pondělí 12. listopadu 2012

Blanc de Champagne Exhibition 2012

nalevani_champagneCelá země sice tenhle víkend žila, pokud jde o víno, především Svatomartinským, já se teda trochu více věnoval Champagne. Nějaká mladá vína sice také popil, i to své vlastní ochutnal a přežil, ale o tom třeba někdy příště. Dneska bubliny. Zásadní součástí Grand Jour de Champagne, asi největší oslavy těchto ušlechtilých bublin v ČR (a myslím nejen zde, jde o docela velkou akci i v rámci Evropy, řízené degustace často představují unikátní špičková vína) je Champagne Exhibition, volná degustace (teoreticky jen jednou každý vzorek díky kupónům v degustačním karnetu, prakticky je ale skoro nikdo nevybíral) několika desítek šampaňských v efektních prostorách Obecního domu. Jedná se o fajn příležitost, jak si za 1000 – 1200 korun přechutnat docela dost různých domů a udělat si na ně názor. Bohužel musím říct, že jsem z akce sice neodcházel nespokojen, ale přeci jen mne to letos bavilo o kus méně než dříve.

Důvodů je hned několik. Jedním je samozřejmě to, že dost podstatná část vín se opakuje, nové objevy se nějak zvlášť nekonají. Ale to je hlavně můj problém. Letos jsem z toho měl taky dost „hlavně ať tu jsme a moc se nám to neprodraží“ dojem, kupa domů představovala jen a pouze své základní a nejlevnější víno, bez jakékoliv možnosti srovnání s jejich lepší produkcí (nebo dokonce prestižním cuvée), což je obrovská škoda. Z předchozích ročníků jsem měl tak nějak více pocit, že chtějí i lidi o šampaňském poučit a pochlubit se, letos to byl víc byznys. Chutnalo se asi celkově i méně vzorků než dříve, ale to bych musel najít starší carnety a spočítat to. Navíc mám pocit, že hned několik vín bylo postaveno na méně kvalitní bázi (i u neročníkových a na konzistentní projev míchaných vín velkých domů se kvalita ročníků projevuje) a tak trošku nuda, za všechny třeba až tragicky jednoduchý Taittinger, který bych si pomalu spletl s nějakou cavou hodně pod deset euro. Ale vyskytlo si i několik parádních vín a pár domů pochlubilo nejen základem produkce. Oficiální celkový počet vzorků byl ale „jen“ 24 různých Champagne, což zase nijak obří přehlídka není (běžně se konají degustace s 10-12 vzorky).

perrier_jouet

A taky mne trochu zklamalo, že degustace úplně nenaplnila očekávání z popisu: „tématem letošní champagne degustace bude blanc de blancs, tedy kromě základních champagne budou domy prezentovat i vína z odrůdy chardonnay“. U některých domů prostě nic, i když třeba takové víno v nabídce mají. Oceňuji, že minimálně dva domy se s tím popasovaly se ctí, a když neměli jinou variantu, tak otevřeli v Blanc de Blancs kvalitní ročníkovku (Fleury, které navíc nabídlo i specialitu v podobě čistého Pinot Blanc a vůbec to pojali tak jako jiní v minulých letech, jako prezentaci toho co dům umí včetně účasti vinaře, nejen odškrtnutí účasti na prezentaci v nějakém firemním PR archu; a taky Champagne Mailly s Exception Blanche 2000). Z 24 vzorků bylo 15 směs či čistý Pinot Noir a 9 Blanc de Blancs. Při 17 zúčastněných domech (a vzhledem k tomu, že Legras měl BdB hned dvě) se zadání nedrželo hodně účastníků.

legras_nvNo ale teď už pozitiva. Jsou celkem logicky právě v těch Blanc de Blancs a často vínech nad rámec základní neročníkovky. Opět mne o svých kvalitách přesvědčilo vinařství R&L Legras, které to mělo s tématem snazší, jsou z Côte de Blancs a stoprocentní Chardonnay je jejich silnou zbraní. Už základní neročníkový brut je naprosto špičková záležitost, křupavě svěží, čerstvá, nádherně harmonická, s precizní strukturou, aromaticky mix květin a ovoce. Tohle bych si v klidu spletl s dost dobrou ročníkovkou za násobně více peněz. Víno stojí maloobchodně lehce pod osm stovek, až budete vybírat Champagne na nějakou oslavu tak se vyprdněte na Moët a jemu podobné a kupte tohle.

legras_presidence_2004Představen byl také R&L Legras Brut Présidence Vielles Vignes 2004, víno ještě působící velmi mladistvým dojmem, ale v chuti uleželejší, toastové, dlouhé, úžasně minerální a strukturované, krásné. Loni měli na stánku ještě prestižní cuvée Saint Vincent 1996, podávalo se z dekantační karafy, a krásně demonstrovalo rozdíl mezi základem a špičkou produkce. Ale i letošní srovnání bylo dost povedené, vína špičková a pro mne hvězda prezentace splňující vše co jsem očekával – nejen základ ale i vyšší řada vína a Blanc de Blancs.

Fleury_Cepages_Blanc_2005O Champagne Fleury jsem tu psal obšírněji nedávno, takže se nebudu opakovat, každopádně jejich Cépages Blancs 2005 Extra Brut bylo rozhodně jedním z top vín odpoledne, efektní komplexní skvělá záležitost, silná, velmi živá, dlouhá. Přišlo mi o dost otevřenější, až uleželejší, než na dřívější degustaci a ověřil jsem si to na dalších lahvích o dva dny později později. Na Côte de Bar parádní Blanc de Blancs. Ale k Fleury tu bude ještě jeden samostatný zápisek z ochutnávky dvou specialit, s reportem z nedělní snídaně s vinařem a lahví Jeroboam ve Veltlínu, což byla dost vydařená akce.

mailly_exception_blanche_2000Za pozornost rozhodně stálo Champagne Mailly Exception Blanche 2000, stoprocentní Chardonnay vyzrávané na kalech v lahvi devět let. Poměrně výrazné sladší aroma, žluté ovoce, toast až vypálené dřevo, vanilkové tóny, sladký ovocný koláč. V chuti ovšem parádně suché, sice již uleželejší ale krásně živé, šťavnaté, pěkně postavené. Trochu mi tam chyběl nějaký X faktor, ale hodně fajn. Vinařství prý má sudy dříve použité na Pavillon Blanc z Château Margaux, tady bych klidně věřil, že nějaké v nich školené víno ve směsi je :-)

bonnaireSympatický byl neročníkový Grand Cru Blanc de Blancs od Bonnaire z Cramantu, báze ročník 2008 se zhruba deseti procenty rezervního 2007. Jemnější, květinové, suché, živé, minerální, křišťálově čisté a křehčí, řízné, moc fajn. Tady mi velmi citelně chybělo srovnání s nějakou jejich vyšší řadou, ne nutně ročníkem 1982 co byl loni na degustaci s Richardem Juhlinem, ale prostě v současnosti prodávanou ročníkovkou.

Diebolt_ValloisA totéž platí o Diebolt-Vallois, taktéž výtečném producentovi z Cramantu. Jejich Blanc de Blancs Brut je jemnější, elegantní, takový podzimně ovocitý ve vůni, suchý řízný a minerální v chuti, vyvážený, krásně pitelný, výborný. Možná na tenhle styl degustace až moc jemný, trošku zapadal, vyžaduje více soustředění. Ale krása. Citelně chybělo srovnání s vyšší řadou, které jsem si provedl v neděli společně s manželkou na ročníku 2004 :-) Tři výše uvedené domy všechny dováží pořadatel Grand Jour, House Champagne Épernay-Prague. Krom de Venoge měl nějaké BdB u všech svých zastoupených domů (ještě tam bylo od nich Delamotte). Jenže oni jsou vlastně dost zaměřeni na producenty z Côte des Blancs, takže mají „nefér výhodu“ :-)

Takže asi tak. Byli jste na Champagne Exhibition? Co vás zaujalo nejvíce? A pokud ne, kdy naposledy jste si otevřeli pravé šampaňské?

Komentáře používají Disqus