středa 14. listopadu 2012

O odlepování vinět

odlepovani_vinetV sobotu se udála naprosto zásadní věc. Po mnoha letech došlo k tomu, že se v bytě neválí prázdné lahve čekající na odlepení vinět (když nepočítám ty tři „na výstavce“, které si chci nechat, a lahve nahromaděné od sobotního večera). Vzepřel jsem síly a vše, co bylo k nalezení, zpracoval. A že toho nebylo málo, z každodenní konzumace to přibývá rychle, ale z různých ochutnávek ještě rychleji. A tam je navíc každá láhev jiná, zatímco běžně piju vína co mám rád opakovaně a tudíž vinětu stačí sundat jednou :-) Každopádně se mne teď pár lidí ptalo, jak že ty viněty sundávám. Někdy je to fakt snadné a díky změnám v používaných technologiích vinět vlastně čím dál snazší!

Viněty jde rozdělit do tří kategorií:
1) nálepky, co dokonale sundáte zahřátím lahve
2) klasické papírové viněty s vodou rozpustným lepidlem
3) všechno ostatní, u čeho budete děsně vulgární

trouba_lahvePrvní kategorie je vůbec nejlepší, používána čím dál častěji a zahřátím lahve dneska sundávám naprostou většinu vinět. Ze žhavé lahve prostě pomocí nože odchlípnete kousek viněty a pak ji krásně snadno z lahve stáhnete, jako když sundáváte z archu samolepku, potom už stačí ji jen nalepit na připravený papír. Láhev jde snadno zahřát tak, že do ní nalejete vroucí vodu. Vystačí vám, při přelévání z lahve do lahve, spolehlivě nejméně na karton i více. Pak už příliš vychladne a nejde to tak snadno. Láhev můžete také strčit do vypnuté trouby po nějakém pečení (předem odstraňte záklopky a pozor na lahve zalité voskem, ty jsou děsný opruz a vosk pak teče všude okolo a když na to zapomenete, tak se i nepříjemně lepí na prsty), pár minut počkat a chňapkou vylovit ven. Já to teda dělám tak, že horkovzdušnou troubu nastavím na přibližně sto stupňů a nasázím do ní ~ 10-12 lahví, ani záklopky netřeba sundávat. Postupně odlepuju jednu za druhou a doplňuju novými, než zvládnu celou dvanáctku už jsou ty první přidané zase dostatečně horké. Funguje také zahřátí v mikrovlnce (do minuty na plný výkon), tady bych ale trochu varoval, při vinětě s kovovými vzory se to zahřívá nerovnoměrně a láhev může bouchnout. Na cestách a někde v hotelu ideální ta horká voda (rychlovarná konvice tam bývá), ale vinětu taky můžete nějakou dobu fénovat :-) Speciální variantou nálepek jsou ty vinylové, které sice zahřátím krásně slezou (a někdy ani není třeba zahřívat), ale je třeba je z lahve jakoby spíše odřezávat nožem, jinak se začnou táhnout jak žvýkačka a deformovat.

voskova_zaklopkaDruhá varianta vinět je taky bezva, prostě láhev ponoříte do teplé vody a počkáte, po nějaké době lepidlo povolí a viněta z lahve buď sama odplave, nebo ji opatrně stáhnete. Osvědčilo se mi táhnout buď větší plochy najednou, úplně nejlépe tenkým ohebným nožem podebrat celou jednu stranu viněty, a nebo pomalu a opatrně odchlípnout roh a táhnout za něj. Pokud se někde zaseknete, lepidlo není dostatečně uvolněné, je dobré láhev znovu namočit nebo zase použít nůž a v tom místě z lahve odříznout. Někdy vinětu na jedné straně nožem podeberu a pak jen jedu okolo lahve a vlastně ji odříznu. Takhle sundané viněty je dobré omýt, rozmočené lepidlo na nich stále je. Potom je jde různě sušit, třeba v zatížené utěrce. Pokud je dáte rovnou na papír, akorát se vám zkroutí. Ale dají se zase vyžehlit. Sbírání vinět je energeticky náročné a neekologické :o)

Nejhorší je varianta tři, bohužel i takových vín je dost. Jedná se o viněty, které jsou buď přilepeny nezdolným lepidlem a je třeba je pomaličku a klidně odřezávat nožem / žiletkou, ale také o viněty, které jsou snad z hajzlpapíru a na první pohled to není poznat, takže jakmile je dáte do vody, tak se v podstatě rozmočí, při prvním pokusu o stáhnutí rozpadnou. Tuhle kategorii nesnáším, nemám dost trpělivosti (nejsem zase nějaký sběratel, ukládání vinět je prostě jen další argument, že nejsem jen alkoholik, ale celé je to mnohem sofistikovanější koníček) a tyhle viněty často potrhám či jinak poškodím. Někdy se mi stane, že když už je viněta po několika minutách sundávání poškozená tak, že ji skoro nemá cenu ukládat, tak zhnuseně zařvu a nožem ji seškrabu do takové vinětové kaše. A s gustem vyhodím :-) Občas se také stává, že se viněta rozdělí na jakoby dvě vrstvy, takže na lahvi jedna zůstává a vy stahujete až druhou, velmi tenkou vrchní. Tady je taky třeba svatá trpělivost, abyste vinětu nepotrhali. A ke slovu může přijít sofistikované příslušenství.

sundavani_vinet_2

Na některé typy fakt odolných papírových vinět, ale i na ty ostatní a hlavně na cestách či v restauraci, dobře poslouží Label removers (tady nebo zde), je jich hromada různých typů. Na vinětu nalepíte takovou průhlednou fólii a následně ji i s tou vinětou zase strhnete (tady hezky vidět na fotkách celý postup). Někdy to má i prostor pro poznámky a dělají se i speciální alba, kam fólii vlepíte. Na některé viněty to funguje dokonale, na jiné bohužel ne. Což zjistíte až trochu pozdě, kdy už tam ta fólie je nalepena a nic s tím neuděláte. Balíček někde na cesty, pokud jste fakt nadšený sběratel, nebo naopak jen pro sváteční odlepovače co si chtějí uchovat vinětu z výjimečného vína, se to hodí. Jenže jedna ta nálepka běžně vychází, podle typu a zakoupeného množství, na 10 – 20 korun. Kdybych takhle měl odstranit všech těch několik set vinět ročně, dost by se to prodražilo :-)

Sundáváte viněty? Jakým způsobem? Nějaký zásadní zajímavý tip?

Komentáře používají Disqus