pátek 16. března 2012

Dva veltlíny nad přemýšlením o… veltlínu

V poslední době jsem postupně páchal článek k odrůdě Veltlínské zelené a při té příležitosti samozřejmě i pár kousků, jako inspiraci a pro demonstrování různých stylů, otevřel. Byl to například Grüner Veltliner Alte Reben 2009 Kamptal DAC Reserve, bio víno (od ročníku 2010 dokonce certifikovaně biodynamické) z vinařství Matthias Hager (web). Vinař je to mladý, ale učil se u špiček okolních regionů. A těžit může i ze starších keřů, pro toto víno pocházejí ze šedesátých let minulého století. Víno kvasilo spontánně, byl zde kontakt se slupkami, leželo na kalech. Je z tzv. hnědé řady, která spíše než svěžest a živost (tu nabízí v řadě modré) nabízí komplexnost, je určena pro delší zrání, má odrážet potenciál míst původu. Už od lahve působí „draze“, je burgundská, těžší, s tlustou kovou záklopkou a slušným celokorkem, s elegantní vinětou. Zlatavější barva. Krémovější ovocitá vůně, silnější, teplejší. Náznaky kouře a minerality, medu, elegantní, poměrně mladá ale s velkým potenciálem. Uhlazenější, silnější, kulatější v chuti, zkrocená kyselina, delší, teplejší nasládlé doznívání s náznaky medu, kořenitosti a decentní hořčiny. Hutnější styl, strukturovaný a s potenciálem dále zrát, pěkně udělaný, láká ke kombinování s jídlem. Hodně dobré, ale po pravdě já mám ve veltlínu rád o něco více živosti, trocha kyseliny navíc mi tam chyběla :-)

Sáhnul jsem zase jednou také po lahvi ze Znovínu, konkrétně Veltlínské zelené 2009 VOC Znojmo (Miroslav, trať Weinperky; šarže 9013; web). Zde je ambaláž klasická znovínská, tu znáte. Postupně prochází různými drobnými úpravami, ještě nezastarala :-) Příjemná spíše ovocitá vůně, k tomu fajn květinové tóny, celek spíše teplejší, vyzrálejší. Suché, na první dojem výraznější ale spíše středně plné v chuti, fajn kyselina a mírně mandlová dochuť, čistě udělané, slušně pitelné. Nějak tam není nač si stěžovat, účel splní a popisu od vinařství odpovídá, ale zároveň je tak nějak nezapamatovatelné.

Při psaní veltlínového článku jsem si říkal, jak je vlastně trochu smutné a zároveň s podivem, že odlesk slávy úspěšného Rakouska jako by se na Moravě neprojevoval, nebyl využit, a mezi mnohými našimi vinaři veltlín nepobíral dostatečného respektu. I přes osázené plochy třebas na znojemsku a zařazení do tamního VOC mi přijde poněkud v pozadí zájmu a častěji viděn jen jako základní vína, v běžných obchodech navíc velmi často ani ne z Moravy (viz pohled na regál třech „moravských“ dovozových veltlínů). Pořádně se mu věnuje a snaží ho zpropagovat vlastně jen pár vinařů. Máte podobný pocit, nebo to je jen nějaký můj další stihomam? A pokud to cítíte podobně, přijde vám, že je to způsobeno spíše nějakým mentálním nastavením vinařů, nebo je problém v zákaznících, kteří nejsou ochotni veltlíny z Moravy ocenit (tj. rvát je vinařům z rukou a platit za ně stejně jako za polosladké šeďáky a jiné „módní“ záležitosti)? Vaše tipy na opravdu povedené moravské veltlíny?

Komentáře používají Disqus