úterý 15. května 2012

Daně, podezřelé náklady, nový prezident, manga

mince_ve_vineVčera se zvedla vlna nadšení při zprávě, že navrhovaná daň z vína ze zákona vypadla. Informace, kterou rozšířil poslanec ODS Šeich, se objevila hned na několika zpravodajských webech. Zapíjení pozitivní zprávy postupně přešlo v pití na žal. Ministerstvo financí se totiž vyjádřilo takto: "Pan poslanec si patrně neuvědomil, že daň z vína by měla začít platit až od roku 2014, tudíž se to neobjevilo v současném balíčku s novelami, které mají platit od roku 2013. Tento návrh tedy bude podán samostatně." Co naděláte, že jo. Svaz vinařů má proti dani speciální sekci na webu, brojí i Vinařský fond ČR. A ve stejnou dobu vyšel v Euru velmi zajímavý článek, který se zabývá tak trochu podezřelými finančními transakcemi těchto institucí. Ve hře jsou miliony a jména jako PR agentura Omnimedia, společnost Rubikon či Comtech… dost zajímavé čtení, jen co je pravda.

Francie má nového prezidenta. Na rozdíl od Sarkozyho není François Hollande abstitent, byť pochází z oblasti, kde se zrovna moc vína nepěstuje. Navíc zná tajemství francouzské kuchyně a používá máslo v množství větším než malém. Tak uvidíme, jaký bude mít vliv na francouzský vinný byznys. Třeba takový Jacques Chirac, ještě jako starosta Paříže, vybudoval za státní peníze opravdu působivý sklep :-)

kami_no_shizukuUž je to nějaký ten pátek, co jsem zde upozorňoval na zajímavou mangu. Jmenuje se Kami No Shizuku, v překladu The Drops of God, a právě teď vychází i v angličtině. V Japonsku je to opravdu velký fenomén. Jomiks, který dokáže prodat obří množství vína o kterém je v něm zmínka, a který značně posiluje prestiž některých značek, pravda takových těch už dnes stejně skoro nedostupných (Lafite, Romanée-Conti a podobně, klasika). Neodolal jsem a první tři díly koupil, je to fakt zábavné čtení. A pro vinné začátečníky navíc poučné! :-)

Komentáře používají Disqus