro Vinselekt Miloše Michlovského a „politické“ ocenění Bohemia Sektu tentokrát vstupuje do síně slávy „malý vinař“ František Mádl (a cenu veřejnosti si odnesla firma Vinné sklepy Valtice, tak trochu jsem očekával a na twitteru tipoval hlavní cenu pro ně a vítězství Mádla či Volaříka v hlasování veřejnosti). Nedávno jsem tu psal o jeho velmi povedeném Zweigeltrebe a ostatně v průběhu let o dalších vínech. Sice jeho vína nějak systematicky nevyhledávám, ale umí a fakt se snaží. V mnoha restauracích je Mádlova frankovka a další vína jakýmsi majákem v temnotě a jistotou, že mezi hromadou balastu se konečně něco bude dobře pít. A jeho vína, tím jak široce jsou v pohostinských zařízeních po celé republice rozšířena, také fungují jako bezvadné srovnávací položky pro zjišťování restauračních marží :-) Každopádně gratulace do Velkých Bílovic!

Spotřební daň na tichá vína je zpět! :-) Už to vypadalo, že téma utichlo, ale ne! Něco jsem tu psal začátkem roku – Spotřební daň na víno s jedním pěnivým, Daňovíno, Daň odmítaná. Jak by měla od roku 2014 desetikorunová daň na litr přesně fungovat se snaží osvětlit třeba na Ihned. Kalousek používá pro zavedení dost podivné argumenty (o chlastačích, krabičácích z dovozu a konkurenceschopnosti domácích piv… nechápu), jsou tu výjimky pro menší producenty a podobně, prostě klasická cesta do pekel a k různým šedým zónám. Samozřejmě že Svaz vinařů České republiky daň odmítá a dokonce si připravil petici. Máte si ji vytisknout, podepsat a poslat zpět na jejich adresu. To myslím docela pěkně demonstruje, ve kterém století tahle instituce ustrnula :-) Ale třeba je to myšleno pro vinaře do sklípků a pořadatele degustací a ne přímo konečné zákazníky. Že bych petici na večerní stěhování mé vinné chladničky spojené s ochutnávkou „co se najde někde vzadu“ připravil a nechal účastníky podepsat? :-)

Český klub skeptiků SISYFOS udělil stříbrný Bludný balvan společnosti Bioinstitut o.p.s. za podporu iracionálních stránek tzv. „ekologického zemědělství“. V zásadě se dikcí článku naváží do ekologického zemědělství jako takového, ale Bionstitut odstřelují poněkud zcestně hlavně kvůli tomu, že (nekriticky) informuje i o existenci biodynamiky. Sám nepovažuji biodynamiku za vědecky podloženou a v některých ohledech je i dost úsměvná. Je celkem logické, že Grygarovi a podobným hýbe žlučí. Zároveň ale ta nejlepší vína, která jsem v životě pil, byla právě od biodynamiků (a leckdy takto vyčnívala i na slepých degustacích). Takže tak nějak mám k celému směru blízko :-) A nemyslím, že by si Bioinstitut, vzhledem ke všem jejich aktivitám, podobné ocenění zasloužil…

Whisky vypálená přímo na ISS nás ještě nečeká, ale probíhá tam zajímavý experiment :-) Na čerstvé pálence a toastovaném dubovém dřevu budou zkoumat reakce terpenů v gravitaci blížící se nule, zjednodušeně bude tahle single malt whisky zrát dva roky ve vesmíru a pak se uvidí :-) Stejná várka dřeva i whisky je pro srovnání takto školena přímo v palírně Ardbeg na ostrově Islay a zároveň v laboratořích americké výzkumné společnosti NanoRacks. Že whisky chutná úplně jinak, pokud ji necháte dozrát ve vlhkém chladném a solí nasáklém vzduchu přímo na pobřeží Islay nebo odvezete do vnitrozemí, je známý fakt. Teď se ukáže, jak se projevuje zrání v mikrogravitaci :-)

Komentáře používají Disqus