úterý 22. května 2012

Veltlín in Karlín s Hansem Czerným

Hans Czerny před barem Veltlín v KarlíněTak tu máme nový vinný bar. Jmenuje se Veltlín, najdete ho v Karlíně (safra, tam to teď fakt začíná žít) a navazuje na menší žižkovský podnik stejného jména. Opět za ním stojí Bogdan Trojak a jeho obchod s autentickými, přirozenými a prostě vůbec dobrými víny z oblastí bývalého Rakousko-Uherska. Podnik oficiálně otevírá dnes, ale už včera zahájil provoz degustačním večírkem s Weingut Wimmer-Czerny (web). Již potřetí dorazil do Prahy sympatický Hans Czerny představit aktuální ročník svých vín z Wagramu, tentokrát poměrně velkému (ale ještě zvladatelnému) davu natěšenému nejen na jeho vína, ale i na nové degustační prostory. Očekávání byla velká a zklamání se nekonalo :-)

hans_nabidkaNejdříve něco k Veltlínu. Vypadá skvěle! Vrchní prostor (s venkovní zahrádkou) je vyzdoben tematickou C.K. tapetou a obří malbou přibližující gastronomické a vinné speciality starého mocnářství. Už jen kvůli té se sem vyplatí na skleničku zaskočit! Video z přípravy efektního geobaru jsem tu linkoval již dříve. Sezení je pohodlné, míst rozhodně více než v původním podniku. Navíc bude otevřeno denně, hezky s víny po sklenkách i hromadou v lahvích připravených k otevření, s různými jednohubkami, paštičkami a kváskovým chlebem k tomu, prý i něco teplého na zub se najde. Takové centrum „vín bez plastiky“ a navíc prezentační prostor sdružení Autentisté to bude. Aby toho nebylo málo, tak podnik má i pěkné klenuté sklepení, které bude primárně sloužit pro účely degustací (tak dvakrát do měsíce), leda by byl Veltlín každý den tak narván, že by se vyplatilo otevírat hostům denně i sklep :-) Ve sklepě momentálně probíhá, ve spolupráci s galerií Laboratorio, výstava fotek. Celkově to má fajn atmosféru a je vidět, že u toho někdo přemýšlel. Jak ale vše bude fungovat ukáží až první týdny běžného provozu, samozřejmě.

mapa_monarchieveltlin_u_barubogdan_odhaleni_desky
Bogdan Trojak odhaluje pamětní desku s básní :-)

No a teď už k degustaci. Psal jsem tu o ročníku 2010 i ročníku 2009, takže dneska to vezmu zrychleně. Desítka byla postavené hodně na kyselinách, jedenáctka byl ročník o dost teplejší a u mnohých vinařů sváděl i v odrůdách jako veltlín až k přezrálosti, vyšším alkoholům či zbytkovým cukrům. Tohle u Hanse nehrozí, ať je to díky biodynamickým postupům nebo prostě pečlivé práci ve vinici, některé polohy jsou sbírané i třeba čtyřikrát v různých fázích. Vína si udržela svěžest, spíše nižší alkoholy a to, co mne na nich už roky baví – naprosto parádní pitelnost a relativně snadnou přístupnost, aniž by tomuto bylo cokoliv obětováno. Vína jsou poctivá, zajímavá, charakteristická pro ročník i viniční tratě, umí zrát v lahvi a krásně se měnit, žádné jednoduché věci. A přesto zároveň svádí k pití doslova ve velkém.

Na úvod  Blanc de Noirs 2010 Winzersekt Brut de Brut, v lahvi kvašené bubliny z Pinotu Noir. Svěží, čistý, květinovo-ovocný, s bezva minerální linkou a páteří kyselin, skvěle pitelný. Baví mne, jen jeho cenu považuji za příliš vysokou.

hans_czerna_wagramterrasenNejvíce mi ten večer sednul Wagramterrassen 2011 Grüner Veltliner Hefeabstich, další láhev jsem pil ještě po degustaci a karton objednal domů. Je to veltlín lehký, jedenáct alkoholu má, po pěti měsících na kalech stočený rovnou do lahve. Víno mladičké, jemné a elegantní, ovocité s minerální linkou. Suché, svěží, květinovo-ovocné, krásně pitelné, s decentním zbytkem CO2. Přes tu lehkost s překvapivě výrazným tělem a výbornou délkou. Nepřekonatelné víno na zahradu, terasu, celou láhev k řízku s vídeňským bramborovým salátem…

Roter Veltliner 2011 Fels am Wagram se prezentoval opět spíše jemnější vůní směrem do muškátových a sladších tónů, příjemnou. Suché, s dobrou kyselinou, celek spíše kulatější uhlazenější a jakoby „líbivější“, vyvážená kombinace jemnosti a hutnější chuti. Sympatické pití.

hans_czernyFumberg 2011 Grüner Veltliner je jedním z mých oblíbenců, však jsem tu o něm před pár dny psal, taková veltlínová klasika. Tenhle je zatím hodně mladičký, sevřenější a až trochu zaprděný, s ovocitostí až do tropických tónů a tónem tymiánu. To tropiko typicky odezní a je nahrazeno minerálnějším projevem, chce to tak rok a víc. V chuti suché, čisté, s bezvadnou kyselinou, vyvážené, středně plné a strukturované, fajn délka. Opět ta úžasná kombinace nekomplikované přístupnosti a zajímavosti.

czerny_rieslingczerny_roter_veltlinerczerny_trio

Weelfel 2011 Grüner Veltliner Alte Reben byl dost skok jinam. Mladé, výrazné, hutnější projev, mineralita, květiny a žluté ovoce, pepř, serióznější dojem. Suché, živé, kyselina méně výrazná a spíše kulatější styl, minerálně ovocité, silnější a delší, uhlazenější, komplexní pití. Tohle bych chtěl vidět v dalším vývoji. Velmi dobré, jen možná nějaký ten gram kyseliny navíc by potěšil.

Weelfel 2011 Riesling představuje odrůdu v úvodní fázi vývoje, mladičkou, poměrně voňavou směrem citrusy, květiny a muškátové aroma. Suché, živé, s páteří slušné kyseliny ale spíše jemnější a dobře zakomponované, moc pěkně postavené, těžší květinové tóny a zemitost. Líbil se.

czerny_sauvignonMitterweg 2011 Sauvignon blanc je spíše zajímavost, pro Wagram a Czerneho nepříliš typická odrůda, dělá ji spíš tak „pro srovnání, jak vypadá u nás“. Po pravdě výsledek je ukázkový představitel Sauvignonu, angrešto-černorybízový, kvetoucí bez, velmi čerstvé. Suché, fresh, živé v chuti, parádní pitelnost, dobrá délka, perfektně suché a přitom snad až líbivěji přístupné. Postupně se aromatika posouvala hodně zajímavým směrem, do minerálních tónu a až jakoby čerstvě mleté kávy a rumových pralinek. Hodně, hodně zaujalo. Další adept na víno, které servírovat odpůrcům biodynamiky :-)

Scheiben 2011 Weissburgunder Alte Reben, mix starých výsadeb různých klonů bílé burgundy s pár procenty Chardonnay. Sevřenější, krémově ovocité. Silnější, hutnější v chuti, sladce ovocité, trocha zbytkového cukru, plnější. Dobře udělaní, ale pro mne spíše jako doprovod k jídlu, samostatně poněkud únavné.

Mitterweg Traminer TRIO 2011 směs tří různých tramínů – Roter, Gewürz a Gelben Traminer. Víno hodně aromatické, do květin a li-či kompotu, něco kořenitosti. V chuti spíše suché, silné, alkoholické, husté. Delší, výrazné, ale na můj vkus trochu „přehnané“, chybí mi tam harmonie. Možná by pomohl čas, ale zrovna tenhle styl tramínu šel poněkud mimo mne.

veltlin_in_karlinlampabogdan_trojak

No pěkné to bylo, jako úvod k otevření nové vinotéky v teplém dni, téměř letním, ideální. Doufám, že to bude veltlínu šlapat, do příprav šlo očividně hodně energie, času a peněz. Bude-li čas, určitě rád zaskočím na sklenku. A určitě se tam ještě uvidíme, příští degustace je za 14 dní a představí se vinařství Koráb z Boleradic…

Komentáře používají Disqus