pátek 4. května 2012

Patrick Piuze a jeho Chablis

patrick_piuze_ChablisNejraději mám degustace, ze kterých odcházím s nějakým novým objevem. Před pár dny pořádala firma Boutique Wines seznámení s víny zajímavého vinaře z Chablis jménem Patrick Piuze (web). Ten se měl přímo dostavit, ale bohužel stihl jen večer předtím večeři a místo degustace musel z rodinných důvodů odletět zpět do Francie. Dovozce Pavel Kramár ho ovšem zastoupil velmi kvalitně, o vínech i vinaři prozradil dost informací, tak já to zkusím před dál a snad se v téhle tiché poště neztratí moc faktů :-) Patrick Piuze je zajímavá osobnost. Narodil se v  Quebecu, reprezentoval ve sjezdovém lyžování a vůbec hodně sportoval, živil se jako číšník. V mládí se seznámil s Marcem Chapoutierem a podílel na jeho vinařských projektech po celém světě. Poté si otevřel v Montrealu vinný bar s příjemným jménem Le Pinot Noir :-) V roce 2000 se sebral a odjel do Burgundska, kde si udělal vinařský kurz a pracoval v několika vinařstvích zvučných jmen. Začal v Domaine Oliviere Lefleive a později přešel do Maison Verget, kde prý nejvíce zesílila jeho posedlost terroir. Poté pracoval jako sklepmistr pro vinařství Jean-Marc Brocard. No a nakonec založil vlastní podnik, prvním nabízeným ročníkem je 2008.

patrick_piuze_korky

Nakoupit vinice není v Chablis nic levného, když už jsou na prodej, takže si je pronajímá, resp. spolupracuje s malopěstiteli na nich. Cíleně vybírá zajímavé malé polohy až mikroparcely, starší keře, terroiry něčím speciální, a vede pěstitele k výsledkům které potřebuje. Sortiment je tak poměrně široký (má např. alespoň trochu z každého Grand Cru), byť celkový počet lahví někde okolo sta tisíc a neměl by růst nějak výrazně, vinař chce mít stále plnou kontrolu. Vinařství se snaží o ekologické postupy ve vinohradech a i sklep je neinvazivní. Spontánní fermentace, práce se dřevem (dle ročníků a konkrétní polohy, spíše několik let staré sudy a leckdy jen u části vína, původně z Meursaultu), minimální filtrace, zásadně bez docukřování. Ovšem nebrání se ani trochu „exotičtějším“ přístupům jako cílené naoxidování moštu, což vínu do budoucna dává úplně jinou schopnost bojovat se vzduchem, či minimalizaci síry. Hrdla lahví má zalitá včelím voskem a vínům předpovídá velký archivační potenciál. Vinařova hvězda vystoupala poměrně rychle, dneska už jsou jeho vína v novém ročníku v podstatě vyprodána a prodejci mají alokace. Ochutnali jsme šest vzorků a bylo to teda dost přesvědčivé…

patrick_piuze_Chablis_Terroir_de_Fye_2011

Chablis Terroir de Fyé 2011 je jedno ze „základních“ vín producenta, připravuje směs z částí Chablis spadajících pod jednotlivé obce. Tohle je tedy výběr ze starých vinohradů (60 let) z okolí Fyé, v nabídce má ještě Chichée, Chablis, Fleys a Courgis. Velmi čerstvé, mladičké, slinosbíhavé, minerální. Takový ten pocit „víno odněkud“ spíše než že by z toho vyčuhovalo jedno ovoce tady a druhé tam. Suché, šťavnaté, ovocité, čerstvé, ukázkové ryzí Chardonnay s minimem dřeva (byť část byla ve starých sudech a leželo to i na kalech), moc fajn. Tohle je důvod, proč se třeba v USA zažilo „Chablis“ jako termín pro dobré suché bílé :-) A naprosto geniální věc do gastronomie.

patrick_piuze_Chablis-1er-Cru-Butteaux-2009Chablis 1er Cru Butteaux 2009
je významný odskok ke staršímu vínu z konkrétní 1er Cru vinice a navíc poměrně teplého ročníku. Jde o spíše mladší výsadby, 15 – 20 let. Tmavší, zlatavo-citrusová barva. Opulentnější, výraznější styl s jasným dřevem, spíše evokující části Côte d'Or jako Meursault než Chablis. Teplejší, krémovější, ale stále hodně svěží, čisté, minerální, elegantní. Suché, silné, ale čerstvé s velmi dobrou kyselinou, delší, ovocité, minerální linka, výborná struktura. Takový „modernější“ styl, ovšem výtečné víno.

patrick_piuze_Chablis-1er-Cru-Vaillon-Les-Minots-2009Chablis 1er Cru Vaillon „Les Minots“ 2009 pochází ze specifické parcely (mimo jiné staré keře, 70+ let) na 1er Cru, které mne opakovaně nadchlo od různých vinařů. Zde jsem s vínem ze začátku trochu bojoval, přišlo mi tam několik podivných tónů, ale vyžadovalo jen čas a postupně se otevřelo. Ale stejně, na to že okolí i dovozce z něj bylo dost nadšeno, mne oslovilo méně. Zlatavá barva a poměrně efektní vůně, tóny medu a propolisu. Suché, čisté, fajn kyseliny a délka, minerální a až trochu slaný tón, celek poněkud sevřenější. Chtělo by to asi v klidu doma chutnat celý večer.

patrick_piuze_Chablis_1erCru-Montee-de-Tonnerre-2009Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2009 mělo tmavší zlatavou barvu a intenzivní, výrazně ovocitou a až oxidativní vůni. Komplexní, s tóny sladkých pečených jablek a karamelu, velmi efektní, hodně zajímavé. Jsou tam různé vrstvy, jde si s tím hrát, ale úplně typické Chablis to teda není :-) Dle vinaře jde prý o jednu z vývojových fází vína. Suché, čisté, příjemně ovocité, fajn kyseliny a stavba, lehce oxidativní charakter a mírná „pecičková“ hořčina v závěru, celek ovšem hodně zajímavý. Dost se mi líbilo.

patrick_piuze_Chablis-Grand-Cru-Bougros-Cote-de-Bouqueyreaux-2009-Chablis Grand Cru Bougros „Côte de Bouqueyreaux“ 2009 představuje jeden z Grand Cru vinohradů v jeho nejstrmější části a s keři přes 50 let starými. Zlatavá barva. Efektní, minerální až trochu kouřová vůně, působí hodně mladistvě, komplexně, opět takový ten základ spíše kamene než ovoce. Křísnutí křemenem, čerstvost, zase ten „ryzí“ dojem poctivé klasické šardonky. Suché, čisté, žluté ovoce, velmi pěkná kyselina a struktura těla, delší. Klasické, krásné, charakterní víno. Pro mne asi špička dne, tedy společně s (úplně jinak) tím základem.

patrick_piuze_Chablis-Grand-Cru-Les-PreusesChablis Grand Cru Les Preuses, ač z hroznů polohou nedaleko od předchozího vína, vypadalo o hodně jinak. Bylo sevřenější a jakoby zemitější, komplexní a zajímavé, ale teprve na cestě. V chuti suché, i přes dostatek čerstvých kyselin spíše kulatější, znatelnější vliv dřeva, vyvážené, elegantní, takové jakoby seriózní. Rozhodně chce čas dál zrát.

Komentáře používají Disqus