pondělí 2. dubna 2012

Zweigelt od Mádla a pár drobností

madl_zweigelt_2006Minulý týden jsem otevíral Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr barrique (Velké Bílovice, Dlouhá Hora) z vinařství „malého vinaře“ Františka Mádla (Hany Mádlové). Psal jsem tu před lety o ročníku 2005, jde tradičně o jedno z jeho dražších vín, naprosto běžně 300+ a ročník 2007 ještě víc, já za šestku vysolil v jedné pražské vinotéce přes pětikilo (holt nebylo zbytí, víno jsem potřeboval rychle, jako „inspiraci“ pro psaní o nominovaných na Vinařství roku). Zelená bordó láhev, plastová záklopka, celokorek a všem dobře známá viněta. Temná barva a intenzivní vůně, tmavě ovocitá do peckovin, lesních plodů (ostružiny). K tomu drahé dřevo, takové to efektní ovonění směrem do vanilky, čokolády, kakaa, decentně a vlastně sympaticky těkavka a živočišné tóny. Flákne do nosu, hodně povedené. Suché, silné, šťavnaté v chuti. Opět sladší tmavé ovoce, dřevo, delší teplejší doznívání, výborně udělané. Je to velmi dobře přístupné, uhlazenější, nějakou svíravost třísla nebo tvrdost nečekejte, tohle je teď perfektně k pití a myslím, že má potenciál nadchnout davy těch, co považují moravské červené za řídké kyselé podivnosti :-) Není to vyloženě přímočaré, ale za ty peníze tomu (pro mne) chybí nějaká trochu sofistikovanější struktura v chuti, každopádně se skvěle pije.

Věda často odpovídá na otázky, které jsem si ani nepoložil. Třeba už vím, proč mne tak moc baví dobré Beaujolais. Před nějakou dobou jsem tu, v souhrnu vinných zpráv, psal o tom, že skupina vědců z Japonska přišla na pozitivní vliv vína na supravodivost kovů. Podle všeho za tím stojí kyselina vinná v kombinaci s dalšími složkami a výzkum ukazuje, že nejlépe supravodivost podporuje právě Beaujolais! Japonsko je jedna ze zemí, kde ještě docela jede fenomén Beaujolais nouveau, pro letošek má marketing další zajímavou možnost propagace :o)

Právě začíná ta část roku, kdy se davy vinných odborníků sjíždí do Bordeaux obarvit si zuby a rty sudovými vzorky nového ročníku a vynést nad ním ortel. Jak dopadne jedenáctka se dozvíme v průběhu následujících týdnů, pár týpků (klasicky James Suckling, který je za to opakovaně kritizován, ten už má degustace za sebou) už vpuštěno bylo a krátké zprávy uveřejňují třeba na twitteru, zatím celkem spokojenost :-) Suckling na svém blogu uveřejnil krátký zápisek na téma „jak stobodová hodnocení nakopla ceny ročníku 2009“, zajímavé. Jancis Robinson zase vtipně glosuje téma investic do vína a mimo jiné i nabízí tipy na fajn vína ročníku 2001 s poznámkou, že jsou pro ty, kteří „chtějí červené bordeaux skutečně pít, ač se to zdá jakkoliv zvláštní myšlenkou“. Jojo, z některých vín jsou holt investiční nástroje. Což je celkem škoda, protože nedávno chutnaný stobodový Pontet Canet (o vertikále zkusím něco sepsat) nepatří do portofolia nějaké vinného fondu, ale spíše do sklenic :-)

Komentáře používají Disqus