pátek 2. listopadu 2012

Champagne Fleury aneb biodynamické bubliny

fleury_1995_extra_brutPříští týden nás čeká Grand Jour de Champagne, největší svátek šampaňského u nás a v rámci Champagne Exhibition jeden z cenově nejdostupnějších způsobů, jak se seznámit s produkcí téměř dvou desítek producentů. Letošním tématem je Blanc de Blancs, s čímž bude mít trošku problém minimálně jeden z účastníků. Svá vína dorazí osobně představit Champagne Fleury Pere & Fils (web) z jižní části Côte des Bar, jehož vína stojí spíše na Pinot Noir a menším poměru Chardonnay, Pinot Blanc a Pinot Gris. Côte des Bar bylo dlouho hlavně oblastí, ze které pěstitelé hrozny pouze prodávali velkým domům v Remeši a Épernay. Dnes právě odsud lze získat, navíc v zajímavých cenách, stále více pozoruhodných vín. Pěstitelé se mění na vinaře a vznikají zde hodně lákavá vína. Fleury má ovšem tradici od roku 1895, kdy do obce Courteron přišli z Burgundska, a je považován za jednu ze špiček regionu a velké inovátory. Na začátku dvacátého století byli prvními, kdo po fyloxeře vysazoval Pinot Noir. Už v roce 1929 začali připravovat vlastní vína (výkupní ceny hroznů v té době nebyly žádná sláva a šlo tedy i o ekonomické rozhodnutí) a od sedmdesátých let experimentovat s ekologickými formami pěstování révy, dnes patří mezi to málo biodynamiků v Champagne a koně na vinici jim věříte :-) Vlastně jde o průkopníka tohoto vinařského stylu, začali už v roce 1989 na třech hektarech a tedy v Champagne jako první, po velmi pozitivních výsledcích dnes takto obdělávající celých svých 15 ha a inspirují i další producenty v obci (od dvou sousedů mají hrozny z dalších 8 ha). Dovozce, Champagnier, nedávno představil průřez sortimentem Fleuryho. A bylo to hodně zajímavé!

fleury_lahve

Hrozny u Fleuryho kvasí spontánně. Fermentují v nerezu a nebrání se regulaci teploty, před druhotným kvašením vína leží i nadále v nerezu či rezervy i několik let ve velkých 60 hl dřevěných sudech (čím dál častěji) a u některých specifických vín i v soudcích menších. Nefiltrují, nečiří. Druhotnou fermentaci rozjíždí přidanými kvasinkami, byť tedy alespoň selektovanými z jejich vinic, u jiných metod se zatím asi nepodařilo dosáhnout konzistentních výsledků (ale zkouší je). Ve svých vínech minimalizují síru, celková se pohybuje někde okolo 40 – 55 mg/l a volná ~ 4-5 mg/l, mají i variantu komplet nesířenou. Certifikováni Ecocert, Biodyvin, Demeter.

fleury_rose_de_saigneeChampagne Rosé de Saignée je stoprocentní Pinot Noir, neročníkové růžové připravené v oblasti méně častou technikou macerace (více se míchá bílé s červeným), čistě nerez. Malinová barva, výraznější perlení. Aromaticky poměrně expresivní, ovocité do jahod až lehce přismahlé jahodové marmelády, minerální linka. Suché, živé, výrazné krásné kyseliny (i přes dozáž 6.9 g/l působí spíše směrem extra brut), delší, šťavnaté, efektní.

fleury_blanc_de_noirsChampagne Blanc de Noirs Brut je zásadním / základním vínem Fleuryho, dříve nazývané Cuvée tradition „Carte Rouge“, z celkové produkce jsou to tak dvě pětiny. Tmavší zlatavá barva. Výraznější, nazrálejší ve vůni, ovocitost do podzimních jablek a jablečných křížal, lehce oxidativní nádech a zemitější oříškový tón. Suché, živé, moc pěkně postavené v chuti, výtečná páteř kyseliny, delší. Povedené. Jo, takhle Blanc de Noirs docela můžu.

fleury_fleur_del_europe_brut_natureChampagne Fleur de l'Europe Brut Nature je z 90 % Pinot Noir doplněný Chardonnay, čtvrtina vína zrála v dubových sudech, více než polovina je ročník 2004 doplněný 2003 a 2002. Toto varianta kompletně bez dozáže, ale mají i klasický brut. Poměrně komplexní vůně, sympatický mix ovocných a květinových tónů, mineralita, opět trochu jablečné křížaly a zemitější tón. Chuť velmi suchá a minerální, příjemná až křehce působící stavba, delší, zajímavé.

fleury_cepages_blanc_2005_extra_brutChampagne Cépages Blancs 2005 Extra Brut Blanc de Blancs je víno ročníkové a stoprocentně Chardonnay, z pětiny školeno v dubových sudech, proběhla i malolaktika. Jemnější, ovocitě minerální vůně, poměrně mladistvé a sevřené (šlo o víno relativně čerstvě odstřelené z kalů, datum uvádějí malým potiskem na lahvi, je třeba ho trochu hledat). Suché, živé, čisté, výtečná kyselina, pitelnost a délka. Již náznaky složitějšího, vrstevnatějšího projevu, ale zatím spíš takové „na léto“, chce nechat trochu rozvinout.

robert_fleury_2002Champagne Robert Fleury 2002 Brut je zajímavou směsí 46 % Pinot noir, 18 % Chardonnay a vysokých 36 % Pinot Blanc, odrůdy dnes v Champagne spíše okrajové, ze starších výsadeb. Zrálo z více než tří čtvrtin v malých (200l) dubových soudcích, zbytek ve velkých. Pinot s malolaktikou, bílé odrůdy bez. V lahvi leželo osm let pod korkem, ne korunkovým uzávěrem. Ovocité směrem žluté ovoce a jablko. Jasný projev dřeva. Med, karamel, sladší ovocný koláč, naleželé, zajímavé, takové dost „vinné“ (Champagne je samozřejmě víno, ale některá projevem více připomínají velká tichá vína více než jiná). Suché, stále krásně živé, strukturované uleželejší Champagne, delší, vyvážené, zajímavé. Baví!

Champagne Millésime 1995 Extra Brut je směsí 80 % Pinot noir a 20 % Chardonnay, bez malolaktiky, bez dubových sudů. Na kalech leželo deset let a na trh šlo až dvanáct let po sklizni. Vinaři z Champagne nechají vína uležet za vás, ale… zadarmo to není :o) Ročník 1995, v Champagne naprostá špička, má Fleury jako trilogii, ve třech různých šaržích, každá s jinou dozáží – od tohoto extra brut (4.7 g/l cukru), přes brut (14.3 g/l) po doux (50.25 g/l). Extra brut už nám zrovna moc neperlí. Barva tmavší zlatá, výrazná. Uleželá, medovější, sušeně ovocná jemnější vůně, na delší hraní a zkoumání. Živé v chuti, hodně (hodně!) výrazné kyseliny, strukturované, uleželé víno, docela efektní a zajímavé, přes všechnu tu dobu zrání stále plné sil a zvláštního napětí, nervozity. Tohle není láhev na degustaci, po pravdě, ale spíš příjemný večer ve dvou… láhev a konzument :-)

fleury_1995_brutChampagne Millésime 1995 Brut má opět zlatou barvu, velmi mírné perlení a medovo-kořenitou vůni, o něco bohatší než předchozí vzorek, uleželou, komplexní, důraznější. Suché, živé, cukr rozhodně nějak zvlášť znát není, strukturované a dlouhé. Výtečné ročníkové Champagne, ač jinak jsem úchyl na různé „brut nature“ varianty, tak myslím vyváženější a vrstevnatější (a také tak nějak klasičtější) než extra brut. Osloví prostě o něco snáze, aniž by šlo o jednodušší víno.

Champagnier_Antonin_Suchanek

Fleury se mi líbil, hodně. Opravdu se těším na jeho návštěvu Prahy, snad bude šance ochutnat nějakou jeho novou specialitu a prohodit pár slov přímo s ním a nejen dovozcem (na fotce výše). S kým z vás se na Champagne Exhibition potkám? :-)

fleury

Komentáře používají Disqus