úterý 10. dubna 2012

Výsledky ankety „Průvodce Michelin při hledání restaurací v zahraničí…“

ledbury_zmrzlinaHvězdička Michelin? Ač je s ní spojena kupa různých lapsů a dost zřetelné, že komisaři úplně nezvládají orientaci na trzích jako je ten náš, stejně je každý udělená událost. Pro šéfkuchaře, celou restauraci a nakonec i pro hosty. Očekávání z podniku s hvězdičkou jsou… tak nějak vyšší :-) Letos v ČR přistála, a to hned dvakrát, konečně i u českých šéfkuchařů. Pozdě (nemám pocit, že by v La Degu došlo z ničeho nic k nějak zásadnímu kvalitativnímu skoku, ta hvězda jim patřila už dlouho, a u Alcronu je to podobně), ale přece. Zda to bude mít nějaký další efekt se uvidí, zatím to vypadá na pozitivní pro návštěvnost (Alcron nově otevírá i v sobotu a teď měl i v neděli). V právě skončené anketě jsem se ptal, zda se na průvodce Michelin obracíte při cestách do zahraničí, zda jsou pro vás hvězdičky nějakým vodítkem. Výsledky?

ledburyNaprostá většina hlasujících Michelin v podstatě neřeší nebo se k němu maximálně obrací jako k jednomu z mnoha zdrojů gastronomických doporučení. Jen pro necelých 7 % je tento průvodce významným vodítkem a další procento vyloženě vyhledává podniky s hvězdou. Více než 34 % hlasujících ale nepřijdou doporučení Michelinu pro to, co sami vyhledávají, relevantní. A druhá největší skupina, skoro 31 % hlasujících, Michelin neřeší, protože doporučuje jen příliš drahé podniky. Což je pravda jen částečně (hlavně teda v Asii má hvězdu i pár vyloženě levných restaurací), průvodce ohvězdičkoval (+ je tam kategorie Bib Gourmand, u nás udělaná hodně mimózně) i dost podniků, kde se skvěle najíte pod tisíc korun… ale je otázkou, zda tohle už není drahé :o) O jedné nečekané mišelince jsem tu psal, ale třeba v obecně drahém Londýně či Paříži najdete hned několik hvězdičkových podniků, kde vás dvou až tříchodové obědové menu přijde okolo £20/30€. Pokud si ale chcete posedět na večeři, tak Michelin většinou přijde trochu dráž :-) Kompletní výsledky ankety níže.

michelin_anketa

Opravdu hodně jsem se pobavil u rozhovoru se Sylvií Cazes, který se týkal spolehlivého způsobu, jak vydělat peníze. Tedy investic do vína, především pak slavných Bordeaux :-) A proto nová anketa k tématu. Chystáte se letos nakupovat Bordeaux 2011 v kampani En Primeur? Hlasujte!

P.S. V článku jsou fotky jídel z The Ledbury, jednoho z nejlepších gastronomických zážitků za dlouho dobu. A to jak z jídla, tak i ze špičkového servisu a vyloženě fenomenálního párování jídel s víny. Mají dvě hvězdičky a právem :-) Ale ta zmrzlina byla trochu odvážná, není totiž pistáciová, jak by mohla barva naznačovat, ale libečková…

Komentáře používají Disqus